48. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında 26 Mart Pazartesi günü 12.30-13.00 saatleri arasında 81 ilde şehir merkezlerinde, büyükşehirlerin ilçelerinde toplumun kitap ve kütüphaneye ilgisini çekmek, toplumda okuma alışkanlığı konusunda farkındalık yaratmak için; kütüphaneciler, bilgi ve belge yönetimi bölümü öğrencileri, akademisyenler, yazarlar, çizerler, yayıncılar, okurlar hep birlikte ‘kitap’ okuyacaklar.

Yıllar önce; herkesin tuhaf olarak algıladığı bir okuma performansı girişimini Türkiye’de ilk kez ben denemiştim. 1992 yılının Haziranında, İstanbul Taksim Atatürk Kitaplığı’nda ‘Oku Oku’ adını verdiğim performansta tam 120 kişi, sessiz durulması gereken bir mekânda yüksek sesle aynı anda, aynı kitabı okumuştuk. (Nur Akalın’ın ‘Melek Defteri’ adlı kitabıydı) Amaç, kütüphanelere, kitaba ilginin artmasıydı elbette. Ve bir saat süresince hep bir ağızdan kitabı koro tadında seslendirmiştik. Evet, yarından itibaren kutlayacağımız Kütüphane Haftası’nda; kütüphaneler, kütüphanecilerin dernekleri de, birbirinden farklı etkinliklerle tüm Türkiye’de Kütüphane Haftası’nı coşkuyla kutlayacaklar, ancak unutulmamalı ki yukarıdaki cümlede belki bir nefeste geçtiğim kitap okuma performansımın, 1992 yılında Avrupa Konseyi Kültür Sanat ve Spor Direktörlüğü tarafından Jean Gattegno imzasıyla ‘okumayı teşvik edici performans’ olarak tescil edilmesi de ülkemiz adına gurur duymamız gereken bir değişimdir diye düşünmekteyim. Bu performansımın video görüntüleri, AB Konsey’in Strasbourg’daki merkez kütüphanesinde izleyicilerin beğenisine açık, seyredilmeyi beklemekte…

48. Kütüphane Haftası’nın açılış günü, yarın saat 12.30-13.00 arasında 81 ilde eş zamanlı gerçekleşecek olan kitap okuma etkinliğine ben de, İstanbul’da Galatasaray Lisesi Önü’nde (İstiklal Caddesi’nde) Kodeks Yayınları’ndan çıkan, ‘Zaferbilim’ kitabını okuyarak katılacağım.

KİTAP OKUNACAK DİĞER MEYDANLAR

Yarın saat 12.30-13.00 arasında kitabınızı alıp okumaya gidebileceğiniz diğer şehirlerimizdeki meydanların listesi ise şöyle;
Adana- Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Bahçesi,
Ağrı-İl Halk Kütüphanesi önü,
Ankara-Abdi İpekçi Parkı-Sıhhiye,
Artvin-Çokkatlı Otopark ve Spor Kompleksi Binası Boğa Heykeli yanı,
Aydın-İl Halk Kütüphanesi Karşısı/Turistik Park yanı,
Balıkesir-Valilik Hizmet Binası önü/Dinlenme Alanı,
Bartın-Bartın Orman İşletme Müdürlüğü bahçesi,
Bursa-Uludağ Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi önü,
Bingöl-Kültür Merkezi Binası önü,
Bitlis-Şehir Merkezi,
Burdur-Cumhuriyet Meydanı Anıt Alanı,
Çanakkale-Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Anafartalar Kampusu,
Çorum-Çorum Kültür Sitesi Meydanı,
Denizli-Denizli Belediyesi önü,
Diyarbakır-İl Halk Kütüphanesi bahçesi,
Edirne- Saraçlar Caddesi,
Erzincan-Cumhuriyet Meydanı,
Erzurum-Yakutiye Medresesi önü,
Eskişehir-İl Halk Kütüphanesi bahçesi,
Gaziantep-Kırkayak Parkı/İl Halk Kütüphanesi karşısı,
İzmir-Konak Meydanı Saat Kulesi önü-Konak ve Bornova Cumhuriyet Meydanı, Karabük-Halk Eğitim Merkezi önü,
Karaman-Piri Reis Kültür Merkezi önü,
Kırıkkale-Cumhuriyet Meydanı,
Kocaeli-Sabancı Kültür Sitesi önü,
Malatya-İl Halk Kütüphanesi önü-Kernek Meydanı,
Manisa- Manisa İl Halk Kütüphanesi (KİTAPSARAY) bahçesi,
Muş- Ceylan Alışveriş Merkezi önü,
Osmaniye- Park 328 AVM,
Sakarya- Atatürk Bulvarı AKM önü,
Sinop-Valilik önü,
Şanlıurfa-Cengiz Topel Meydanı.

27 Mart 2012 Salı Günü ise: Afyonkarahisar- Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi/Uydukent, İzmir-Konak Meydanı Saat Kulesi önü; 28 Mart 2012 Çarşamba Günü ise: Bolu- Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphanesi. 31 Mart 2012 Cumartesi Günü: Kıbrıs/Lefkoşa- Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Büyükhan/Lefkoşa-saat: 11.00’de.

Tüm kitapseverlerin ve kütüphanecilerin haftasını kutluyor, herkese seri okumalar diliyorum.