1 Mayıs 77'de katledilenler Kazancı Yokuşu'nda anıldı: Çalınan oyların da emeğin de hesabı 1 Mayıs’ta sorulacak!

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

Taksim’de 1977 1 Mayıs’ında katledilen 37 yurttaş Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Anma, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla yapıldı. Anmaya ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, DİSK ‘in kurucusu Kemal Türker’in kızı Nilgün Soydan, HDP MYK Üyesi Sezai Temelli ve Eski CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi katıldı.


The Marmara Oteli önünde bir araya gelen kitle, “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gûlan ve Susma haykır başkanlığa hayır” sloganlarıyla Kazancı Yokuşu'na yürüdü. 1977 Katliamı Anıtı önünde saygı duruşuyla başlayan anmada, 1 Mayıs 1977’de katledilenlerin isimleri tek tek okundu.

40 yıldır failler yok
Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “40 yıldır faşist katiller bulunup adalete teslim edilmedi. 77 yılında katledilen işçi kardeşlerimiz milyonların kalbine gömüldü. İşçilere Taksim’i yasaklayanlar Kenan Evren gibi yalnız başlarına gömülecekler. Yaptığımız tüm girişimlere rağmen bu yıl da işçilere Taksim’i kapattılar” dedi.

“1 Mayıs’ta antidemokratik uygulamaları da kürsülerden haykırmak zorundayız” diyen Beko, 15 milyon işçinin kıdem tazminatının gasp edilmek istendiğine de dikkat çekti. Kani Beko, “6 milyon işçinin kiralık işçi olma tehlikesi var. Bunlara karşı kitlesel 1 Mayıs'lar yaratmak zorundaydık” dedi.

16 Nisan’da gerçekleştirilen referanduma ilişkin de konuşan Beko, referandumda sandıklardan 25 milyona yakın kahraman çıktı. Bu sandıklardan Hayır çıktı. Milyonlarca Hayır oyu gasp edildi. Bizim faşist bir anayasaya ihtiyacımız yok. Bizim eşitlikçi laik sosyal bir anayasaya ihtiyacımız var. Mevcut iktidarın baskılarına karşı gelin yan yana mücadele verelim” ifadelerini kullandı.

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ise katliamla yüzleşilmediğinin altını çizerek, “Bu katliam faili belirsiz bir katliam değildir. 1 Mayıs günü Taksim alanı 1 Mayıs'la özdeşleşmiş durumdadır. Bu ülkenin işçi emekçileri ezilenler yaşamı üretenleriz. Bizden korkmaya devam edecekler. Türkiye'nin her ilinde yoksulluğa sömürüye talana karşı emek taleplerimizi, varış ve kardeşlik taleplerimizi, demokrasi özgürlük ortak gelecek taleplerimizi haykırarak alanlarda olacağız” diye konuştu.

Katliam 80’in habercisidir
TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel ise şöyle konuştu: “77 Katliamı gelişmekte olan toplumsal muhalefeti sindirmek için gerçekleşmiştir. 12 Eylül'ün ilk habercisidir. Katliamlar toplumsal mücadeleyi bölmek, alıkoymak, engellemek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Katliamın sorumluları hesap vermemişlerdir. Seçilmiş, atanmış, sorumlular su yüzüne çıkartılmamıştır. Katliamlara karşı en büyük gücümüz soracağımız hesaptır.”

Koramaz’dan alanlara çağrı
“Birleşik mücadele kararlılığımızı göstermek için buradayız” diyen TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, “Failler hâlâ yargı önüne çıkartılmadı. Failler emperyalistlerdi, onların yerli işbirlikçileriydi. Amaçları işçi sınıfı hareketinin önüne geçmekti. 77’de ve sonrasında binlerce can almaya devam ettiler. Ama bunlar bizim mücadelemizi asla durduramazlar. Bu mücadele sürecek. Varlık fonuna, insanlık dışı çalışma ve yaşam koşullarına, güvencesizliğe, kıdem tazminatının gaspına hayır diyeceğiz. 1 Mayıs’ta bu ülkeyi seven herkesi alanlara davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

89 1 Mayıs’ında öldürülen Dalcı anıldı
1 Mayıs Komitesi, Kazancı Yokuşu’nun ardından 1 Mayıs 1989’da öldürülen Mehmet Akif Dalcı’nın katledildiği Şişhane’ye kadar yürüyüş düzenledi. Burada Dalcı için saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından Dalcı’nın öldürüldüğü yere karanfiller bırakıldı.

Kadıköy’de de anma vardı
Kadıköy’de 1996 yılındaki 1 Mayıs’ta hayatını kaybeden 3 işçi anıldı. Kadıköy Belediyesi önünde toplanan yurttaşlar, slogan atarak üç işçinin öldüğü yere geldi. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “1 Mayıs’ın ve Taksim’in özgürleştirilmesi mücadelesinde yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımızı, yoldaşlarımızı anmak üzere alanlardayız. Onların mücadelesi yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor” dedi.
Yurttaşlar, 3 işçinin hayatını kaybettiği yere karanfil bıraktı.