Geçen hafta bu köşede sizlere Antalya ili Kemer Beldesi’nin geçen dönem belediye başkanlığını yapan Hasan Şeker döneminde,

Geçen hafta bu köşede sizlere Antalya ili Kemer Beldesi’nin geçen dönem belediye başkanlığını yapan Hasan Şeker döneminde, heykel sanatçısı Zafer Sarı tarafından gerçekleştirilen ve Çınarlı Kavşağı’na konan “Aşk Yağmuru” adlı yapıtın, yeni Belediye Başkanı Mustafa Gül tarafından 2 Nisan 2009 tarihinde iş makinalarıyla söktürülüp depoya kaldırıldığını duyurmuştuk.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu yazıyı okumuş olmalı ki, aynı günün akşamında beni telefonla arayıp konu ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
Ertuğrul Günay, kendi iktidarları döneminde kaldırılmayan, Zafer Sarı’ya ait “AşkYağmuru” adlı bu heykelin, son yerel seçimlerle belediye başkanlığına geçen şimdiki partinin “dakika bir gol bir” icraatı olduğunu belirtti. Bu talihsiz ve çağdışı durumun kendileri ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini de belirten bakan, basına pek yansımayan başka bir gelişmeden de bizleri haberdar etti.
Bakan Ertuğrul Günay’ın verdiği bilgiye göre, Ankara’da Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü olarak kullanılan eski adliye binasında yer alan iki salon restore edilerek kültür merkezine dönüştürülmüştü. 1926 yılında Adliye Vekaleti binası olarak hizmet vermeye başlayan ve çizimleri Guillo Mongeri ve Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından yapılan binanın, 2008 yılında kapsamlı bir onarıma alındığı, aslına uygun olarak restore edilmiş.
Eskiden ağır ceza duruşmalarının yapıldığı iki salona, kültürel etkinliklerin yapılabileceği bir niteliğin kazandırıldığını da ifade eden Günay, salonlara hukuk alanında Türkiye’ye büyük hizmet ve katkıları olan Ordinaryüs Prof. Dr. Ali Fuat Başgil ile Prof. Dr. Faruk Erem’in isimlerinin verildiğini söyledi. ( Anafartalar Caddesi No:67 06250 Ulus/ANKARA)
Bakan’ın telefon yoluyla bu bilgileri ulaştırması bana çok samimi geldi. Bakanla bu iletişimimizin sürmesini isterim.
Öte yandan, bu haber üzerinden bir hafta geçtikten sonra açıklamaların da ardı arkası kesilmedi. Önce, heykeli yapan Zafer Sarı, telif hakları yasası gereğince savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Ardından da, Kemer’in yeni Belediye Başkanı MHP’li Mustafa Gül, heykelin yerleştirildiği gün de tepki gösterdiğini hatırlatarak, “Kemer’in yerli halkı ve tatil yapan turistler heykelin kaldırılmasını talep ettiler. Kadın ve erkek figürlerinin yer aldığı heykel genç kızların ahlakını, ailelerin huzurunu bozuyordu. Heykel turistlerce ve vatandaşlarca kabul görmedi. Biz de istenileni yaptık. Oraya turizme faydalı içinde kafeler bulunan ‘Eyfel Kulesi benzeri bir yapı inşa edeceğiz” dedi. Yanı sıra Antalya Valiliği’nin inceleme başlattığı heykele İstanbul’un CHP’li Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk talip olduklarını açıkladı.
Suçlu Heykelin (!) depodan ne zaman çıkacağı ve tekrar nereye konacağı konusunda belirsizlik devam ederken, turizmin başkenti Antalya’da, binlerce turistin gelip gittiği Kemer’de, sahiller çıplaklar kampını andırırken, üstsüz denize girmek neredeyse normal karşılanıyorken sökülmesine, heykeltıraşların ve Heykel sanatı ile ilgili ders veren akademisyenlerin sessizliğini sürdürmesi, Türkiye’deki Güzel Sanatlar Akademileri’nin ne amaçla var olduklarını da sorgulamamızın zamanının geldiğini gösteriyor.