İ.B.B. Şehir Tiyatroları çalışanlarının, mağdur durumunun daha fazla sürmemesi için başta  İBŞT yeni Genel Sanat Yönetmeni (Devlet Tiyatroları’nın eski yönetmenlerinden) Ayşe Nil Şamlıoğlu’nu ve tüm yetkilileri göreve davet ediyor ve emekçilerin hak ettikleri paralarının zamanında ödenmesini istiyoruz

Aşk partileri paparazzilerce görüntülenen ve ardından medyaya yaptırımlar uygulayan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi kelimenin tam anlamıyla medyayı karşısına aldı. Olayın ardından şu günlerde ise başbakanın başını sanatçıları ağrıtacağa benziyor.
İtalya’da tam 1 milyon sanatçı ve sanat emekçisi Berlusconi hükümetinin özellikle sinema ve tiyatroyu hedef alan ekonomik kesintilerini Roma’da düzenlenen büyük bir gösteride protesto etmeye hazırlanıyor.
Prodi hükümeti döneminde devlet bütçesinde kültüre 511 milyon avro ayrılırken Berlusconi hükümeti döneminde kültüre ayrılan bütçede 131 milyon avro tutarında bir kesintiye gidilerek kültür için ayrılan bütçe 380 milyon avroyla sınırlandırılmış durumda.
VENEDİK FİLM FESTİVALİ’Nİ BOYKOT RİSKİ
Tiyatro ve sinema yönetmenlerinden set işçilerine, ışıkçılardan dansçılara ve müzisyenlere kadar sanat dünyasının farklı kollarından 1 milyon kişinin kaygılarını dile getirdiği gösteride hükümeti uyarmak adına Eylül ayında gerçekleşecek. Öneriler arasında Venedik Film Festivali’nin boykot edilmesi de düşünülüyor. Sinema Prodüktörleri Derneği’nin getirdiği bu öneri İtalyan sanatçıları ikiye böldü. Bir grup sanatçı ve sanat emekçisi festivalin İtalya’daki kültür yaşamı açısından önemine dikkat çekerek devam etmesi gerektiğini savunurken, bir başka grup hükümeti uyarmak adına festivalin boykot edilmesini yönünde kamuoyu oluşturuyor.
Önümüzdeki hafta kesin programı açıklanacak olan Venedik Film Festivali’nin yöneticisi Marco Muller, “Biz de bütçe kesintisinin mağdurlarından biri olsak da festivalin bütünüyle boykot edilmesine karşıyız. Ama festival süresince İtalya’da kültür dünyasını tehdit eden kesintilere tepki vermek adına çeşitli gösterilerin düzenlenmesinden yanayız” açıklamasını yaptı.
Venedik Film Festivali’nin ağırlıklı Amerikan sinemasına yer verdiği gerekçesiyle protesto edilmesi geçtiğimiz yıl gündeme getirilmişti. İtalyan film yönetmeni Aurelio Dre Laurentiis, İtalyan sinemasının Venedik’te yeterince temsil edilmediğini öne sürerek protestoyu ilk savunanlardan biri oldu.
DARİO FO’NUN TEPKİSİ
Nobel ödüllü tiyatro sanatçısı ve yazar Dario Fo, kültür dünyasını hedef alan ekonomik kesintileri, sanat etkinliklerini ölüme mahkûm edecek, üzerinde hiç düşünülmeden alınmış kaba bir karar olarak değerlendirdi.
Prodi hükümetinin 511 milyon avroluk kültür bütçesinin bile yeterli gelmediğini vurgulayan Fo, Berlusconi hükümetinin ekonomi bakanı Tremonzi’nin kültür bütçesinde gittiği kesintinin İtalya’daki sanat yaşamına büyük bir darbe indirdiğini dile getirdi.
Emiglia Romagna Tiyatroları Derneği’ne başkanI Maurizio Roi ise, ekonomik krize karşın gerek ABD gerekse birçok Avrupa ülkesinin kültüre yatırım yaptığına, İtalya’da ise hükümetin zaten sembolik bir düzeyde kalan kültür bütçesini daha da kıstığına dikkat çekti.
Bu yazıyı  yazarken İtalya türü yönetilen ülkelerin kültür ve sanata ayırdığı bütçe ve desteğin giderek azalmasına örnek teşkil edecek bir başka örneği hatırladım. Geçen hafta tiyatro dünyasından konuştuğum arkadaşların sözleri aklıma geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın sanatçı ve teknik kadrolarında görev yapan 168 çalışanının ücretlerini aylardır düzensiz ödediğini öğrendim. Sezonun kapanmasıyla birlikte ödemelerdeki aksaklıklarla zor durumda bırakılan Şehir Tiyatroları mensupları da,
şu an maaşlarının ödenmemesiyle birlikte isyan edecek duruma gelmişler.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alımı yaptığı aracı  şirket olan Pozitif Sanat’la sözleşmeleri olan sanatçı ve teknik kadrolardaki 168 kişiye ne belediye yetkililerinden ne Kültür A. Ş. den ne de Pozitif Sanat’tan herhangi bir açıklama yapılmıyormuş.
Kamu ihale yasası gereğince tüm haklarından arındırılmış olarak çalıştırılmaya mecbur bırakılan Şehir Tiyatroları çalışanları, kendilerine söylenen “Belediyede para yok” sözünden başka, daha aklı başında, daha ciddi bir açıklama bekliyorlar ve Şehir Tiyatroları’nın, belediyenin genel bütçesine dahil edilmediği özerk bir yapı kazanarak kendi işleyiş özgürlüğünü oluşturmasıyla bu sorunların aşılacağını ümit ediyorlar.
İ.B.B. Şehir Tiyatroları çalışanlarının, mağdur durumunun daha fazla sürmemesi için başta İBŞT yeni Genel Sanat Yönetmeni (Devlet Tiyatroları’nın eski yönetmenlerinden) Ayşe Nil Şamlıoğlu’nu ve tüm yetkilileri göreve davet ediyor ve emekçilerin hak ettikleri paralarının zamanında ödenmesini istiyoruz.