Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında vaka sayısı 3 milyon 300 bini aşarken, iyileşenlerin sayısı da 1 milyon 42 binin üzerine çıktı

1 Mayıs - Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum | Vaka sayısı 3 milyon 300 bini aştı

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs salgınında enfekte olanların sayısı 1 Mayıs itibariyle 3 milyon 308 bini aştı.

Dünya genelindeki koronavirüs vaka verilerinin derlendiği Worldometers sitesine göre 1 Mayıs itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısı 234 bin 112'ye, vaka sayısı 3 milyon 308 bin 503'e ulaştı. Covid-19'dan iyileşenlerin sayısı ise 1 milyonu aşarak, 1 milyon 42 bin 874'e yükseldi.

ABD’deki vaka sayısı ise 1 milyon 95 bin'i geçti. 1 Mayıs itibariyle ülkede toplam vaka sayısı 1 milyon 95 bin 210'a ulaştı, 63 bin 861 kişi ise hayatını kaybetti.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından hazırlanan ve anlık güncellenen harita ile koronavirüs salgının dünyadaki son durumunu görebilirsiniz.

Güncelleme-23:23
'JAPONYA'DA OHAL 1 AY DAHA UZATILABİLİR'

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, koronavirüs salgını nedeni ile uygulanan olağanüstü halin 1 ay daha uzatılabileceğini duyurdu.

Shinzo Abe, yaptığı açıklamada ülkede koronavirüs vakalarında artış olduğunu işaret ederek, salgın nedeni ile sağlık sistemi üzerinde aşırı yük olduğunu açıkladı. Abe, Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura’ya koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirleri 1 ay daha uzatılması konusunda hazırlık yapmasını istediğini duyururken, konu hakkında detayların 4 Mayıs tarihinde belli olacağını ifade etti.

Halk Sağlığı Uzmanı Shigeru Omi yaptığı açıklamada, salgında beklenen yavaşlamanın gerçekleşmediğini aktarırken, “Eğer yeni bir salgın dalgası yaşanırsa, sağlık sistemi üzerine hızlı bir şekilde aşırı yük binecek. Bizim ortak kararımız, devam eden tedbirlerin korunması gerektiği yönünde” dedi.

Japonya’da hükümet, 7 Nisan’da Tokyo, Chiba, Kanagawa, Saitama, Osaka, Hyogo ve Fukuoka’da bir ay süreyle olağanüstü hal ilan etmişti. Daha sonra bu yasak tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletilmişti.

Japonya'da toplam koronavirüs vaka sayısı 15 bin 246’ya, hayatını kaybedenler ise 490’a yükseldi.

Güncelleme-20:32
FRANSA'DA CAN KAYBI 24 BİN 594'E ÇIKTI

Fransa'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 218 kişi daha artarak 24 bin 594'e yükseldi.

Güncelleme-19:15
İNGİLTERE'DE SON 24 SAATTE 739 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İngiltere'de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 739 artarak 27 bin 510'a yükseldi.


Güncelleme-19:07
İTALYA'DA CAN KAYBI 28 BİNİ AŞTI

İtalya'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 269 artarak 28 bin 236'ya yükseldi.


Güncelleme-17:29
İSVEÇ'TE CAN KAYBI 2 BİN 653'E YÜKSELDİ

İsveç Ulusal Halk Sağlığı Kurumu tarafından bugün yapılan açıklamada, İsveç'te son 24 saatte 67 kişinin koronavirüs nedeni ile hayatını kaybettiği, böylece hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 653’e ulaştığı bildirildi

Kurum, toplam koronavirüs vaka sayısının 21 bin 520 olduğunu açıklarken, 2 bin 113 kişinin hastanelerde tedavi altında olduğunu ifade etti. Kurum ayrıca bin 5 kişinin virüsü yenerek, taburcu olduğunu ifade etti.

İnternetten satılan testler yasaklandı

İsveç'te internetten test kiti satışı yasaklandı. İsveç İlaç Ajansı Tıbbi Teknoloji Şefi Eva Lena Hartman, yaptığı açıklamada "Bu ürünlerin kalitesi hakkında çok az şey biliyoruz. İnsanların bu testleri sonuçlarına inanmaması lazım" ifadelerini kullanırken, "Endişeleniyorsanız ve kendinizi test etmek istiyorsanız öncelikle sağlık hizmetlerine gitmelisiniz" dedi.


Güncelleme-17:30
HİNDİSTAN’DA ‘TECRİT’ UYGULAMASI 2 HAFTA DAHA UZATILDI

Hindistan İçişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 4 Mayıs itibarıyla ülke çapındaki tecritin iki hafta daha süreceği belirtildi.

Açıklamada, salgının görece daha az görüldüğü turuncu ve yeşil bölgelerde kısıtlamaların hafifletileceği kaydedildi.

Hindistan'da Kovid-19 vaka sayısı 35 bin 43'e yükselirken, salgın nedeniyle 1154 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkedeki bölgeler, salgının yoğunluk durumuna göre "kırmızı", "turuncu" ve "yeşil" gibi kategorilere ayrılmıştı.

Hindistan'da Başbakan Narendra Modi tarafından 24 Mart'ta ilan edilen ve 25 Mart'tan itibaren uygulanmaya başlanan ülke çapındaki tecrit uygulamasının 3 hafta süreceği belirtilmişti.

Modi, 14 Nisan'da tecritin 3 Mayıs'a kadar uzatıldığını açıklamıştı. (AA)


Güncelleme-16:48
AZERBAYCAN’DA YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 25 OLDU

Azerbaycan Bakanlar Kuruluna bağlı Korona Virüs Operasyon Karargahı tarafından yapılan açıklamada, 63 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde ölü sayısının 25'e yükseldiği bildirildi. Ülkede 50 kişide daha korona virüs tespit edildiği, toplam vaka sayısının bin 854'e ulaştığı duyuruldu. Açıklamada, 40 kişinin iyileşerek taburcu edildiği belirtilirken taburcu olanların sayısının bin 365'e yükseldiği ifade edildi.

Azerbaycan'da 3 bine yakın kişi karantinada tutulurken şu ana kadar 146 binden fazla korona virüs testi yapıldı.

KARANTİNA 31 MAYIS’A KADAR UZATILDI

Öte yandan Azerbaycan Bakanlar Kurulu tarafından korona virüs salgını nedeniyle ve Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri ile Azerbaycan'daki mevcut karantina süresinin 31 Mayıs’a kadar uzatıldığı açıklandı. Ayrıca vatandaşlar arasındaki enfeksiyon oranı, hastaların iyileşme hızı dikkate alınarak bir dizi kısıtlamanın da yumuşatılmasına karar verildi. Kısıtlamaların azaltılması, mevcut hasta sayısına ve enfeksiyonun yayılma hızına bağlı olarak Bakü, Sumgayıt, Gence, Lenkeran, Abşeron bölgesi ve diğer bölgelerde kademeli şekilde gerçekleştirilecek. Büyükşehirler dışındaki kentlerde yaşayan vatandaşlar 4 Mayıs'tan itibaren izinsiz dışarıya çıkabilecekler. (İHA)


Güncelleme-16:01
JAPONYA'DA KORONAVİRÜS KAYNAKLI CAN KAYBI 490'A ULAŞTI

Japonya'da 35 kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 490'a, toplam vaka sayısı 15 bin 246'ya yükseldi.

Dünya genelinde etkisini sürdüren ve hayatı durma noktasına getiren yeni tip koronavirüs (Covid-19), Japonya'da 35 kişinin daha hayatını kaybetmesine neden oldu. Japonya Sağlık Bakanlığı ve yerel hükümetlerin verilerine göre, son kaydedilen ölüm vakaları ülkede Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısını 490'a yükseltti. Daha önce iki hafta süreyle karantina altında tutulan Diamond Princess adlı geminin yolcuları arasından hayatını kaybeden 13 kişi haricinde Japonya genelinde farklı eyaletlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 477'ye ulaştı.

Vaka sayısı 15 bini aştı

Bugün 165'i başkent Tokyo'da olmak üzere ülke genelinde doğrulanan 229 yeni vaka ile Japonya'da şu ana kadar kayda geçen toplam vaka sayısı 15 bin 246'ya ulaştı. Karantina gemisi Diamond Princess'in yolcu ve mürettebatından enfekte olan 712 kişi dışında Japonya genelinde 14 bin 534 kişi koronavirüse yakalanmış oldu.

Vaka sayılarının bölgelere göre dağılımında Tokyo 4 bin 317 vaka ile salgından en çok etkilenen bölge olurken, Tokyo'yu bin 639 vaka ile Osaka izledi. Kanagawa'da bin 23 kişi korona virüsten enfekte olurken Saitama'daki vaka sayısı da 860'a ulaştı. Chiba da 835 vaka ile listede kendine yer buldu. Vakaların kalanı ülkenin diğer eyaletlerinden bildirildi.

Öte yandan ülke genelinde koronavirüs tedavisi gören 332 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtilirken virüsü yenerek tedavi gördükleri sağlık kurumlarından taburcu edilen hasta sayısı ise 4 bin 632 olarak açıklandı.

Güncelleme-12:50
BELÇİKA'DA VAKA SAYISI 49 BİNİ GEÇTİ

Belçika'da, yeni tip koronavirüs salgınında vaka sayısı son 24 saatte 513 artarak 49 bin 32'ye ulaştı.

Güncelleme-12:22
İSPANYA'DA CAN KAYBI YÜKSELDİ 24 BİN 824'E YÜKSELDİ

İspanya'da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 281 kişi artarak 24 bin 824'e yükseldi.

Güncelleme-11:30
RUSYA’DA SON 24 SAATTE 7 BİN 933 YENİ VAKA

Rusya’da son 24 saatte 7 bin 933 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Bu artışla birlikte ülkede şimdiye kadar tespit edilen koronavirüs vakası toplamda 114 bin 431 oldu.

Ülkede son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 96 kişi yaşamını yitirdi. Salgın nedeniyle şimdiye kadar yaşamını yitirenlerin sayısı toplamda 1169 oldu.

Yayılma hızı diğer ülkelere nazaran ilk zamanlarda çok yavaş seyreden Rusya’da koronavirüs salgını, daha sonra ani bir yayılma hızı göstererek kısa sürede 100 bini aşkın insana bulaşmış oldu. Ancak ülkedeki ölüm sayıları, vaka sayılarının yakın olduğu ülkelerle kıyaslayınca düşük bir seviyede kalmış durumda.

Öte yandan dün, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin koronavirüse yakalandığını duyurdu. Video konferans yoluyla görüştüğü Putin’e koronavirüse yakalandığını duyuran Mişustin’in yerine başbakanlık görevine vekaleten Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Belousov getirildi.


Güncelleme- 10:15
ÇİN'DE PARKLAR VE MÜZELER YENİDEN ZİYARETE AÇILDI

Çin'in başkenti Pekin'de yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan parklar ve müzeler yeniden ziyarete açıldı.

Ziyarete açılan yerler arasında 720 bin metrekarelik alanı kaplayan ve ülkedeki saraylar arasında en bilineni olan ''Yasak Şehir" de bulunuyor.

Covid-19 nedeniyle yoğunluğu engellemek ve sosyal mesafe kuralına uyulması amacıyla "Yasak Şehir"in ziyaretçi kapasitesi 80 binden 5 bine düşürülürken, parklar da yüzde 30 kapasiteyle ziyarete açık olacak.

Yetkililer, "sosyal mesafe kuralına uyulması" çağrısında bulunurken, belirli noktalarda ateş ölçümü yapılacağını ve ziyaretçilerin biletler için internet üzerinden rezervasyon yapmaları gerektiğini duyurdu.

►Son 16 günde salgın kaynaklı ölüm gerçekleşmedi

Başkent Pekin'de önceki gün Covid-19 alarm seviyesi, en yüksek derece birden ikiye düşürülmüştü.

Çin'de bugün 6'sı yurt dışı kaynaklı olmak üzere 12 kişide Covid-19 tespit edilirken, son 16 günde salgın kaynaklı ölüm gerçekleşmedi.

Ülkede, 82 bin 874 kişide Covid-19 görülürken, salgın nedeniyle 4 bin 633 kişi hayatını kaybetti.


Güncelleme-10:06
ALMANYA’DA SON 24 SAATTE 193 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Robert Koch Institute verilerine göre, Almanya’da son 24 saatte 1639 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. 193 kişinin de son 24 saatte yaşamını yitirdiği belirtilirken, ülkede salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı toplamda 6 bin 481’e yükseldi.


ABD'NİN ROOSEVELT UÇAK GEMİSİNDE VAKA SAYISI BİN 155'E ÇIKTI

ABD'nin "USS Theodore Roosevelt" uçak gemisindeki yeni tip koronavirüs vaka sayısının 1155'e yükseldiği bildirildi.

ABD Donanmasından yapılan açıklamada, Amerikan savaş gemilerindeki güncel Covid-19 verilerinin son kez kamuoyu ile paylaşıldığı kaydedildi.

Açıklamada, gemilerdeki vaka durumlarının bundan sonra kamu ile paylaşılmamasının nedenine ilişkin herhangi bir neden belirtilmedi. Ancak savaş gemilerindeki vakaların son zamanlarda tartışmalara neden olmasının donanmanın bu karar almasında etkili olduğu ifade ediliyor.

Donanmanın açıklamasına göre, Roosevelt uçak gemisindeki Covid-19 vaka sayısı 1155'e çıktı.

Uçak gemisinde görevli 43 asker iyileşirken 3 askerin ise Guam Adası'nda tedavi altına alındığı, bir askerin ise bölgeden tahliye edildiği belirtildi.

Diğer taraftan açıklamada, ABD'nin "USS Kidd" muhrip gemisindeki vaka sayısının da 78'e yükseldiği bildirildi.

Kidd muhrip gemisi, Pentagon tarafından Covid-19 salgını nedeniyle ABD'nin güney kıyılarında artan uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele amacıyla bölgeye sevk edilmişti.

Gemide sağlık durumları ağırlaşan 15 askerin bölgede görev yapan "USS Makin Island" amfibi gemisine nakledildiği kaydedilmişti.

Kidd muhripi dezenfekte edilmek üzere San Diego'daki donanma üssüne getirilmişti.


NİJERYA'DA 113 SAĞLIK ÇALIŞANI SALGINA YAKALANDI

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da, 113 sağlık çalışanında yeni tip koronavirüs tespit edildi.

Sağlık Bakanı Dr. Osagie Ehanire, düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde 113 sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığını belirtti.

Ülkede 300 sağlık çalışanının virüse yakaladığına dair haberlerin doğru olmadığını bildiren Ehanire, "Covid-19 vaka sayısının yaklaşık yüzde 6'sı sağlık personellerinden oluşuyor. Tabii bunlardan bazıları özel hastanelerde çalışıyor." dedi.

Ehanire, salgınla mücadele kapsamında artık sadece bulaşıcı hastalıkların kontrolü konusunda eğitim alan sağlık personellerinin çalışacağını kaydetti.

Nijerya'da şimdiye kadar Covid-19 vakası 2 bine yaklaşırken 58 kişi virüsten hayatını kaybetti.

GANA'DA VAKA SAYISI 2 BİNİ AŞTI

Batı Afrika ülkesi Gana'da, yeni tip koronavirüs tespit edilenlerin sayısı 2 bini geçti.

Gana Sağlık Hizmetlerinden yapılan açıklamada, ülkede şimdiye kadar 113 bin 497 Covid-19 testi gerçekleştirildiği belirtildi.

Salgının ülkenin 16 bölgesinden 12'sine yayıldığı kaydedilen açıklamada, şimdiye kadar toplam 2 bin 74 Covid-19 vakası görüldüğü ve bunlardan 13'ü doktor olduğu bildirildi.

Açıklamada, 11 kişinin yaşamını yitirdiği, hastalığa yakalandıktan sonra iyileşenlerin sayısının ise 212 olduğu ifade edildi.

Afrika kıtasında şu ana kadar 37 binden fazla vaka görülürken, yaklaşık 1600 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.


FRANSA'DA PLAZMA TEDAVİSİNE İZİN VERİLDİ

Fransa'da, yeni tip koronavirüs hastalarında immün plazma tedavisine izin verildi.

Ulusal İlaç ve Sağlık Ürünleri Güvenliği Ajansından (ANSM) yapılan açıklamada, daha önce sadece klinik denemeler için izin verilen immün plazma tedavisinin artık Covid-19 hastalarında uygulanmaya başlanacağı belirtildi.

Açıklamada, "ağır durumda olan hastaların yaşama şansını yükseltmek" amacıyla bu tedaviye izin verildiği kaydedildi.

Bazı verilerin iyileşen hastalardan alınan plazmanın virüse karşı aktif antikorlar içermesi nedeniyle virüsü taşıyan kişilerin hastalığı atlattığı ifade edildi.

Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 24 bin 376'ya yükseldiği Fransa'da, 4 bin 19'u yoğun bakımda olmak üzere 26 bin 283 kişi hastanelerde tedavi görüyor.


RUSYA'DA VAKA SAYISI 100 BiNİ AŞTI

Rusya'da, yeni tip koronavirüs vaka sayısı 106 bin 498'e, ölenlerin sayısı 1073'e ulaştı. Salgınla mücadele kapsamında idari izinlerin 11 Mayıs'a kadar uzatıldı. Başkent Moskova’da yoğun talep nedeniyle yemek servisi yapan kuryelerin sayısı her geçen gün artıyor.

►Rus ordusunda ve askeri okullarda toplam vaka sayısı 2 bin 600'ü aştı

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, orduda virüs tespit edilen kişi sayısı 170 artarak 1044'e ulaştı.

Ordudaki 279 sivil çalışanın yanı sıra Bakanlığa bağlı okullarda da 1352 öğrenci ve öğretmende Covid-19'a rastlandı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, salgınla mücadele kapsamında idari izinlerin 11 Mayıs'a kadar uzatıldığını ve 9 Mayıs Zafer Bayramı tören ve etkinliklerinin ertelendiğini duyurmuştu.