Ne mi konuşacağız 2011’in bu ilk sinema etkinliğinde? Önce konuklarımın isimlerini hatırlatayım, ardından bu soruyu da cevaplayayım

Yeni Yılın 2. günündeyiz. “Bu yeni başlangıç hepimiz için sağlık getirsin” diyerek başlamak istiyorum söze. Elbette yine hep birlikte olmak en güzeli.

2010'un 2. yarısından itibaren her ay, düzenli olarak sinema konulu söyleşiler yaparak geçti benim için. Alanında uzman sinema dünyasından dostlarla, arkadaşlarla, eğitimcilerle oturup onların beklentilerini, düşüncelerini, düşlerini tartıştık durduk. Sinemada değişimin kaçınılmaz olduğu ülkemizde, son dönemde umut veren görme biçimlerini, içsel yolculukları keşfettik seyircilerle birlikte.

Bu söyleşilerin bir yenisi 'Sinemamızda Erkek Olgusu' başlıklı olanı ise, 27 Ocak 2011 tarihinde gerçekleşecek. Siz değerli dostlar da bu etkinliğe katılarak konuyla ilgili düşüncelerinizi, sorularınızı, konuklarımıza iletebilirsiniz. Gelemeyecek olanlar ise yukarıdaki mail adresime sorularını gönderebilir.

Ne mi konuşacağız 2011’in bu ilk sinema etkinliğinde? Önce konuklarımın isimlerini hatırlatayım, ardından bu soruyu da cevaplayayım öyleyse. Elbette bu etkinlikte erkeklerin gözünden sinema ve erkek modelleri konuşacağız.

Sinema oyuncuları konuklarımız: Zafer Algöz, Güven Kıraç ve Mert Fırat bizlerle birlikte olacak. Söyleşi saat 18.30’da Yapı Kredi Beyoğlu Sermet Çifter Salonu'nda gerçekleşecek. Söyleşide; kitle iletişim aygıtlarınca dayatılan baskın erkek olgusuna, sinemamızın nasıl katkı sağladığını, hangi eleştirel dille yaklaştığını ve erkeklerin kadınları okuma biçimlerine dair bakış açılarını konuşuyor olacağız. Bir başka deyişle bu etkinlikte sinemamızdaki 'erkek' kavramına el atılacak; sinemada erkek olmanın dayanılmaz ağırlığı ve dizilerdeki erkek rol modelleri tartışılacak. Sinemamızda erkek olmanın ne anlama geldiğini görmek isteyenlerin kaçırmaması gereken yılın ilk iddialı sinema etkinliği dersek hiç de abartmış olmayız kanımca. Erkek olgusu konusunda söyleşeceğimiz konuklarımızın filmografisine baktığımızda; Zafer Algöz, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu olarak öne çıkıyor.

Algöz, 1961'de Kars’ta dünyaya gelir. 1975'de Bursa Devlet Tiyatrosu’nda açılan 'Gençlik Kursları' ile tiyatro eğitimine başlayan sanatçı dostumuz, 1980'de Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü kazanır. 1985'de mezun olup, aynı yıl Bursa Devlet Tiyatrosu’nda sanat hayatına başlar. 1989'da ise İstanbul Devlet Tiyatroları‘na tayin olan Algöz, birçok oyunda rol alır. Filmleri arasında, Yahşi Batı, A.R.O.G: Bir Yontmataş Filmi, Sınav, Umut Adası, O Şimdi Mahkûm, Salkım Hanım’ın Taneleri ve Umut’u sayabiliriz.

Güven Kıraç ise, 1968'de dünyaya gelir. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun olur. 1986'dan itibaren televizyon dizisi, reklam filmi ve sinema filminde rol alan sanatçı 2 yıl devlet tiyatrosu sanatçısı olarak çalıştıktan sonra istifa eder. Adana Devlet Tiyatrosu'nda Ağrı Dağı Efsanesi, İki Kalas Bir Heves ve Sıkıyönetim; Gülriz Sururi Tiyatrosu'nda ise Tiyatrocu, Sokak Kızı İrma (birlikte oynadık), Hamlet ve Tiyatro Stüdyosu'nda Balkon adlı tiyatro oyunlarında oynar. 1997'de Zeki Demirkubuz'un yönettiği 'Masumiyet' adlı filmde Yusuf karakteriyle, ÇASOD, MGD ve İsrail Uluslararası Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' ödüllerini kazanır. 1999'da 'Salkım Hanım'ın Taneleri' adlı filmle 19. İstanbul Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü de alır. Aynı yıl 'Evimiz Olacak Mı?' ve 'Hayat Bağları' adlı televizyon dizilerinde rol aldıktan sonra 2001'de 'Yeditepe İstanbul' adlı filmde Berber Remzi karakterini canlandırır. 2002'de 'Abdülhamit Düşerken', 2003'de Fatih Akın'ın yönettiği 'Duvara Karşı' adlı filmlerde oynar. 2004'de Yavuz Turgul'un 'Gönül Yarası', 2005'de 'Takva', 'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?', 'Kebab Connection' adlı filmlerde rol aldıktan sonra 2006'da Ömer Faruk Sorak'ın 'Sınav' adlı filminde Rafet 69 adlı karakterle karşımıza çıkar. Sanatçının son filmi Kavşak ise şu günlerde izleyebileceğiniz kaliteli yapımlardan bir tanesi.

Mert Fırat ise, 1981'de Ankara’da dünyaya gelir. Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü'nden 2006'da mezun olur. Ankara Devlet Tiyatrosu'nda Suç ve Ceza, Şeyh Bedrettin, Palyaço Prens, Atları Da Vururlar adlı oyunlarda oynar. Binbir Gece, Yersiz Yurtsuz, Bizim Evin Halleri’nde oynar. Binbir Gece dizisinde Burak karekteriyle beğeni toplar. Oyun Atölyesi'nin oyuncuları arasında yer alan sanatçı 'Sersem Kocanın Kurnaz Karısı', 'Hastalık Hastası' ve 'Hırçın Kız' oyunlarındaki rolleriyle Arda Kanpolat Oyunculuk Ödülü'ne layık görülür.

Sinemamızda üç farklı kuşaktan temsilcilerin katılacağı, bu toplumda erkek olmanın ne anlama geldiğini görmek, duymak isteyenlerin, görüşlerini paylaşmak isteyenlerin, kaçırmaması gereken belki de ayın ilk iddialı sinema etkinliğinde buluşalım diyorum.