Türkiye tiyatrosunun en önemli kuramcı ve yazarlarından Vasıf Öngören'in adını taşıyan tiyatro okulu dün, benim de eğitmeni...


Türkiye tiyatrosunun en önemli kuramcı ve yazarlarından Vasıf Öngören'in adını taşıyan tiyatro okulu dün, benim de eğitmeni olduğum çok sayıda katılımcısı ile İzmir’de açılış yaptı. Ve Vasıf Öngören Sanat Merkezi, artık kendi düşüncesini, kendi öyküsünü yazan, kurgulayan, oynayan, eğitimcileriyle, sanatçılarıyla, öğrencileriyle kültür sanat dostlarına merhaba dedi.
Brecht'çi tiyatronun biçimsel özelliklerini, epik tiyatro yöntemini Türkiye'de ilk kez uygulayan yazar, yönetmen, kuramcı ve dramuturg Vasıf Öngören, böylece 25. ölüm yıldönümünde, İzmir’de adına yaraşır saygınlıkta açılan Vasıf Öngören Sanat Merkezi ile daha bir derinlikli anılmış oluyor. (Kıbrıs Şehitleri caddesi.1483 sk.No.20 Alsancak-İzmir)
Alsancak'ta 5 katlı bir binada açılan tiyatro okulunda, 150 kişilik bir tiyatro salonu, bir sinema salonu ve 12 sınıfı ile 4 odalı bir misafirhanesi bulunuyor. Vasıf Öngören tiyatro okulunda 2009-2010 yılında 30 kişi eğitim görecek.  Yanısıra merkezde verilecek tiyatro eğitimi ile İzmirliler yeni bir tiyatro okuluna da kavuşmuş oldular. Yıllardır geniş kesimlerce dillendirilen bölgenin tiyatro eğitimindeki akademik yetersizliğe pratik bir eleştiri sunma düşüncesiyle açılan okulda İzmir Yenikapı tiyatrosunun öncülüğünü ise yabana atmamak gerekir.
Dün geceki açılışta tiyatro okulu adına söz alan Orçun Masatçı; “Bu okul elbetteki ezilenlerin dilinden konuşan bir okul olma özelliğiyle hareket edecek. Ve elbette bilimsel ve gerçekten akademik bir eğitim verecek. Bu anlamda istanbul, Ankara ve İzmir'den pek çok tiyatro insanı, eğitimcisiyle, öğrencilerimiz buluşma fırsatı bulacaklar” dedi.
Bilindiği üzere, Vasıf Öngören, 1958 yılında İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu'nda tiyatro çalışmalarına başladı. 1962’de İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü'nü yarıda bırakarak Berlin’e gitti. Berlin'de Frei Üniversitat Theater Wissenschaft (Felsefe Fakültesi’nin Tiyatro Bilimleri) bölümüne yazıldı ve Berliner Ensemble’da Manfret Wekwert’in reji çalışmalarına katıldı. Böylece, Epik Tiyatro'yu kaynağından öğrenme olanağı buldu. Türkiye'ye döndükten sonra Ankara ve İstanbul tiyatrolarında oyunculuk yaptı. 1965 yılında, daha sonra Almanya Defteri adıyla tekrar yazacağı, ilk oyunu Göç'ü yazdı. Bu oyun, İstanbul Uluslararası Tiyatro Şenliği'nde Gençlik Tiyatrosu tarafından sergilendi. İkincilik ödülü aldı. 1966–68 yıllarında askerliği sırasında ünlü oyunu ‘Asiye Nasıl Kurtulur?’u yazdı. 1969'da Halk Oyuncuları'nda profesyonel oyunculuk yaptı, çeşitli gazetelerde estetik, sanat, kültür sorunları üzerine yazılar yazdı. Aynı sene Ankara Birliği Sahnesi'ni kurdu. 1970 senesinde Ankara Birliği Sahnesi'nde ona ülke çapında bir ün sağlayacak olan ‘Asiye Nasıl Kurtulur?’u sahneledi. Oyun Rusça, Azerice, Kazakça, Yugoslavca ve Fransızca'ya çevrildi. 1971'de Brecht'in ‘Adam Adamdır’ oyununu yönetti. ‘Göç’ oyununu ‘Almanya Defteri’ adıyla tekrar yazdı. ‘Asiye Nasıl Kurtulur?’ İstanbul'da Dostlar Tiyatrosu'nda oynandı. 12 Mart askeri darbesinden sonra Halil Ergün, Erdoğan Akduman ve Mustafa Alabora ile birlikte ‘gizli örgüt’ (?) kurmak suçuyla tutuklandı. Askeri mahkemece altı yıl sekiz aya mahkûm oldu. İki yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1974 genel affıyla serbest kaldı. Hapishanede ‘Oyun Nasıl Oynanmalı?’yı yazdı. 1980 yılında yurtdışına çıkan Öngören, Batı Berlin ve Amsterdam'da çalışmalarını sürdürdü. 1984 yılında Amsterdam’da ani bir kalp krizi sonucu 46 yaşında hayatını kaybetti.
Not: ‘Vasıf Öngören Sanat Merkezi’ açılış etkinlikleri dahilinde bu akşam ise, Vedat Sakman sahne alacak ve saat 21.00’de bir konser verecek. Tiyatro eğitimi alacaklara ise, son olarak tiyatro okulundaki eğitim süresinin 7 ay olduğunu ve kayıtların devam ettiğini, ayrıca az sayıda da olsa burslu öğrenci de alınacağını belirtmekte fayda var. İzmirli tüm sanat dostlarını ve okuyucularımızı Sanat Merkezi’ne ve okula katkı sağlamaya davet ediyoruz.