Geçtiğimiz yıl büyük bir katılıma sahne olan Bingöl Karer Kültür Festivali bu yıl 24, 25, 26 Temmuz’da düzenlenecek. Ses ...

Geçtiğimiz yıl büyük bir katılıma sahne olan Bingöl Karer Kültür Festivali bu yıl 24, 25, 26 Temmuz’da düzenlenecek.
Ses ve yorumlarıyla dikkat çeken sanatçıların yanı sıra, bu yılki festivale Avrupa’dan 20 kadar genç de katılıyor. Festivale katılacak gençlerin bu yılki gezisini, Karer’lilerin derneği olan Avrupa Karer Derneği (Av-Kar) ile AWO’nun (İşçi ve İşçi Ailelerine Yardım Kurumu) ortaklaşa finanse ediyor. Misafir gençlerin büyük çoğunlu Alman vatandaşı.
Festival izlenimlerini Almanya çapındaki sivil toplum kuruluşlarının yayın organlarında işlemesi beklenen gençlerin, festival boyunca asli bir görevli gibi çalışması, yaşam koşullarını yerinde izlemeleri ve el değmemiş doğayı keşfetmeleri öngörülüyor. Bu açıdan Avrupalı gençlerin bu gezisi Bingöl’ün tanıtımı açısından önemli bir fırsat olarak görülüyor.

KARER’i TANIYALIM
Karer, Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı, bir dağın etrafında, eteklerinde veya gölgesinde yerleşmiş dokuz köye verilen bir isim.  Köyler bu adı eteklerine serpildikleri 2 bin metre yüksekliğindeki dağdan almışlar. İl merkezi ile ilçe merkezinin arasında kalan bu yörenin il merkezine uzaklığı 38 km, ilçe merkezine uzaklığı ise 28 km.  Ulaşım bilhassa Bingöl yönünden Ilıcalar üzerinden sağlanıyor. Sabahları Bingöl yönüne, akşam saatlerinde ise Bingöl’den bu köylere karşılıklı ikişer minibüs ile yolcu taşınıyor. Yol, hem stabilize hem de büyük bir kısmı yokuş yukarı ya da yokuş aşağı olduğundan bu hatta yolculuk zor ve neredeyse yarım günlük bir zamana mal oluyor. Karer, yaylak ve meralık bir görünüme sahip. Burada doğa hala el değmemiş vaziyette. Köyleri şehre bağlayan yol dışında tarım araçlarına bu yörede rastlamak mümkün değil. Yörenin nüfusu 3 bin sınırına dayanmışken 1980’li yıllardan itibaren başlayan büyük kentlere kitlesel göçlerden sonra yörede kalan ve sayıları ancak birkaç yüzle ifade edilen yerli halk, günün her saatinde bulutların altında gölgelenen yamaçlardaki hayvan sürüleri, çoban kavalı ve bal arılarının vızıltısı eşliğinde geçimini  hayvancılıkla sağlıyor. Öte yandan; Karerliler, 1926 yılında devletten öğretmen talep ederler. Ve o gün bu gündür kız erkek ayrımı yapmadan okuyorlar, okutuyorlar.
Ekmek kavgası derdine düşerek farklı kent ve ülkelere kitlesel göç başlamadan önce dokuz köye ilkokul binası ile bir ortaokul yaptırmakla yetinmemişler köy mezralarına da okul binalarını yaptırmış ve öğretmen tayin ettirmişler. Göçlerden sonra okullar birer birer kapanmış, öğretmenler tayin edilmez olmuş.

FESTİVALE KATILANLAR
24 Temmuz Cuma günü başlayacak Festivale katılan sanatçılar: Peyda, Koma Zivan, Merve – Abbas Balçık, Çağdaş, Turabi Yurtsever,  Agire Jiyan, Erdal Erzincan, Sevgi Yurtsever, Tuna, İlhan İldan, Ahmed – Arif Kanısıcak, Ufuk Serindağ, Erkan Aydar, Koma Çiya, Kazo. Metin Kaygalak, Bingöl'un genç şairlerinden Mehmet Bozgan, Ömer Berdibek, Halis Yurtsever, Hasip Bingol ve Daimi Bingöl, Mehmet Tüzün, Kenan Kaplanseren, Ulus Yurtsever, Hüseyin Korkankorkmaz, Alişan Emekçi, Koma Zuğur,  Avni Polat ve Aynur Doğan.
2.Bingöl Karer Festivali’ne sadece İstanbul’dan aynı gün ve aynı saatte 15 otobüs yola çıktığını hatırlatalım. İletişimi sağlamak üzere yöreye yer altından fiber optik kablolar döşenmiş. Ulaşımı daha çekilir kılmak için de yolun üçte ikilik kısmı asfaltlanmış. Bir yıl sonra bu temel sorunların büyük ölçüde çözülmesi bekleniyor.  Bingöl Karer, Festivaliyle ve yaşayan insanlarının azmiyle, Türkiye’nin aydınlık yüzlerinden biri olduğunu ispatlamaya kararlı görünüyor ve  sabırla keşfedilmeyi bekliyor.
PROGRAM:
Açılışta halk oyunları
Açılışta Bingöl Halk Oyunları Ekibi’nin ritimli ve ahenkli halk oyunları var. Ekipteki kartal, kuzu postunu kaldırıp yerden yere çalacak yine.

Çevre ve sağlık sohbeti
Karer’in ender şahsiyetlerinden Op. Dr. Mustafa Güreş’in sohbetinin konusu çevre ve sağlık. Sayın Güreş’in çevre temizliği ve insan sağlığı konusundaki engin bilgilerini hatırlatma ve öneriler şeklinde sunması bekleniyor. Bu sohbet ilk günkü program çerçevesinde gerçekleşecek.

Panel
Nazlı Güreş ve Mehmet Çalasın’ın koordine ettiği panelde bu yıl geniş boyutlu, yediden yetmişe herkesi ilgilendiren bir sorun ele alınıyor. Panelin konusu: “Göç” Panelistler ise Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Nurşen Gürboğa; tarihçi yazar Erdoğan Aydın ve gazeteci Turabi Kişin.

Şiir dinletisi
Yayınlanmış şiirlerini okumaları için Metin Kaygalak, Mehmet Bozgan,  Mehmet Tüzün, Halis Yurtsever, Hasan Sevin, Daimi Bingöl, Ömer Berdibek ve Hasip Bingöl davet edildi.  Şiir dinletisi festivalin ikinci günü, gölgeler doğuya devrildiğinde, insan seli Rastan’a aktığında, son yaşlılar en ön safta yerini aldığında başlayacak, saatin kaç olduğu hiç önemli değil.

Tiyatro
Doğu’nun çilekeş anaları ve bahtsız kadınlarını konu alan tiyatro eserini Diyarbakır Sur Belediyesi Tiyatro Ekibi sahneye koyacak. Bu etkinliğimiz festivalin ikinci günkü programına alındı ve şiir dinletisinin hemen ardından sahnelenecek.

Kutsallara gezi
Festivalin ikinci günü 05:00 - 12:00 saatleri arasında Karer’in dört bir yanını çevreleyen kutsal Ziyaretler’e gezi düzenlenecek. Yükseklerde kalan ziyaretlerden Şekerbaba, diplerde kalan ziyaretlerden ise Göşan Mezrası’nın dere ağzındaki Kavaklık*) revaçtaki kutsallar arasında sayılıyor.