Sanat hayatında alkış almayı başarmış olanlar bakalım oy toplama konusunda da oldukça başarılı olabilecekler mi? Unutulmamalı...

Sanat hayatında alkış almayı başarmış olanlar bakalım oy toplama konusunda da oldukça başarılı olabilecekler mi? Unutulmamalı ki bir önceki seçimde aday olan sanatçıların önemli bir kısmı seçilememişlerdİ. Bunlar arasında, Tolga Çandar, Mehmet Aslantuğ ve İbrahim Tatlıses’i hatırlıyoruz…
Yerel seçimlere sayılı günler kala partilerin sanatçı adayları ve verdikleri beyanatlar dikkat çekiyor. Vatandaşın kafası karışık çünkü bir tarafta güven meselesi öte yanda popüler olanın mahalleye geliyor olması kararsızları kara kara düşündürüyor. Yanısıra partiler de bu adaylar üzerinden oy toplama arayışında. Sanatçı-aday politikacılar, adeta bir vitrin oluştururken, vatandaş da iddialı demeçler verenlerini dikkatle izliyor.
Politikanın içinde olmak gerçek bir sanatçı için ne ifade ediyordur acaba? Sanırım, rol yapıyor olmanın dışında başka benzerlik bulabilmek gerçekten çok zor. Ancak büyük kentlerde popüler adayların seçilme şansı daha yüksek. Önceki yıllarda yaşadığımız deneyimlerin ışığında önümüzdeki günlerde belde ve belediyelerin yönetimini ekranlardan sahnelerden tanıdığınız birileri yaparsa hiç şaşırmayın.
İçinizden birisine bir partiden teklif gelse, hele bu teklif bir belediye başkanlığı ise, bunun karşısında durabilen yoktur herhalde. Açıkçası bana da teklif gelse, ben de toplumun demokratik hakları, özgürlüğü ve dayanışması için aday olabilirdim. Ama günümüzde devreye başka hırslar girdiğinden, aday olmak için siz kayıt oluyorsunuz bu cazibeli makam için partilere önce. Yapıtlarının paylaşımı ile yani sanat yoluyla kurduğu iletişimle yetinmeyenler şansını bir de siyaset sahnesinde deniyor olabilirler kısaca. Sanat hayatında alkış almayı başarmış olanlar bakalım oy toplama konusunda da oldukça başarılı olabilecekler mi? Arif Sağ, Ediz Hun ve Zülfü Livaneli gibi sanatçılar milletvekilliği yaptılar. Sinema oyuncusu Fatma Girik’ de bir dönem Şişli Belediye Başkanlığı yaptı.
Yerel seçimlere geri sayımın başladığı şu günlerde belediye başkan adayları arasında sanat dünyasının renkli isimleri arasında öne çıkan isim ise Levent Kırca. Yıllarca ekranlardan inmeyen Olacak O Kadar programında siyaseti ve siyasileri hicveden skeçler yapan Kırca, bu yıl yerel seçimlere DSP'nin Üsküdar Belediye Başkan Adayı olarak giriyor. Levent Kırca, siyasetçi olmamasına rağmen başkan seçilmesi halinde çok iyi hizmet ederek Üsküdar'ı Hollywood'a benzer bir kent yapabileceğini söylüyor.
Üsküdar’ı Türkiye'nin cenneti yapabileceğini öne sürüyor. ''Belediyede kuracağım sinema dairesinde, belediye tiyatrosunda, bütün çepeçevreyi plato olarak çalıştırmak, Hollywood platoları kurmak istiyorum, buralarda 5 bin kişiye ihtiyacımız olacak. İnsanlar buralardan geçimini sağlayacak. Açacağımız meslek edindirme kursları ile insanlar para kazanabilecekleri meslekleri öğrenecekler. Ayrıca, ABD'deki veya İngiltere'deki müzikallerin benzerlerinin sahnelenebileceği tiyatrolar kurmak istiyorum” diyerek iddiasını sürdürüyor.
Bir dönem milletvekilliği de yapmış ancak türkülerle ve kendine özgü saz çalış tekniğiyle hafızalarımızda yer eden Arif Sağ ise CHP Sancaktepe Belediye Başkan Adayı. Gerçek bir aday olarak kendisine başarılar diliyorum. "Dumanlı Yol" adlı diziyle tv izleyicisinin beğenisini toplayan, Gani Rüzgar Şavata ise politik eleştirileri nedeniyle tartışma konusu olmuş pek çok filmin yönetmeni. Şavata, yerel yönetimler için Saadet Partisi'nden Esenyurt Belediye Başkanlığına aday gösterildi. SP'nin bir diğer sanatçı adayı tiyatrocu Esra Acun ise Türkiye'nin ilk pantomim sanatçılarından biri. AK Parti'nin listesinde ise İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Kontrbas Sanatçısı Numan Pekdemir yer alıyor. Ayrıca MHP’nin Malatya Belediye Başkan Adayı Şair Cumali Ünaldı, CHP’nin Kartal Belediye Başkan Adayı Türk Halk Müziği Sanatçısı Emre Saltık, CHP’nin Çankaya adayı Tiyatrocu Turgay Yıldız ve DSP’nin Haymana başkan adayı Halk Müziği Sanatçısı Şevket Kağıt da sahnelerden siyasi arenaya transfer olmaya hazırlananlardan. Partiler meclis üyeliği için de ünlü isimleri tercih etti. DP, magazin gündeminden inmeyen bir ismi, manken ve oyuncu Şebnem Schaefer’ı Şişli Belediye Meclis üyeliğine, AK Parti, Mazhar Alanson’un sosyetik eşi Biricik Suden’i Beyoğlu Belediyesi Meclis Üyeliği’ne, DSP ise ünlü müzisyen Ali Kocatepe’yi Şişli Belediye Meclis Üyeliği’ne, “Bizimkiler” dizisindeki “Özge” rolüyle tanıdığımız Nesrin Akkoç’u da Sarıyer Belediyesi Meclis Üyeliği’ne aday yaptı.
Ancak unutulmamalı ki bir önceki seçimde aday olan sanatçıların önemli bir kısmı seçilememişlerdi. Bunlar arasında, sanatçı Tolga Çandar, Ertürk Yöndem, sanatçı Serdar Gökhan, sunucu Şebnem Kısaparmak, sanatçı Mehmet Aslantuğ ve İbrahim Tatlıses’i hatırlıyoruz. Seçimlere kısa bir zaman kala sanatçı adaylardan beklentimize gelirsek; biz yerel seçimlerde aday olan sanatçılardan popülist söylemler yerine vatandaşa, şu açılımları anlatmalarını bekliyoruz: Emekçinin yanında yer alacağım, savaşa ve emperyalizme karşı çıkacağım, halkların eşitlik, özgürlük ve kardeşliği için çalışacağım, yasaklara karşı özgürlükleri savunacağım, bütün dinsel, mezhepsel, cinsel, etnik ayrımcılıklara karşı ezilen, baskılanan grupların sesi olacağım, ırkçılığa ve ayrımcılığa taviz vermeyeceğim, kadın hak ve özgürlüklerinin yanında yer alacağım, çevresel yıkıma karşı durmak için hep birlikte çalışacağıma söz veriyorum.
Ve tabii ki sahneden, Politikaya geçmenin dayanılmaz hafifliğine, merhaba diyebilme gücü adına.