Yükseköğretim Kurulu tarafından 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Kars Kafkas Üniversitesi’nde eğitim ve öğretime başlayan Gürcü Dili...

Yükseköğretim Kurulu tarafından 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Kars Kafkas Üniversitesi’nde eğitim ve öğretime başlayan Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümü, ilk mezunlarını vermeye hazırlanıyor. Kars Kafkas Üniversitesi Gürcü Dili ve Edebiyatı lisans programı öğrencileri bu yıl diplomalarını almaya hazırlanırken, yeni gelecek öğrencilere de kılavuzluk etmeye hazırlanıyorlar.
Tiflis’teki Uluslararası Karadeniz Üniversitesi bünyesinde kurulan Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümü dışında, ülkemizde Kars Kafkas Üniversitesi’nde eğitime devam eden Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümünün 18 kişilik ilk sınıfı öğrencileri 4 yıl boyunca;  Türkiye ile Gürcistan arasında gelişen ticari, ekonomik ve bilimsel ilişkilerde rol oynayan resmi ve özel kuruluşlarda görev alabilecek düzeyde, Gürcüce okuma, konuşma, dinleme ve anlama eğitimleri alarak becerilerini geliştirdiler.
Üniversitedeki Lisans eğitimi içeriğinde, metin analizi ve eleştiri becerisi, "Gürcü Dilinin Temel Kuralları", "Gürcü Dilinin Kelime Hazineleri", "Gürcüce İfade, Metin Anlamı", "Gürcistan'ı, Gürcüleri Tanıtım", "Gürcü Edebiyatından Türkçe Metinler", "Gürcüce Dilbilgisi", "Gürcüce Okuma, Yazma, Konuşma", "Gürcü Edebiyatı", "Gürcüce Türkçe Çeviri", "Gürcistan Coğrafyası", "Mesleki Gürcü Dili", "Gürcistan Tarihi", "Gürcü Kültürü", "Kartveloloji (Gürcü Bilimi)", "İş Hayatı İçin Gürcü Dili" vb. dersleri alarak iş hayatına hazırlık yaptılar.
Gürcistan’ın son yıllarda yaşadığı çalkantılı coğrafi ve politik sürecin yanısıra, AB ve Nato, geleceğin Gürcistan’ın taşıdığı jeostratejik önemin farkında. AB çevreleri bu olguyu çeşitli ortamlarda deklare ediyorlar.
Komşu ve dost Gürcistan’ın dilinin, ülkemizde bir üniversite tarafından ana bilim dalı düzeyinde öğretiliyor olması yani Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümü olması, hem Gürcistan, hem Türkiye hem de AB için önemli bir kazanım olmalı. Aynı kazanım bölümün mezunları içinde geçerli. Şöyle ki; gelecekte iş bulma şanslarının bu anlamda çok yüksek. Yakın bir gelecekte İstanbul’da kurulması düşünülen Gürcü Üniversitesi de mezun aday akademisyenlerin iş bulmaları anlamında seçenek oluşturuyor. Özellikle komşumuz Gürcistan’ın Sarp sınır kapısı nedeniyle kültürel ve coğrafi zenginliğinin karşılıklı paylaşıma açık olması ve Türkiye’de yaşayan 3 milyon gürcü kökenli vatandaşımızın ticari ve yaşamsal ilişkileri bulunması da bölümden mezun olanlar için büyük bir şans. Elbette her iki toplumun umut var bir süreci koruyor ve geliştiriyor olmaları da gözden kaçmamalı.
Kars Kafkas Üniversitesi Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü, Gürcüce gramer ve edebiyat kitapları ile ilgili kaynakları gün geçtikçe zenginleştirmeye devam ediyor. Bölümün öğretim üyeleri, Prof. Dr. Vahit Alişoğlu, Prof. Dr. Şureddin Memmedov,  Doç. Dr. Gülnara Gocayeva-Memmedova ders dışı zamanlarda Gürcistan’a ziyaretler de gerçekleştiriyorlar. Öğrenciler Gürcistan’da bulundukları süre içerisinde, dilin pratiğini yaparak kendilerini geliştiriyorlar. Kültürel gezilerde, özellikle Gürcüce fiillerin çekiminde pratik katkıların önemi çok büyük. Tamar Mepe, Borjomi parkı, Ahıska, Tiflis, Acara bölgesi yapılan gezilerde en beğenilen yerler. Savaşın yaşandığı Gori’ye yapılan ziyaretlerde ise savaşın izleri çok üzücü bir durum yaratmış. Rusya’nın saldırısından sonra binlerce  insanın evlerinden uzakta başka yerlerde yaşıyor olmaları onları çok üzmüş.
Üniversitelerimizde Kürt dili ve Edebiyatı bölümü açılmasının tartışıldığı şu süreçte, yalnızca kültürel anlamda değil, hem ticari hem de ekonomik anlamda geleceğin bereketli topraklarını oluşturacak bu coğrafya insanlarının arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının gelişmesi adına, benzer bölümlerin açılmasının doğal karşılanması gerektiği kanaatindeyim. Tıpkı Bulgarca Dili, Romence Dili gibi…