Türkiye’nin film festivalleri, her geçen gün mali krize rağmen seyirci toplarken; şaşırtıcı ve bir o kadar da başarılı organizasyonları ve sayısal artışları dikkat çekiyor. Ulusal ve uluslararası...

Türkiye’nin film festivalleri, her geçen gün mali krize rağmen seyirci toplarken; şaşırtıcı ve bir o kadar da başarılı organizasyonları ve sayısal artışları dikkat çekiyor. Ulusal ve uluslararası boyutta devam eden ya da başlangıç yapan festivallerde uluslararası yapma kararı alınması halinde, yurtdışı fonlara da başvurula bilindiğinden organizasyon daha kolay gerçekleştirilebiliyor. Kentlerin sesi bazen belediyeler desteği ile bazen de ciddi AB fonlarıyla yüksek bütçeleri zorlayabiliyor... Kentinde film festivali olan bir bölgenin kısaca tanıtımları da daha güçlü ve hazır bir şekilde yapılmış oluyor.

Sinema salonları sayısının arttığı ve yerli film enflasyonun yaşandığı son yıllarda, ülkemizde düzenlenen ulusal ve uluslararası film festivellere ilgi de her geçen gün artıyor. Önceleri büyük kentlere sıkışan film festivalleri şu dönemde handiyse her ilde bir tane olacak şekilde gelişme gösterdi.

Örneğin İstanbul Uluslararası Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından yıllardır nisan aylarında yapılmakta. Artık bu festivalin yerleşmesi ile, “seneye yapabilecek miyiz” tarzı soruları düşünmeden, her geçen yıl kendini forse etmesi şaşırtıcı bir gelişme.

Ankara Uluslararası Film Festivali  ise Dünya Kitle İletişim Vakfı tarafından mart aylarında Ankara’da yapılıyor. Yine nüfus yoğunluğu bakımından büyük şehirlerimizden biri olan Bursa’nın bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdiği Film Festivali, Bursa Kültür Sanat Vakfı desteği ile Kasım aylarında seyircilerini ağırlıyor. 

Adana Altınkoza Film Festivali  ise Kültür ve Turizm Hizmetleri A.Ş. tarafından  Antalya Altın Portakal Film Festivali, Altınportakal Kültür ve Sanat Vakfı tarafından ekim aylarında yapılıyor.

Avrupa Filmleri Gezici Festivali ise Ankara Gezi Derneği tarafından kasım aylarında Ankara’da yapılıyor. Kasım aylarında İstanbul’da yapılıyor bir diğer festival de Uluslararası Komedi Filmleri Festivali. Bu festivalin hazırlık ve tanıtım masraflarını ise bankalarla birlikte Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı karşılıyor.

Kars Altınkaz Film Festivali Ankara Sinema Derneği’ tarafından kasım aylarında Kars’ta yapılırken, Uluslararası Rastgele Balıkçı ve Deniz belgeselleri festivali, Sinema ve Tarih Buluşması Film Festivali Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı tarafından yapılıyor.

1001 Belgesel Film Festivali, B.S.B. Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği tarafından ekim aylarında İstanbul’da yapılıyor.

Uluslararası İzmir Film Festivali, Güzel Sanatlar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İzmirde haziran ayında yapılıyor. Dadaş Film Festivali Atatürk Üniversitesi tarafından kasım aylarında Erzurum’da yapılıyor.

İstanbul Bağımsız Filmler Festivali şubat aylarında İstanbul Fitaş Sinemaları’nda yapılıyor. Uçan Süpürge Film Festivali Ankara’da mayıs aylarında yapılıyor. Uluslararası Eskişehir Film Festivali  Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından Eskişehir’de mayıs aylarında yapılıyor. İstanbul Çevre Filmleri Festivali ise Haziran ayında yapılıyor.

Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali TÜRSAK tarafından mayıs aylarında İstanbul’da yapılıyor. Sine Mardin Film Festivali ise haziran ayında Mardin’de alternatif mekânlarda yapılıyor. Uluslararası Bodrum Film Festivali Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı tarafından Haziran ayında Bodrum’da yapılıyor.

Yapımcı senarist ve yönetmenlerin bu yazıyı kesip zamanı geldiğinde, listede yazan festivallere başvuru yapmak için kullanmaları ve ellerindeki ya devam etmekte olan filmlerinin kasasını düşünerek ya da popülaritelerinin devam etmesi açısından başvurularını erkenden yapmalarını öneririz.