ECUME’ın (Echanges Culturels en Mediterranee) organizasyonunda, Akdeniz Havzası’nda yer alan ülkelerin yüksek öğretim düzeyind

ECUME’ın (Echanges Culturels en Mediterranee) organizasyonunda, Akdeniz Havzası’nda yer alan ülkelerin yüksek öğretim düzeyinde sanat eğitimi veren otuz kurumu, 3-8 Mayıs 2010 arasında İstanbul’da biraraya geldi. MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmada, kültür ve sanat okulları temsilcileri etkinlikleriyle farklılıkların zenginliklerimiz olabileceğinin de altını çizdi.
ECUME NEDİR?
1983’te Fransa’nın Marsilya kentinde kurulan ECUME, Akdeniz çevresindeki ülkelerin bazı şehirlerinde kapsamlı ve çeşitli kültürel, sanatsal etkinlikler gerçekleştirmekte, eğitim kurumları ve sanatçıların biraraya gelmesini, etkileşim içinde olmalarını ve her zaman saygıya dayalı uzun soluklu ilişkiler kurulmasını sağlayacak canlı ortamlar yaratmak olarak tanımlanıyor. ECUME, kuruluşundan bu güne 26 yıl içinde müzik, tiyatro ve güzel sanatlar alanındaki yüksek öğretim kurumlarını, biraraya getirerek yöneticiler, eğitimciler ve öğrenciler arasında ilişkiler kurulmasını, kurumlar arası ikili veya daha çoklu işbirliği anlaşmalarının oluşmasını ayrıca Akdenizli olma bilincini kuvvetlendirmeyi hedeflemekte. ECUME, ‘Akdeniz Sanat Okulları  Buluşmaları’nın yanı sıra ‘Akdeniz Drama Okulları’ ve ‘Akdeniz Müzik Okulları’ buluşmalarını organize etmekte. Önümüzdeki yıl yapılacak Akdeniz Drama Okulları buluşmasının da İstanbul’da yapılması planlanıyor.(www.ecume.org)
İSTANBUL BULUŞMASI
Buluşmanın teması doğrultusunda, Akdeniz’i çevreleyen 16 ülke, 27 şehirden gelen sanat kurumları, bir yönetici, bir öğretim elemanı ve iki öğrenciden oluşan temsil heyetleri ile çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Buluşmaya; -Yöneticiler yuvarlak masa toplantılarında kurumlarını temsil ederek, -öğretim elemanları  atölye çalışmaları gerçekleştirerek, -öğrenciler ise atölye çalışmalarında çalışarak ve sonuç sergisinde yeralan eserleri üreterek katıldı.
Konuk öğretim elemanları  ile MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları, konuk ve öğrencilerin katılımı ile 20 atölye çalışmasını gerçekleştirdi. Farklı görüşler ve üretim biçimleri ortak bir üretime dönüştü. Bu ortak ürünler, Buluşma’nın son gününde MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘SONUÇ’ sergisi ile sunuldu.
KATILAN AKDENİZ OKULLARI
10. Akdeniz Sanat Okulları Buluşmas’na gelen 27 şehir: Aix-en-Provence, Atina, Ankara, Aubagne, Batna, Beyrut, Cezayir, Cenova, Erzurum, Eskişehir, İskenderiye, İstanbul, İzmir, Lizbon, Marsilya, Mostaganem, Ramallah, Sarajevo, Sevilla, Split, Selanik, Şam, Tetuan, Tiran, Toulon, Tunus ve Venedik ve bu şehirlerin sanat eğitimi veren okulları ya da kurumlarıydı.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPILDI
Akdeniz Ülkeleri 10. İstanbul buluşmasında etkinliklerin içerisinde farklı alanlarda atölyeler de düzenlendi. Bu atölyeler arasında; Ahşap heykel, Strafor heykeller, Farklı farklı malzemelerle boyut Mekan/alan tasarımı, Ex-libris, Geleneksel ‘Yazma’  kalıp baskı, Resim, Cam üstüne resim, Yüzen renkler, Ebru, Tasarım ve kaligrafi, Grafik tasarım, Baskı resim, Dekorlar, Kağıt kostümler, Mitolojik kuklalar, Fotogram, Fotoğraf, ‘İstemsiz heykeller’, İstanbul seslerinin kaydedilmesi ve düzenlenmesi, Sinema makyajı, Video sanatına giriş bulunuyordu.
10. Akdeniz Sanat Okulları Buluşması’nda akademik etkinlikleri, kültür sanat üretimlerinin dışında katılımcıların ilgisini en çok Boğaz Turu, Adile Sultan Sarayı’nda yenen akşam yemeği ve İstanbul Buluşması’nın kapanış partisi çekti. Bu biraraya gelişlerin öğrenciler ve sanat üreticilerinin dayanışma, paylaşma, üretim süreçlerine katkıları yadsınamaz elbette.
Buluşmanın ardından kalan izleri, damıtılmış sözlere dökecek olursak, ‘sanat teorileri, sanat eğitimi ve sanat eğilimleri alanlarında verimli bir paylaşım ve diyalog ortamı yaratmak, Akdeniz havzasında plastik sanat üretimlerini desteklemek ve sanat eğitimi veren okullar arasında ikili veya çok taraflı sanatsal işbirliğinin yıllar içinde devamlılığını sağlamak” olarak özetleyebiliriz.