Nusaybinli, gençlerin kendilerini daha özgürce ifade edebileceği  bir mekân haline gelebilmesi için bizlerin de katkısını...

Nusaybinli, gençlerin kendilerini daha özgürce ifade edebileceği  bir mekân haline gelebilmesi için bizlerin de katkısını bekliyor elbette. Kültür sanat dostları Güneydoğu’
da kültür merkezlerinin sayısının artması için elele vermeli
Yüzyıllardır önemli yerleşim merkezleri arasında yer alan Mardin’in Nusaybin ilçesi, 12 Eylül 1980’de yapılan askeri ihtilal sonrası bir türlü sinema salonuna kavuşamadı. 12 Eylül 1980 askeri ihtilal öncesi 10 bin nüfusa sahip Nusaybin yazlık ve kışlık olmak üzere 4 sinema salonuna sahipken şimdi gidecek sinema salonu bulunmuyor. İlçede yazlık – kışlık çalışan Aslan ve Mungan sinemaları ile yazlık çalışan Baraj ve Kibla sinemaları uzun bir süre ilçe halkına hizmet etmiş. Nusaybin’in 10 bin nüfuslu olduğu yıllarda ilçede 4 sinema salonu varken nüfusun şimdi köylerle birlikte 115 bin kişiye ulaştığını düşününce, özellikle gençlerin vizyona yeni giren sosyal içerikli filmleri izlemek için ilçe dışına çıkmak zorunda kalıyor olmaları çok üzücü.
Yaz dönemlerinde Musa Anter Parkı’nda yapılan sinema haftası dışında film gösterimleri maalesef yoğunluklu yaşanmıyor ilçede. Bu eksikliği giderebilmek için 2008 yılı mayıs ayında hizmete giren Mitanni Kültür Merkezi’nde bulunan 450 kişilik tiyatro sinema salonuyla, kısıtlı da olsa bölge insanına bir hizmet veriliyor olması ise tek tesellileri.
Yanısıra geçen hafta bu köşede yazdığım ‘Mardin’ başlıklı yazımdan sonra, bana ulaşan okurlarıma teşekkür etmek istiyorum. Mitanni Kültür Merkezi’nden İslam Tanhan kardeşim, duygu yüklü cümlelerin için teşekkürler. Mitanni Kültür Merkezi 115 bin nüfuslu ilçede gerçekten şu anda Kutup Yıldızı gibi gençlerin kültürel açlığını azaltmaya dönük etkinlikler düzenlemeye, kültürü yeşertmeye devam ediyor.
Birçok uygarlığa başkentlik yapmış Nusaybin’in tarihsel, kültürel değerlerini araştırmaya, açığa çıkarmaya ve arşivlemeye, kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerleri mümkün oldukça da koruma altına almaya devam ediyor Mitanni Kültür Merkezi. 470 kişilik tiyatro-sinema, 480 kişilik çok amaçlı salon ile 3 sanat çalışma atölyesi ve 1 kütüphane bulunuyor merkezde. Tüm sanat dallarında aktiviteler yapılabilecek bir ortam var mekânda, halkı sanatla buluşturmak, Nusaybin’in hak ettiği ancak bugüne kadar gerçekleştirme olanağı pek olmayan sanatsal boşluğu doldurmak için birebir bir düş evi gibi. Gençlerin kendilerini daha özgürce ifade edebileceği ve çok yönlü geliştirebileceği  bir mekân haline gelebilmesi için bizlerin de katkı sağlamasını bekliyor elbette. Kültür sanat dostları Güneydoğudaki kültür merkezlerinin sayısının artması için elele vermeli. Ayrıca çeşitli toplulukların turnelerini, konserlerini, gösterilerini gelip burada yapmaları onlar için de çok yararlı olacaktır kuşkusuz.
Sözgelimi; niçin bir kez Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri Nusaybin’de Mitanni Kültür Merkezinde dağıtılmaz? Ya da TRT program çekimlerinin bazılarını bu merkezde niye yapmaz? Hem Nusaybin için hem de kültürün taşıyıcılığı anlamında bir ivme oluşturması bakımından benzeri pek çok etkinlik de yapılabilir. Elbette Nusaybin’in varlıklı insanları da yatırımlarını; apartmanlara, arazilere, dolara, faize yatırmanın yanısıra ilçede modern bir sinema salonu yapılması için de destek verebilirler.
Şunu da unutmamak gerekir; bugün Nusaybin’de üniversite mezunu 1000 kadar genç insan işsiz. Nusaybin’de hangi kurum ya da kuruluş bu gençlerin beyin gücünden, bilgisinden yararlanıyor? Bu kültürlü gençlere iş olanağı veremiyorsak, sinema salonları, modern yaşam alanları yaratamıyorsak bir parça da suçu kendimizde aramalıyız. Ne güzel değil mi şu günlerde, örneğin Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Samsun vb. pek çok şehirde gençler hafta sonları arkadaşlarıyla grup halinde sinemalara, tiyatrolara kültür merkezlerine gidiyorlar, izledikleri filmler üstüne sohbet ediyorlar, kendi düşüncelerini oluşturuyorlar, kendi beğenileri oluşuyor, “sevmek nedir”i sorguluyorlar.