1,2 trilyon avroluk şırınga Türkiye’ye damlar mı?

Avrupa Merkez Bankası, aylık 60 milyar avro varlık alımı yapacak. Draghi, açıklamasında varlık alımlarının hem özel sektör hem de devlet tahvillerinde olacağını belirterek, tutarın aylık 60 milyar avro olacağını söyledi
 

Avrupa Merkez Bankası (ECB), aylık 60 milyar avro varlık alımı yapacağını açıkladı. Başkan Süper Mario varlık alımlarının hem özel sektör hem de devlet tahvillerinde olacağını belirterek, tutarın aylık 60 milyar avro olacağını söyledi. Draghi, varlık alımlarının mart ayında başlayacağını ve 2016 yılı eylül sonuna kadar devam edeceğini belirtti. Açıklama sonrasında avro, dolar karşısında 1,1511 ile günün en düşük seviyesine indi. Avrupa borsalarında ise yükselişler dikkat çekti.

NASIL OLACAK?
ECB Başkanı Draghi, tahvil alımlarının şeklini şu şekilde açıkladı;
"Tahvil alımları merkez bankalarının ECB sermayesindeki paylarına dayalı olarak yapılacak. Varlık alım programının yüzde 20'si risk paylaşımına dayalı olacak. Tahvil alımlarını ECB koordine edecek, uygulamada merkezi olmayan bir yöntem esas alınacak. Mart ayından itibaren yatırım yapılabilir seviyedeki tahvillerin alımına başlanacak. Draghi, Avrupa'da enflasyon dinamiklerinin beklenenden zayıf olduğunu ve alınan önlemlerin eflasyon beklentilerini destekleyeceğini söyledi.
Uzmanlar, Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıkladığı programın beklentilerden daha büyük bir paket içerdiğinin söylenebileceğini kaydederek, yaklaşık 1,2 trilyon avro tahvil alınmasının planladığını ifade ediyorlar.
ECB Başkanı Mario Draghi’nin Frankfurt’ta yaptığı açıklamalarda varlık alım programının Mart 2015’te başlayacağı ve Eylül 2016’da sona ereceğini söylemesi öne çıktı. Bu programda aylık 60 milyar avro tahvil alımı yapılacağını söyleyen Draghi, yatırım yapılabilir ülkelerin tahvillerinin alınacağının altını çizdi. Özellikle, tüketim talebini artırmak ve enflasyon gibi makro verileri artırmayı hedeflediklerini söyleyen Draghi, yaptığı diğer açıklamada ise istihdam reformlarının istikrarlı şekilde sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Draghi'nin açıklamaları sonrası ilk fiyatlamalara bakıldığında, avronun 1,16 aşağısına, altının 1295 seviyelerine ve avro/TL'nin ise 2,70 seviyelerine gerilediği görüldü.


TÜRKİYE'YE ETKİSİ
Uzun zamandır beklenen AMB’nin tahvil alımıyla ekonomiye can suyu verme operasyonunun, aralarında Türkiye’nin de olduğu yükselen ülkelere nasıl yansıyacağı merak konusu. 1,2 trilyon avroyu bulacak parasal genişlemenin Türkiye gibi ülkelere sermaye girişinin artması şeklinde yansıyacağı savunulan görüşlerden biri. Bununla beraber, yerel paraların tekrar değerleneceği ve bu arada TL’nin dolar karşısında değerinin yeniden yükselebileceği, yabancı kaynak girişiyle borsanın yükselip ekonominin canlanacağı da umuluyor. Bunun, faiz indirimine daha çok imkân tanıması savunuluyor. Düşen faizlerle birlikte hedeflenen yüzde 4 büyümeye ulaşılabileceği de ekleniyor.
Öte tarafta ise, uygulamanın ABD’deki gibi olmayabileceği, AB’nin parçalı yapısı dikkate alınarak hatırlatılıyor. Beklenen sermaye girişinin Türkiye’nin politik ve jeopolitik riskleri hatırlandığında gerçekleşmeyebileceği de savunuluyor.
Karar sonrasında dolar/TL kurunda bir değişiklik olmayarak akşam saatlerinde 2,34 TL’lik seviyenin korunması da dikkat çekti.