HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç'un geçen Aralık ayında Hatay’daki olası bir depreme karşı alınan önlem ve yapılan planlara dair TBMM’ye sunduğu soru önergesinin yanıtlanmadığı ortaya çıktı.

1,5 ay geçti, gerçekleşti: Hatay’ın deprem durumuna ilişkin soru önergesine yanıt verilmemiş!
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç'un geçen Aralık ayında Hatay'ın depreme ne kadar hazır olduğuna, master planının ne durumda olduğuna ve aktif fay hatları ve bölgede yapılması gereken deprem çalışmalarına dair Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdiği ancak önergenin cevaplanmadığı öğrenildi.

Oruç BirGün'e yaptığı açıklamada, "Daha önce TMMOB JMO'nun hazırladığı önemli bir rapor vardı. Biz o raporu baz alarak soru önergesi verdik. Biz özellikle canlı fay hatları üzerinde şehirlerdeki alınmayan önlemlere dikkat çekmek istemiştik. Bu kadar kısa süre sonra bu depremin yaşanması doğal afet değil felakettir. Bina kontrollerinin hiçbiri yapılmadı. Sistemli bir hazırlık gerekiyordu. Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da ciddi hasar var. Samandağ'a hala bir ekip ulaşamadı. Halk kendi imkanlarıyla enkaz altından insanları kurtarmaya çalışıyor. Tüm bu yaşananlar önergeye cevap vermeme sorumsuzluğu birleşiyor. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay gibi kentler kamusal hizmetlerden yoksun bırakılıyor. Şimdi arama kurtarma çalışmalarında da benzer bir durum yaşanıyor. Önergeyle dikkat çekmek istemiştik ama hiçbir adım atılmadı. Bu iktidar depremin altında kaldı" dedi.

Oruç tarafından 22 Aralık 2022’de, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verilen önergede şu sorular sorulmuştu:

- Doğu Akdeniz’de deniz içinde meydana gelebilecek depremlerin oluşturabileceği olası etkilere karşı önlemler alınmakta mıdır?

- İnşaat, mimarlık, şehir plancılığı, jeoloji mühendisliği gibi disiplinlerle birlikte çalışarak afet olasılıkları ışığında Hatay için Deprem Master Planı hazırlanması sağlanacak mıdır?

- Hatay’da Deprem Master Planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejileri belirlenmesi üzerine çalışmalarınız var mıdır?

- Aktif fay hatlarının çevre düzeni haritalarına işlenmesi ve bina ile bina türü yapılar için sınırlama getirilmesi planlanmakta mıdır?

- Aktif fay hatları üzerinde bulunan kentleri önceleyen çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

-Hatay’da deprem toplanma alanlarının durumu nedir? Kaç tane, nerede ve ne büyüklükte toplanma yerleri vardır?