Yazın gelmesiyle birlikte birçok yaz çiçeği sokaklarımızı ve bahçelerimizi renklendirmeye başladı. Yaz mevsiminde açan hayatımızı renklendiren işte o 10 çiçek...
1-) Bahçe açelyası, tohumla yetiştirilir. Sadece açık havada yetiştirilmeye uygundur. Çiçeklenmesi ilkbahar sonuna doğru başlar yaz ortasına kadar devam eder.
2-) Sümbül, zambakgiller familyasından olan soğanlı ve otsu bir bitkidir. Görünüşleri çok güzel, renkleri değişik ve parlak olup kokusu keskindir. Açık havada, yerde veya evlerde saksılarda yetiştirilebilir. Sümbül çiçekleri tabanda toplanmış ince ve düzgün yaprak demetinin tam ortasında çıkan bir çiçek sapının ucunda açar. Dik salkımlar oluşturan bu hoş kokulu çiçeklerdir.
3-) Mine çiçeği, Mineçiçeğigiller familyasının örnek bitkisidir. 60-100 cm. kadar boylanabilen, çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dörtköşe kesitli, koyu yeşil renkli ve tüylü gövdesi, bitkinin tepesine doğru dallara ayrılır. Tüylü ve parlak koyu renkli, kenarları derin dişli ve sapsız yaprakları, uzamış meşe yaprağına benzer. Olgunlaşan çiçekleri tek tohumlu sert meyveler verir. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.
4-) Gazanya, yazın ekilebilecek en güzel çiçeklerdendir. Sabah güneş açtığında çiçeğini açar, akşam olduğunda ise çiçeğini kapatır. Günlük su ihtiyacı normal seviyededir.
5-) İpek Çiçeği, her gün bir güneşin açmasıyla bir çiçek açar ve güneş gittiğinde solar. Ertesi gün yeni bir çiçek daha açar. Bütün yaz yaşar. Güneşli ortamları sever fakat bol su ister.
6-) Sardunya, en mutlu oldukları yerler yarı gölge yarı güneş olan yerlerdir. Güneşe dayanıklıdırlar fakat direk güneşe maruz kaldıklarında ölmeyip yapraklarını ve çiçeklerini küçültürler. Sardunyalar iri ve büyük çiçekleriyle dikkat çektiği için çok güneş olmayan yerler daha uygundur. Nemli havaları ve suyu seveler.
7-) Cam Güzeli, renklerinin canlılığı ve çeşitliliği çok güzeldir. Karanlık olmayan gölge yerleri severler. Tam bir su aşığıdır. Sabah hava daha serinken ve gece hava karardığında su vermek idealdir.
8-) Ortanca, yaz çiçeklerinin en çok tercih edilenidir. Gölgeye koyulduğunda kocaman buketlerinin içinde minicik çiçekleri saklar. Nemi yüksek yerlerde daha kolay yetişir. Haziran ortasından Ağustos sonuna kadar çiçekli kalır. Susuzluğa dayanıklı çiçeklerdir. Bir kaç gün tabi ki.
9-) Alisyum, bahçe bitkisidir. Çabuk yayılır, özellikle beyaz olanları. Beyazlarının kokusu çok güzeldir. Çok fazla bir şey beklemeyen bir çiçek türüdür. Her gün bir defa sulamak yeterlidir. Kendi tohumlarından bir sonraki sene tekrar çıkar, toprakta donmadığı sürece.
10-) Aslanağzı, Nisan-Ağustos ayları arasında açan çiçekleri kırmızı,beyaz,sarı,pembe,turuncu renklerdedir.sürgünleri dikine gelişip,çiçekleri sürgünler üzerinde yer alır.20-80 cm. boylanır.Geçirgen,kumlu kısmen de kireçli bahçe toprağında yetişir.üretimi tohumla yapılır.Orta ve yüksek boylu,güzel renkli bahçe bordürleri oluşturmada kullanılır.