Kaçak engellemek için Türkiye sınırına tel örgüsü duvarı kuran Yunanistan’ı eleştiren tek bir yazı çıkmadı yerel medyamızda.  Ne yapmak istiyor Yunanistan? Duvarlar hangi sorunu çözmüştür ki bugüne kadar?  Aksine, daha büyük tehlikeler yaratıp, daha fazla can kaybına yol açmayacağını kim garanti edebilir ki?  Avrupa’ya gitmek isteyenler alternatif yollar arayacaktır ve bulacaktır. İtalya üstünden Avrupa’ya göçmek isteyenler Akdeniz bölgesinde  bunu başardılar.

YUNANİSTAN’I GÖÇMENLER Mİ BATIRDI?

Farkındaysanız engeller artırılınca göçmen yolları değişiyor. Göç yolu artık Türkiye’den değil de dağları geçerek Avrupa’ya ulaşabilmek için kuzey doğu ülkelerinden daha tehlikeli yolları neden denemesinler. Tamam Yunanistan’ın ekonomik anlamda, yardıma ve desteğe ihtiyacı olabilir. Ama bence “Merkozy çocukları” büyük bir dayanışma göstermeli ve konuyla ilgili kaçak göç konusunda sorumluğu bölüşmeli kanımca. Yeni Türkü’nün “Göç yolları göründü bize” türküsü ne güzel gider bunun üstüne…

ÜÇ BOYUTLU EROTİK FİLM

İlk üç boyutlu erotik film tanıtıldı birkaç gün önce. Hong Kong’da gösterime giren dünyanın ilk üç boyutlu (3D) erotik filmi “Sex and Zen” izleyiciyle buluştu. Komşuda pişer bize de düşer mi? Şimdi bizde de film olarak buna cesaret edeceklerini sanmam. Ama üç boyut tekniğini, doğal olarak tiyatro sahnelerindeki son reji denemelerindeki erotik sahnelerde görüyoruz. Genelde sahnenin ortasında büyük bir koltuk, koltuğun üstünde miyavlayan bir mart kedisi kadını altta, üstünde de azman bir tekir. Renkli ışıklar, araya yastık koymalar, iniltiler, bağırtılar… Neymiş ulusal tiyatroya taze kan, neymiş avangart tiyatroymuş, neymiş prodüksiyon tiyatrosuymuş. Girişimci bir ıslak hamburgerci tadında tiyatroya cinselliği sokuverdi işte birileri. Ana akım gazetelerin magazincileri de frikik peşinde.  İster misiniz Bağımsız sinemacılar seks filmleri çekmeye başlasın ?

ADIOS, ANTONI TAPIES

İspanyol ressam ve heykeltraş Muere Antoni Tapies 88 yaşında hayata veda etti. Geçen hafta Barselona’daki evinde gözlerini kapatan Tapies, Avrupa’da modern sanatın öncü isimlerindendi.

Katalan bölgesi doğumlu sanatçı, yenilikçi üslubuyla fırça vurduğu soyut tablolarında, doğu felsefesini ve insanın doğayla arasındaki gizemli ilişkiyi işledi. Dışavurumcu özellikler taşıyan resimleri ve 1970’de yaptığı ilk heykel çalışmalarının yanı sıra iplik ve kağıt kullanarak ortaya koyduğu eserler Tapies’e özgün bir kimlik kazandırdı. Tapies, bir ara New York’a giderek burada gerçeküstücü resmi bir kenara bırakıp, yenilikçi kolaj çalışmaları ile “yoksul sanat” olarak adlandırılan akımı benimsedi.

İspanyol sanatçının, en son bir buçuk yıl önce kendi adını taşıyan Tapies Vakfı’nın kurduğu kültür merkezi ve modern sanatlar müzesinin açılışında görüntülenmişti. Barcelona’da “La Vanguardia” gazetesi 10 gün önce Tapies’in Mug’unu (Fincanı) gazeteyle birlikte 1 Euro’ya dağıtmıştı okuyucularına. O gün almak bana da kısmet olmuştu.

CASTRO’DAN ZAMANIN GERİLLASI

Küba’nın eski lideri Fidel Castro, “Zamanın Gerillası” adını verdiği iki ciltlik bir kitap yayınladı. Yaklaşık bin sayfadan oluşan kitapta Castro, çocukluğundan Küba devrimine kadarki dönemi kapsayan anılarını kaleme aldı. Dört yıl önce devlet başkanlığından ayrılan 85 yaşındaki Castro, koltuğunu kardeşi Raul’a bırakmıştı. En son geçen yıl Nisan ayında Komünist Parti Kongresi'nin kapanışı sırasında halkın karşısına çıkan Castro, Havana Kongre Merkezi'nde çekilen yaklaşık 6 saatlik söyleşide Küba halkını, ülkeleri ve insanlık için mücadele etmeye çağırdı. Programda bölgesel ve küresel gelişmelere de değinen Castro, eğitim hakları için mücadele eden Latin Amerikalı öğrencileri övdü. Bana sorarsanız Che’nin 85 yaşını görmesini tercih ederdim. Kimileri kitap yazar kimileri tarih yazar, hayat böyle.

FUTBOLA 73 KURBAN

Mısır’ın Port Said kentinde El Ahli ile El Masri takımları arasında oynanan futbol maçının ardından taraflar birbirine girdi. Mısır Televizyonuna göre olaylar sırasında en az 73 kişi hayatını kaybetti. Çıkan çatışmalarda yüzlerce kişi yaralandı. Ölenler arasında güvenlik güçlerinin de olduğu bildirildi. Evsahibi El Masri futbol takımı taraftarlarının Mısır’ın bir numaralı takımı olan El Ahli’ye karşı kazandıkları 3-1’lik zaferi kutlamak için sahaya akın etmeleri ile Arap Baharı virüsünün benzerliklerini görmezden gelemeyiz.
Çatışmaların neden çıktığı konusunda henüz bir açıklama yapılmazken, görüntülerde taraftarların El Ehli futbolcularına saldırdıkları görüldü. Port Said’de yaşanan olay Kahire’de oynanan bir başka futbol maçına da sıçradı. Kahire Stadyumu’nda oynanan maçın birinci yarısının bitmesi ile hakem ikinci yarıyı başlatmadı. Bunun üzerine taraftarlar Kahire Stadyumu’nu ateşe verdi. Dünyada Demokrasi, Adalet ve Haysiyet Ayaklanmaları derken, aman birbirimizi ezmeyelim.