Televizyonlar ve pop sektörü ile yaratılan bu kirli sakallı güruh pazarını sermayeleştirerek konser programlarında, televizyon ...

Televizyonlar ve pop sektörü ile yaratılan bu kirli sakallı güruh pazarını sermayeleştirerek konser programlarında, televizyon dizilerinde bu tür rol modelli erkeklerin üzerinden atış yapan yapana
Memleketin özenti gençlerinin son yıllardaki hal ve gidişleri malumunuz dip seviyelerde. Son zamanlarda şehrin varoşlarından tutun da en gündemde semtlerine kadar her metrekaresinde kafanızı ne tarafa çevirirseniz çevirin ‘kirli sakallı genç erkek güruhu’ sizin de dikkatinizi çekmiştir?
Örneğin; berbat sesleriyle dünyanın en seviyesiz müzik yorumcuları olarak literatüre geçmeye namzet halde televizyon ekranlarında kâh dizi oyuncusu kâh pop şarkıcısı olarak salınan bu eğlendiricilerin çok önemli bir kısmı, kirli ve özentisiz bir sakalla ‘avcı’ rolünü oynarmışçasına ortalıktalar. Ve bu yitik arkadaşlar karizma yaptıklarını zannediyor, zannettiriliyorlar… Toplum olarak zaten burnumuza kadar maskulenist halde olmamız yetmezmiş gibi, erkeği olduğundan daha olgun ve baskın gösteren bu maskulen görünüm bir erkeği daha çok erkekleştiriyor beklentisindeler.
Ve inşa ettikleri o mazlum, çekici, ezik, yitik halleriyle televizyon kameralarına bakıp, tanımlanması zor mimiklerle şarkı söylemeye çalışıyorlar. Mimiklerinde de hep gizli bir mesaj var gibi. Sanırsınız ki adam dördüncü boyuttan görüntülü mesaj aktarıyor. Ikınan sıkınan, belden danslarla kendi varoluşuna maya çalan bu genç erkekler çoğaldıkça çoğalmaya devam ediyorlar. Bu güruhun şarkıcılıklarını, garip hareketleri ve kirli sakalları ile matah bir şey olduğunu sanan karşı cinsin önemli bir kısmı ise, onları hiç düşünmeden sorgulamadan “doğru erkek bu demek ki” öngörüsüyle fenomen haline getiriyor.
Olayın sosyo ekonomik boyutu ise tam da yukarıdaki cümlelerle örtüşüyor. Televizyonlar ve pop sektörü ile yaratılan bu kirli sakallı güruh pazarını sermayeleştirerek konser programlarında, televizyon dizilerinde bu tür rol modelli erkeklerin üzerinden atış yapan yapana.
Madem talep var deyiverip ödül gecelerinde, açılışlarda eli biraz para görmüş tv starı ve artistleri de, üst düğmeleri açık beyaz gömleklerinin üzerine geçirdikleri siyah ceketleri ve kirli sakallarıyla yaratılan pazara ortak olma yarışına girivermiş halde görmek de mümkün. Ardından, tekel oluşturan, pazar oluşturan, çıkar ilişkisi içerisindeki bu kılıktaki insanların; maskesi, statüsü haline gelen  ‘kirli sakal’ olgusu tartışılır hale geliyor.
Bu, ‘kirli sakallı’ yapılanmanın kaynağını dışarıda arayanlardansanız da örnek sayısı pek çok. Gazetelerde İngiltere’de kadınların kirli sakallı erkekleri daha çekici bulduğu sonucuna varıldığını okumuştum. Yaşları 18 ile 44 arasında değişen İngiliz kadınları üzerinde yapılan bir araştırmada George Clooney ve Brad Pitt’in traşlı ‘parlak’ görünümlerinden çok ‘kıllı’ hallerinin daha çok sevildiği ortaya çıkmışmış. Biz de İngilizlere çok benzediğimiz için (?) onları taklit ediyor olamayacağımıza göre bu teori bizimkilerin örnek alacağı türden değil. Tut ki onları taklit ediyorlar, yani bizimkiler bu araştırmaya göre kıllandılar diyelim. Peki öyleyse ortalıkta dolaşan İngiliz kadınları neden çoğalmadı? Bu durumu anlamak na mümkün görünüyor.
Türkiye’de kadınlar üzerinde bir araştırma yapılmasını öneriyorum. Araştırmada 15 erkeğin farklı hallerini gösteren fotoğraflar kullanılsın. 5 aşamadan geçen erkeklerin fotoğraflarında traşsız 3-4 günlük sakallı çok sakallı kısa bıyıklı uzun bıyıklı halleri kadınlara gösterilsin. Kadınların incelediği fotoğrafların üzerlerinde bıraktığı etki araştırılsın. Çekiciliğin olgunluğun baskınlığın dereceleri fotoğraflara göre saptanarak kirli sakallı erkeklerin kadınlara cazip gelip gelmediği sonucuna ulaşılsın. Erkekte ‘kıllı’ olmanın erkeksiliği gösterdiği yönünde birçok kere yazılıp çizilmiş ve araştırmalar yapılmış olsa da son verileri gözden geçirmek anlamında bu tür de bir araştırma uygulama yerinde olacaktır kanımca.