‘1,5 milyon doz aşı anlaşması’ ilgisizlikten iptal edilmiş: Krizin kapısını bürokrasi araladı

BirGün/ANKARA

Sağlık Bakanlığı’nın ‘öncelik sıralaması’ getirmesi nedeniyle ihtiyaç sahibi binlerce yurttaş grip aşısına erişemezken Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) geçen ay yaptığı, 1,5 milyon doz grip aşısı ithalat anlaşmasının da iptal edildiği ortaya çıktı.

TEB yönetimi, geçen ay Hollanda merkezli bir firma ile 1,5 milyon doz grip aşısının ülkeye getirtilmesi konusunda bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmanın, Sağlık Bakanlığı’nın devreye girmemesi nedeniyle iptal edildiğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, aşıların akıbetini de açıkladı:

“Aşılar, iktidar partisinin sıklıkla eleştirdiği ‘bürokratik oligarşi’ nedeniyle temin edilememiştir. Bu aşılar, Hollandalı firma tarafından İran’a teslim edilmiştir. Bu gecikme nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yerine İranlılar aşılanıyor. Saray rejiminin çok hızlı karar vereceği, çok esnek olduğu ifade ediliyordu. Ancak, bu rejim yüzünden 1,5 milyon vatandaşımız grip aşısından mahrum kaldı.”

AŞILAR DEPOLARDA BEKLETİLDİ

CHP’nin sağlıkçı milletvekillerinden Gamze Taşcıer ise Sağlık Bakanlığı’nın on gün önce ithal edilen bazı grip aşılarının da halka zamanında uygulanmadığını söyledi:

“Bakanlık ölü sessizliğine bürünmüş durumda. Kaos giderek büyüyor. Aşılanacakların kıstasını belirlemeyi son güne bıraktıkları için ayın 14’ünde gelen aşılar tam bir hafta depolarda bekletildi. Zaten grip mevsimi artık başlamış, aşılamada da geç kalınmışken bir hafta da böyle boşa geçti. Akıl almaz bir organize beceriksizlik hali var. Aynı maske krizinde olduğu gibi, vatandaşla eczacılar ve hekimler karşı karşıya bırakıldı.”

HALK SAĞLIĞI İÇİN AŞI HAKTIR

Grip aşısı krizine ilişkin Antalya Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada, “Aşı uygulamaları toplum sağlığını korumanın en önemli adımıdır. DSÖ’nün belirttiği gibi 6 aydan büyük herkes için ücretsiz grip aşısının temin edilmesinin devletin ödevi olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz” denildi. SES Adana Şubesi ise şu açıklamayı yaptı: “Altı ayın üstündeki herkesin aşılanması hakkıdır. Sağlık emekçileri salgında mutlaka yüksek riskli değerlendirilmelidir.”