1 Mayıs Tertip Komitesi, Kadıköy’de 1 Mayıs 1996‘da polis tarafından katledilen Hasan Albayrak, Yalçın Levent ve Dursun Adabaş'ı andı. HDP Van milletvekili Lezgin Botan ile çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı anmada söz alan KESK Eş Genel  Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye ‘de tüm katliamlarla yüzleşilmesi için Adalet Komisyonu kurulmasını istedi.

1 Mayıs 1996’da katledilenler Kadıköy’de anıldı

ZEYNEP KURAY | @zeynokuray

1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs 1996 kutlamalarında polis kurşunuyla katledilen Hasan Albayrak, Yalçın Levent ve Dursun Adabaş'ı andı.

HDP milletvekili Lezgin Botan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, HDP, ESP, EMEP ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı anmada, karanfillerle ve katledilen işçi ve devrimcilerin resimleri taşındı. Sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî yek Gulan”, “1 Mayıs’ta düşüne dövüşene bin selam” sloganlarının atıldığı anmada 1977, 1989 ve 1996 1 Mayıs’larında katledilen işçi ve devrimciler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

1-mayis-1996-da-katledilenler-kadikoy-de-anildi-457651-1.

'YILLAR GEÇTİ AMA YÜZLEŞİLMEDİ'

Saygı duruşu sonrası söz alan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, devletin ve hükümetlerin katliamlarla yüzleşmesi için bugün burada bir araya geldiklerini vurguladı.

Bozgeyik, aradan yıllar geçmesine rağmen; 1977, 1989 ve 1996 1 Mayıs’larında işçi ve devrimcileri katleden devletin içinde kümelenmiş karanlık güçlerin hala açığa çıkartılmadığı ve yargılanmadığına dikkat çekti.

Bu önemli üç tarihi 1 Mayıs’larda emekçilerin, emek, demokrasi, barış, bir arada eşit ve kardeşçe yaşama taleplerini haykırmak için alanlara çıktığını hatırlatan Bozgeyik, şöyle konuştu:

“Bizler cumhuriyetin kurduğu tarihten bu yana Türkiye’de işçilere, emekçilere, farklı kimlik ve inançlara yönelik yapılan birçok katliamla karşı karşıya kaldık. 1977 1 Mayıs’ı, daha sonra Maraş, Çorum, Sivas katliamları ile sarsıldık. Özellikle 12 Eylül askeri darbesiyle faşizmin hazırlanma süreçleri olarak değerlendirdiğimiz bu katliamlarla Türkiye’yi yönetenler ve parmağı olanlar yüzleşmemiştir. 1977 1 Mayıs katliamında olduğu gibi katliamları yapanların değil de, özellikle katliama uğrayan işçi ve emekçilerin yoldaşlarının, arkadaşlarının yargılandığı bir süreçleri hep birlikte yaşadık.”

'ADALET KOMİSYONU KURULSUN '

Ülkenin tekrar bir seçime evirildiği Haziran’a hazırlanırken, yeni seçilecek demokratik siyasete ve parlamentoya önemli bir görevler düştüğünü belirten Bozgeyik, 1 Mayıs, Maraş, Çorum, Sivas, Suruç, Diyarbakır, Ankara katliamlarının sorumlularının açığa çıkartılması ve gerçeklerle yüzleşmek için bir Adalet Komisyonu kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Emek ve demokrasi güçleri olarak bu katliamlarla yüzleşilene ve katliamların sorumluları açığa çıkarılıp cezalandırılana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Bozgeyik, tüm emekçi ve işçileri 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya ve Maltepe’de yapılacak mitinge katılmaya çağırdı.

Konuşmanın ardından 1 Mayıs 1996’da katledilenler için kırmızı karanfiller bırakıldı.