Şu günlerde kimi dış mekân reklam tabelalarının söküldüğünü gördükçe

Şu günlerde kimi dış mekân reklam tabelalarının söküldüğünü gördükçe onu daha da yalnızlaşan haliyle düşünmeye başladım. Bu bir yaşlılık değil belki ama pek çok futbolcu ve taraftarın kuşak değiştirdiği bir dönemi hatırlatması adına futbolda büyük başarılara imza atılmış bir efsane yapı.

Evet, efsane stadyum Ali Sami Yen, önümüzdeki günlerde dinamitle belki de 1 dakika içerisinde yıkılacak, yok olacak. Galatasaraylıların ve Türk Futbolunun tarihinde her dem anılarıyla yer alacak bu stadyum belki bir rezidansa ya da alışveriş merkezine ya da bir parka dönüşecek ancak tozlu sayfaların arasına gizlenen özel günlerindeki futbol karşılaşmalarıyla  hep belleklerimizde canlı ve asılı kalacak.

Resmî açılışı 20 Aralık 1964' te Türkiye-Bulgaristan karşılaşmasıyla yapılan stad, adını Galatasaray'ın kurucusu Ali Sami Yen`den almasının yanısıra Stad halen 1,400 lüks 290 KVA Philips marka projektör ile gece maçı da oynanabilecek düzeyde aydınlatılıyor. Stadın rekor katılımı ise 1987'de Galatasaray-Eskişehirspor arasında oynanan maçta gerçekleşmiş. Bu maçı 39.000 kişi izlemiş. Stadın şu anki kapasitesi son yapılan genişletme çalışmalarından sonra 22,800 kişi.

Galatasaray bu stat'ta Avrupa'nın birçok ünlü kulübünü yendi. Bunlar arasında Real Madrid, AC Milan, FC Barcelona, Manchester United,  Juventus, Liverpool, Bologna, SS Lazio, Leeds United, R. Mallorca, Paris Saint Germain, Glasgow Rangers, Olympiakos, Bordeaux, AS Monaco, Athletic Bilbao, Deportivo de La Coruña, PSV Eindhoven, Bologna gibi Avrupa'nın üst düzey kulüpleri bulunmakta.

Stadın son günlerini yaşadığı gerçeğinden hareketle, fırsatını bulduğunuz ilk zamanda Mecidiyeköy’e gidip stadın çevresinde dolaşın, o mağrur yapıya başka bir gözle bakın derim.

Aşçıoğlu Grubu, Stadyumun yıkım gününü resmen belirlemedi ancak çevresel etkenler gözönünde bulundurulunca çok zaman geçmeden bu alanı tasfiye etme düşüncesinde olacaktır diye düşünmekteyim. Yıkım maliyetini de düşününce, bence ocak ayına kalmaz dinamitle 1 dakikada içerisinde indirirler stadyumu.

‘Selenium’ markası altında stadyumun yerine alışveriş ve yaşam merkezi yapılması planlanıyormuş. Ancak buradan hatırlatalım; Galatasaray Kulübü, yıkılacak bu yeni yerleşim alanında Ali Sami Yen Stadı adıyla anılacağı somut bir iz de bırakmalıdır düşüncesindeyim. Belki Galatasaray Müzesi bu mekanda ya da şimdiki Crown kafeteryanın bulunduğu mekanda kalıcı hale getirilebilir.

YIKIMI TELEVİZYONLAR CANLI YAYINLAMALI

Ali Sami Yen Stadı’ndaki bu son günleri fırsat bilen pek çok girişimci muhakkak çeşitli projeler geliştiriyorlardır. Ancak ilk akla gelen; tüm taraftarların yıkım gününe özel davet edilmesi önemlidir. Yıkım sonrası oluşacak molozların, beton parçalarının içerisinden kimi taş parçalarını taraftarların anı eşyası olarak alabilmeleri serbest bırakılmalıdır.  Taraftarlar buradan evlerine, bahçelerine, işyerlerine götürülmek üzere veya saklanması için çim, koltuk, skor tabelası gibi ne isterlerse alabilmelidirler.

Ayrıca Ali Sami Yen’in yıkım çalışmalarının da tarihi bir an olacağını düşünerek yıkım çalışmaları televizyon kanallarında canlı yayınlanmalıdır. Çünkü böylesine önemli bir stadyumun  yıkılma anı da törensileştirilmelidir. Bu özel günde Mecidiyeköy’de çeşitli etkinlikler düzenlenebilir.  Özel otobüsler çeşitli merkezlerden stadyuma ücretsiz ulaştırma hizmeti vermelidir. Amaç Türk Futbolu’na kalıcı zaferler armağan eden bu stadı son gününde yalnız bırakmamak ve ona görkemli bir uğurlama töreni düzenlemek olmalıdır. Bir Galatasaraylı olarak Ali Sami Yen Stadı için ben de görevimi bu yıkım töreni teklifiyle yerine getirmiş olmanın huzuru içerisindeyim. Yıkım töreninde biraz buruk olmakla birlikte en yüksek sesle Galatasaraylılığımızı göstermeliyiz.