Öğrencilerin üniversite tercihlerini yaptıkları hararetli bir dönemdeyiz. Sınavlarda aldıkları puanlara göre tercihleri doğrultusunda

Öğrencilerin üniversite tercihlerini yaptıkları hararetli bir dönemdeyiz. Sınavlarda aldıkları puanlara göre tercihleri doğrultusunda uygun olan bölümlere yerleşmeyi planlayan ve gelecekte de kayıt olacak tüm lise mezunlarına başarılar dileriz. Bunun dışında yetenek sınavları ile üniversitelerin çeşitli fakültelerindeki bölümlere kayıt olacak çok sayıda sanatçı adayı da farklı bir heyecan içerisinde, sanat öğrencisi olacakları okul arayışına devam etmekte, özel yetenek sınavlarına girmekteler.
Çok sayıda vakıf ve devlet üniversitelerinin Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan Sahne Sanatları Bölümleri ise ülkemizde gün geçtikçe artan bir talebe karşılık veriyor. Özellikle televizyon, sinema ve sahne diğer yan alanlarının cazibesi işin içine girince, iş imkânları ve ara eleman ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Ve üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olanlar da bu disiplinlerden daha kolay iş bulabiliyorlar.
Bu anlamda üniversitelerde, sahne sanatları alanında iyi yetişmiş ve kaliteli eğitmenlerin tecrübe ve aktarımlarının yanı sıra, oyuncu ya da sahne sanatçısı adaylarının entelektüel donanımının güçlendirilmesi ve sanatın diğer disiplinleriyle de tanıştırılmasıyla, kendini yenileyen ve vizyonunu geliştiren bir eğitim hedeflenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Sahne Sanatları  Bölümü, alanında ilham verici çalışmalara imza atacak sanatçılar yetiştirmek amacıyla eğitimini, uygulama dersleri ile uygulamayı bilinçlendirecek ve zenginleştirecek teorik dersler ve temel sanat eğitimi arasındaki hassas denge üzerinde yapılandırdığında ulusal tiyatro ve sinemamızın da seviyesi özlenen noktaya ulaşacaktır kanımca.
Çağdaş bir kültür ve dünya görüşü oluşturacak bir alt yapıya sahip, sahne sanatları mesleğini sürdürmek için gereken bilgi, beceri ve yetenekleri kazanmış, araştırma yapan ve sonuçlarını yorumuna yansıtabilen, varlığını ve sanatçı kişiliğini korumak ve sürekli geliştirmek için gereken disiplin ve alışkanlıklarla hareket eden, yüksek bir sanat duyarlığına ve estetik düzeye ulaşmaya açık, özeleştiri yapabilen nitelikli sahne sanatçıları yetiştirmek devlet ve vakıf üniversitelerinin sanat eğitimi veren fakülte ve bölümlerinin asli görevi olmalı, öğrenciler de eğitim beklentilerinde temel kriter olarak bunu gözetmelidir.
Örneğin üniversitelerin sahne sanatları bölümlerinde, önümüzdeki 2010-2011 öğrenim yılından itibaren, teorik ve uygulamalı dersler, seminer ve atölye çalışmalarını kapsayan bir eğitim programıyla akademik dünya ve sanat dünyasında yerini almaya hazırlanacak öğrenciler, var olan kalitesiz televizyon yapımlarına da dur diyebilecek alt yapıyı oluşturacaklardır zamanla.
SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜNDE OKUMANIN FARKLILIĞI
Sahne Sanatları  Bölümü öğrencileri, genelde birinci sınıfta Tiyatro Eğitimi ya da Müzik Eğitimi ağırlıklı dersleri seçme hakkına sahip olurlar. Bu seçenek sonrasında, ilk yılı geride bırakan öğrenciler, ikinci sınıftan itibaren tercih etmiş oldukları eğitim programına yoğunlaşarak eğitimlerini sürdürebilirler. Sahne Sanatları Bölümü öğrencileri; Oyunculuk, Ses ve Konuşma, Hareket, Dramaturgi, Çalgı Eğitimi, Müzik Tarihi, Drama Tarihi, Çağdaş Tiyatro, Mitoloji, Pantomim, Sinema Oyunculuğu, Akrobasi, Geleneksel Türk Tiyatrosu, Oyun Çalışması gibi derslerle eğitime tabi tutulurlar.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA
Üniversitelerin Bölüm eğitim programında öğrenciler özellikle şunlara dikkat etmesi gerekir: Akademik anlamda ülkemizde sahne sanatları eğitiminin eksikliğinin giderilmesini ön koşul kabul eden bir zihniyet ön planda tutulmalıdır. Yanı sıra, yeni sahneleme biçimlerinin, yeni gösterme biçimlerinin, sinema ve televizyon gibi yeni yüzyılın kitle iletişim aygıtları üzerinden yapılan kültürel alışverişlerin de eksenine oturmalıdır eğitim. Program, sahne sanatlarına önemli bir ivme kazandıracak olan kendine özgü çalışmalara uygulama alanı sağlayacak alternatif bakış açısını da içinde barındırmalıdır.
Bölüm  öğrencileri, yer aldıkları sahne sanatları prodüksiyonları aracılığıyla, sene boyunca yurtiçi ve yurtdışı turnelerde seyirciyle buluşma olanağına sahip olmalıdırlar. Ayrıca sahne sanatları eğitimine katkısı olacak, alanında yetkinlik kazanmış oyuncu, müzisyen ve kuramcılar da çeşitli seminer ve atölyeler yoluyla, öğrenciyle buluşturulmalıdırlar. 
Türkiye’de üniversitelerin sahne sanatları bölümü’nden mezun olan öğrencileri, Kültür Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları’nda veya Şehir Tiyatroları’nda kadrolu olarak görev alabilecekleri stajyer oyuncu sınavına girme hakkı kazanırlar. Özel tiyatrolarda sözleşmeli ya da kadrolu sanatçı olarak yer alabilirler. TRT Kurumu ve diğer özel televizyonlarda dizi film oyunculuğu, yönetmenlik, set asistanlığı, dublaj-seslendirme gibi yardımcı alanlarda görev alabilirler. Yüksek Lisans ya da Sanatta Yeterlik eğitimi alarak akademik kariyerlerine devam etmek isterlerse, YÖK koşullarıyla bu olanaktan faydalanabilirler. Uluslararası Sahne Sanatları projelerinde görev alabilirler.
Sonuç olarak, dört yıllık bir Sahne sanatları eğitimine başlamadan önce tüm aday öğrencilere hatırlatmakta fayda gördüğüm bilgileri sizlerle paylaşırken aynı  zamanda beklentilerinizi yüksek tutmanızı öneririm. Tüm sahne sanatlarına ilgi duyan öğrencilere başarılar.