Anadolu'nun kültür ve sanat konusunda artık büyük şehirlerle başabaş yarıştığını görüyoruz

Anadolu'nun kültür ve sanat konusunda artık büyük şehirlerle başabaş yarıştığını görüyoruz, bu pozitif değişimin son örneklerinden bir tanesi de Malatya’da gerçekleşiyor: 1.Malatya Uluslar arası Film Festivali.

Festival kapsamında, “Sinema Dizi Oyunculuğu Atölyesi” vermek üzere cuma gününden bu yana sanatçı dostlarım ve basından arkadaşlarla Malatya’dayım. Yeri gelmişken bir ayrıntıyı da paylaşmadan geçmeyeyim. Konakladığımız Malatya Anemon Oteli de, Büyükşehir otellerini aratmayacak konforu ile 1.Malatya Uluslar arası Film Festivali’nin ilk gününden bu yana “güleryüzlü hizmeti ile bizleri izleyeceğimiz festival filmlerine ve etkinliklere moralli bir performansla gitmemizi sağlıyor” desek yalan olmaz.

Yanısıra, sekiz on yıl kadar önce Anadolu'ya bir kültür-sanat etkinliği götürmek sanatçılar tarafından büyük bir özveri olarak sayılıyordu, dolayısıyla Anadolu insanı pek çok kültür sanat etkinliğinden habersiz bir yaşam sürüyordu. Her ne kadar televizyon ve üniversitenin kültür dağarımıza kattıkları sınırlı da olsa Anadolu insanı modern dünyayla buluşmaya ihtiyaç hissediyordu.

Şimdi Malatya’da çoğunluğu İnönü Üniversiteli öğrencilere, Festival Kapsamında “Sinema Dizi Oyunculuk Atölyesi verdiğim şu iki gündür gözlemlediğim; Gençlerin sanatın özel hayatlarına kattığı yaşam enerjisini dünyaya bakış açılarını pozitif anlamda değiştirme gücünü çok rahatlıkla gözlemleyebiliyorum.

Öte yandan, 1.Malatya Uluslar arası Film Festivalinde iki gündür İnönü Üniversitesi GSF Salonunda verdiğim “Oyunculuk” atölyeme katılan öğrencilerime de; Abdullah Bayır, Onur Kınalı, Aycan Aydoğan, Cansu yıldırım, Cihan Butakin, Emrah Örs, Erdinç Camcı, Esra Böçkün, Fuat Özhan, İsmail Ömer Aslan, Mehmet Beyhan, Mehmet Erkan Doğan, Mehmet Karataş, Melih Can Yiğit, Merve Çalıoğlu, Mücahit Çelikyay, Nergis Suna Şahin, Ömer Konakçı, Samet Güler, Seda Havlucu, Seda Tetik, Sunay Türk, Turgay Gökatalay, Umut Esen, Zeynep Gönül’e misafirperverlikleri için çok teşekkür ediyorum. Gözlemlediğim kadarıyla onlar da, bu deneyimden çok memnun oldular.

T.C. Kültür Bakanlığı, Malatya Belediyesi ve Malatya İnönü Üniversitesi’nin değerli destekleriyle ve Malatya Valiliği’nin girişimiyle ilk defa düzenlenen “1. Malatya Uluslararası Film Festivali” 2 Aralık’a kadar sürecek ve festivalde  60’ı uzun metraj film olmak üzere, belgesel ve kısa filmlerle birlikte 140’a yakın film sinemaseverlerle buluşacak.

1.Malatya Uluslar arası Film Festivaline bu yıl ayrıca, yerli ve yabancı 250’ye yakın konuk, oyuncu, yönetmen, yapımcı, yazar ve basın mensubu davet edilerek önemli bir eşik aşılıyor. Festivalin bu ilk yılında program zenginliğini de değerli buluyorum. Özellikle atölyeler, söyleşiler, sinema kursları, paneller ve sergilerle, sinemaseverlerin bir araya geliyor olmasını da önemsiyorum. Festivalin gelenekselleşmesi, gelecekte Antalya ve İstanbul film festivalleri gibi ülkenin sayılı festivalleri arasında ismini yazdırabilmesi dilekleriyle bu akşam Malatya’dan ayrılırken gelecek yıl 2.ci festivalde de bulunmayı arzuluyorum.

Gelecek yıllardan itibaren aynı ismi taşıyan festivalleriyle Malatya ve Ermenistan’ın başkenti Yerevan’ın kardeş şehirler ilan edilmesini düşünmeye şimdiden başlayalım derim. Halkların, başka halklar ve kültürlerle bağ kurması, pekala heyecan verici olacaktır. Şehirlerin tarihsel ve kültürel miraslarını paylaşarak birikimlerini tüm dünyanın gündemine taşımaları, bu bakımdan festivalin çok uygun bir olduğunu düşünüyorum.