Türkiye’de yılda en fazla 1,95 ton kokain ele geçirilmişken sadece geçen hafta Mersin Limanı’ndaki iki operasyonda 1,76 ton kokain yakalandı. Kokainler her ikisi de Ekvador’dan yola çıkmış muz konteynerleri içindeydi, her ikisi de Mersin Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren şirketlere geliyordu. İlk operasyonun yapıldığı geminin ise Ekvador’daki Puerto Bolivar Limanı’ndan yola çıktığı belirlendi. Söz konusu limanın işletmecisi Türkiyeli bir şirket…

1,7 tonluk kokain operasyonlarından dikkat çeken ayrıntılar: Muz ithalatı, Ekvador, Puerto Bolivar Limanı…

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in kokain ticaretine dair iddiaları ardından Türkiye’de art arda gelen uyuşturucu operasyonları dikkat çekiyor. Son bir haftada Mersin Limanı’nda, ikisi de Ekvador’dan muz yüklü konteynerler içinde gelen toplam 1,7 ton kokain ele geçirildi.

Türkiye’de şimdiye kadar ele geçirilen yıllık kokain miktarının 2020’de en yüksek seviyesi olan 1 ton 954 kilograma ulaştığı düşünüldüğünde sadece Mersin Limanı’nda bir haftada ele geçirilen kokainin ne denli büyük bir miktar olduğu daha berrak biçimde anlaşılabilir.

Operasyonlara ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başlarken konu daha da dikkat çekici bir hal alıyor.

İKİSİ DE AYNI BÖLGE’DE

Sözcü’den Ali Ekber Şen’in haberine göre, ithal edilen muzların iki alıcısı bulunuyor ve şirketlerin ikisi de Mersin Serbest Bölgesi’nde yer alıyor.

İlk operasyonda ele geçen kokainle ilgili muz ithalatçısı şirketin ortak ve çalışanlarının da aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklandı. Yine muz kolileri arasında bulunan 463 kilo kokain ile ilgili de 3 kişi gözaltına alındı.

TAKİP EDİLİYORLAR

İlk operasyonda Liberya bayraklı MSC Çapuciner Uluslararası Denizcilik Örgütü (İMO) 9210086 numaralı gemide konteynırın orta kesiminde bulunan kokain çantalarında 2 adet uydu takip sistemi GPRS cihazı bulundu. Bu cihazla kokainin rotasının hem satıcısı hem de alıcısı tarafından uydudan an be an takip edildiği ifade edildi.

MUZLAR ŞİRKETE TESLİM EDİLDİ

Soruşturma kapsamında 1 ton 300 kilo kokainin içinde bulunduğu muzun ithalatçısının Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren Öz Şimşekler Gıda İç ve Dış Tic. San. Ltd. Şti. olduğu belirlendi.

İhbar sayesinde yakalanan kokain ardından Ekvador'dan ithal edilen muzun sahibi şirkete yönelik operasyon düzenlendi. Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren şirketin sahipleri Nimet Ş., Halil İbrahim Ş. ile Mesut S., Rojbin S. ve Erdal Ş. yakalandı.

Şirketin para trafiği ile ilgili olarak muhasebe kayıtları ve bilgisayarlarına da el konuldu. Mahkemeye çıkartılan zanlıların ele geçirilen kokain ile bir ilgilerinin olmadığını, sadece ithal edilen muzun kendilerine ait olduğunu yönünde ifade verdikleri öğrenildi. Kokain çıkan muz şirkete teslim edilerek ithalat gerçekleşti.

Muz konteynerinin Mersin Limanı'ndan Serbest Bölge koridoru üzerinden buradaki antrepoya indirileceği belirlendi. Kokainin de Serbest Bölge üzerinden piyasaya ya da alıcılarına henüz ortaya çıkartılmayan bir yöntemle sürüleceği iddia ediliyor.

İKİNCİ GEMİ DE EKVADOR’DAN

463 kilogram kokainin yakalandığı ikinci gemi de Ekvador'dan yola çıktı. Portekiz bayraklı Uluslararası Denizcilik Örgütü (İMO) 8104565 numaralı Amanda isimli gemide yer alan muzların alıcısının yine Mersin Serbest Bölge'de faaliyet gösteren Alyans Dış Ticaret şirketi olduğu saptandı. Şirketin Serbest Bölge içinde bulunan merkezinde arama yapılırken, muhasebe kayıtları da inceleme kapsamına alındı. 463 kilogram kokainin bulunduğu ithal muz şirketinden 3 kişi gözaltına alındı.

YILPORT’A AİT LİMAN’DAN YOLA ÇIKTI

İkinci operasyonda gelen geminin hangi limandan yola çıktığına dair bir bilgi henüz bulunmuyor.

Ancak ilk operasyonda ele geçirilen 1 ton 300 kilogramlık kokain yüklü konteynerlerin Ekvador’da bulunan Puerto Bolivar Limanı'ndan yola çıktığının belirlendiği öğrenildi.

Söz konusu limanı bir Türkiyeli şirket işletiyor; Yılport Holding.

Ancak bu, Yılport limanlarının kokain yakalamalarına konu olduğu ilk vaka değil.

Geçtiğimiz aylarda Panama polisi, Ekvator'un Puerto Bolivar Limanı’ndan Mersin Limanı’na gönderilen konteynerin içinde 616 paket kokain ele geçirmiş, ele geçirilen uyuşturucunun varış noktası Mersin Limanı olması yeni rota tartışmalarının alevlenmesine neden olmuştu.

Yılport Holding’in adı, geçen yıl Ağustos ayında, Kocaeli Dilovası’ndaki Yılport Limanı’nda yakalanan 540 kilo kokain ile de gündeme gelmişti. Bu kokainin ise Brezilya çıkışlı olduğu öğrenilmişti.

Bu kokain 22 Mayıs'ta yapılan aramada bulunmamış, 25 Mayıs'ta Gümrük Bölge Müdür Vekili'nin talimatıyla yapılan ikinci aramada tespit edilmişti.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMALAR

Panama’daki yakalama ardından Yılport Holding’ten konu hakkında yapılan açıklamada Puerto Bolivar Limanı’nda kendilerinin mal alım satımı yapmadığı, içi dolu konteynerin mühürlü bir şekilde limana alındıktan sonra gümrük ve emniyet teşkilatlarının kontrolünden geçtiği ve akabinde gemiye yüklendiği belirtilmişti.

Şirket olarak sorumluluklarının sahiplerinin limanlarına getirdiği malları gemiye yüklemek ve limana ulaşan gemilerden kargo boşaltmakla sınırlı olduğu kaydedilen açıklamada yasa dışı madde ve kaçakçılık konusunda sicili kabarık olan Latin Amerika’daki limanlarda suç örgütlerinin bu tür girişimlerde bulunduğu ancak şirketin limana yaptığı yatırımlarla bu faaliyetleri azalttığı söylenmişti.

Açıklamada “ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi’nin (DEA) yayımladığı raporlarda, Puerto Bolívar Limanı’nın Yılport Holding işletmesine geçtiği 2016 yılından beri, limanda yakalanan uyuşturucu miktarının 9 kat arttığı belirtilmektedir” denilmişti.

Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz'ın sorularına yanıt veren Yilport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım da, "Diyelim ki siz muz ticareti yapıyorsunuz. Uyuşturucu sizin değil, haberiniz yok. Uyuşturucu mafyası öyle çalışıyor ki, muz konteynırının içinde kokain olduğunu biliyor. Çalışanlara para veriyor, malları yükletiyorlar. Konteynır boşaltılırken, uyuşturucu alınıyor" demişti.

Ekvador, dünyanın en büyük muz ihracatçısı. Bütün dünyadaki muz ihracatının 4'te 1'i Ekvador'dan yapılıyor.

PEKER’İN İDDİALARI

Sedat Peker'in 7'nci videosunda da uluslararası arenada uyuşturucu trafiğinden ve Mersin’den bahsedilmişti. Bu uyuşturucunun teslim edileceği adres ve yeterli soruşturma yapılıp yapılmadığı konusunda da tartışmalar yaşanmıştı.

Peker, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın kokain ticaretinde rol aldığına dair bazı iddialarda bulunmuş, Yıldırım cephesi iddiaları reddetmişti.

YENİ ROTA TÜRKİYE

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, geçen ay sosyal medya hesabı üzerinden kokain bakımından Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya yeni bir rota oluştuğu açıklanmıştı.

Yine Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan 2020 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda da, yeni rotaya ilişkin şu ifadeler yer aldı:

2017 yılından itibaren birimlerimiz tarafından önceki yıllara göre rekor düzeylerde gerçekleştirilen yakalamalar ülkemizin Güneydoğu ve Doğu Avrupa’ya hedefli kokain kaçakçılığında artan bir şekilde transit ülke olarak kullanıldığının önemli bir göstergesidir.

AB Ülkelerinde 2017 yılında yapılan yüklü kokain yakalamalarının, suç organizasyonlarını kokainin Avrupa’ya transferinde Türkiye üzerinden yeni bir rotaya sevk ettiğini düşündürmektedir.

ÖZELLEŞTİRME YAPILAN LİMAN

Bu arada yeni uyuşturucu rotasında yer aldığı öne sürülen liman, 11 Mayıs 2007 tarihinde T.C.D.D. Mersin Liman İşletmesi tarafından 36 yıllığına Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye (MIP) devredildi.

2017 yılında hissedarları arasına Avustralyalı Fon Şirketi IFM'in katıldığı Mersin Uluslararası Limanı (MIP), Ankara, Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya gibi Türkiye'nin sanayileşmiş kentleri ile Suriye ve Irak ülkelere, demiryolu ve karayoluyla bağlı. Türkiye'nin ihracat ithalat hacminin önemli bir kısmını karşılayan MIP, yıllık elleçlenen toplam yük miktarıyla ve mevcut geri sahasıyla Türkiye'nin en büyük limanı olma özelliğine sahip.

Kaynak: BirGün, Sözcü, Independent Türkçe