Uzun yıllardır tiyatro kulislerinde, meslek örgütlerinde ve sektörün diğer ayaklarında yüksek sesle seslendirilen ve her aktör için yaşamsal...

Uzun yıllardır tiyatro kulislerinde, meslek örgütlerinde ve sektörün diğer ayaklarında yüksek sesle seslendirilen ve her aktör için yaşamsal ihtiyaç haline gelen çalışma koşulları ve örgütlenme sorunları için ve tiyatro sanatının daha pek çok sorunu için çözüme ilk kez bu kadar çok yaklaşıldı. ?öyle ki, hep birilerinden bir yerlerden beklenen, yeniden bir Türkiye Tiyatro Kurultayı oluşturma fikri bu hafta sonu 12 Eylül’de hayata geçecek ve mesleğin tüm emekçileri bir araya gelecek. Türkiye Tiyatro Kurultayı’nda, Türkiye’de tiyatro alanında örgütlenme bilincinin gelişmemiş olmasının önüne geçmek ve tiyatro örgütlerinin birbirinden kopukluğunu gidermek için çok sayıda katılımcı ile tüm ihtiyaçlar masaya yatırılacak.
Son olarak, bu yıl İzmir’in Urla ilçesinde düzenlenen 3. Türkiye Tiyatrolar Buluşması'nda, tiyatro camiası içinde iletişim ve koordinasyonu sağlayacak, tiyatronun sorunlarına etkili bir şekilde müdahale edebilecek bir çatı örgütüne ihtiyaç duyulduğu bir kez daha vurgulanmıştı. Ve bu buluşmanın sonrasında bir Türkiye Tiyatro Kurultayı düzenlenmesine karar verildi. 12 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek Türkiye Tiyatro Kurultayı’nın hedefi, tiyatro camiasını etkili olmaktan alıkoyan dağınıklığı ortadan kaldırmak, ihtiyaçlar doğrultusunda tiyatro örgütlerinin kurulmasını ya da canlandırılmasını teşvik etmek ve Türkiye çapında bir iletişim ve dayanışma ağını örmek olarak seslendiriliyor.
12 Eylül tarihinin tesadüfen seçilmiş bir tarih olmadığı da ortada. ?öyle ki; 12 Eylül’ün tiyatro adına da anlamı yıkım ve karanlık olarak anılıyor. Bu yıl 12 Eylül tarihinde tiyatronun çatı örgütünün de kurulduğu ve tüm tiyatro emekçilerinin iradesini kalıcı bir şekilde yükselttiğini de ilan edeceği bir tarih olacak.
Son yıllarda yaşanan kültürel ve sanatsal değişim süreçleri göstermektedir ki, tiyatro insanları ancak el ele verdiğinde sesini duyurabilmekte. Parçalanmışlık ise tiyatroyu bağımlı hale getirmekte, toplumun kurucu ve etkin bir öznesi olmaktan çıkarmakta. Artık gerçek tiyatro kişileri himaye değil, haklarını almak için örgütlenmek istiyorlar. Bu topraklarda yaşayan tiyatro insanlarını ve kurumlarını bizler de Türkiye Tiyatro Kurultayı ile başlatılacak sürece katılmaya çağırıyoruz. Her katılım, sorunların çözümünün örgütlü tiyatrodan ve dayanışmadan geçtiğini düşünen tiyatroyu var etmemize katkı sağlayacaktır.
KURULTAY PROGRAMI
?işli Belediyesi Kültür Merkezi’ nde (İstanbul ?işli Adliye Durağı yanı ) saat 11.00’de başlayacak kurultayda, Açılış Konuşmasının ardından Tiyatro Örgütleri temsilcileri ve Kurultay Koordinasyon Komitesi üyelerinin konuşmacı oldukları panel gerçekleştirilecek. Panelde kısaca Türkiye'de tiyatro örgütlerinin ve örgütlülüğünün durumu tartışılacak. Forum bölümünde ise katılımcılar arasında söz almak üzere isimlerini yazdırmış olanlar görüş ve önerilerini aktaracaklar. Daha sonra görüş ve öneri sunmak isteyenler varsa foruma devam edilecek. Görüş ve öneriler ışığında Kurultay sonuç bildirisi kaleme alınacak ve Kurultay sonuç bildirisi  katılımcılara ve basın temsilcilerine dağıtılacak.

DESTEK MESAJLARI
Ersan Uysal (Oyuncu): “1964 yılında Çalışma Bakanı B.Ecevit döneminde çıkarılan İş Kanununa göre en az üç kişi ile sendika kurulabiliyordu. Bugünkü gibi bir ortam oluşmuş ve Erol Keskin, Füsun Erbulak ve Ersan Uysal, Tİ-SEN’İ yani Türkiye Tiyatrocular Sendikası'nı kurmuştuk. Başta GEN-AR Tiyatrosu olmak üzere M.Ofluoğlu Küçük Sahne, Ulvi Uraz, Kantar, H.Dormen, Oraloğlu Tiyatroları ve AST''ta Toplu Sözleşmeler yapılmış; uyuşmazlığa gidildiği için ?ehir Tiyatrosu'nda greve gidilmişti. Sorunumuz sendikalıların İşçi Sigortalı ve Emekli Sandığına bağlı olmalarıydı. Bugün o konuda ortam daha uygun. Umarım sonuç olumlu olur”
Deniz Kaya (Oyuncu): “Türkiye’de yaratılan ekonomik sosyal ve kültürel atmosfer insanları örgütsüz ve günü birlik yaşama sevk ediyor. Bunun tersine dönüşümü, ancak demokratik kitle kurum ve kuruluşlarının ve bizlerin üzerine düşen görev ve sorumluluklarımızın farkında olarak alternatif çalışmaları hayata geçirmektir. Bu temelde tiyatro kurultayını önemsiyorum ve destekliyorum”
İsmail Uğur ?afak (Alanya Sanat Tiyatrosu Gen. Sanat Yönetmeni) : “?ayet bizimde dinleyici olarak katılmamızda bir sakınca yoksa gelmeyi çok arzu ederim. Tosmur Belediye Tiyatrosu'nu kurarak Alanya'da bir ilki başlatmanın haklı gururunu yaşıyorum. Alanya'da bundan 7-8 sene evvel sinema yokken, şimdi 4-5 sinema ve amatör/profesyonel 4 Tiyatro topluluğu yer almaktadır. Bu yıl başkanlığımda yeni kurulan "Alanya Sanat Tiyatrosu" topluluğumuzda çok yetenekli oyuncularımız yer almaktadır. Önümüzdeki yıllarda yapacağınız organizasyonların birini de ilçemizde gerçekleştirmek isterseniz, sizleri misafir etmekten onur duyarız. Alanya Kültür Merkezimiz 550 seyirci kapasiteli ve 300 seyirci kapasiteli iki salona sahiptir. Başarılar dilerim.”