AYM, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması yasağını ‘hak ihlali’ saymadı. AYM Başkanı Arslan ve 5 üye ise karara şerh koydu. DİSK avukatı kararın hukuki değil, politik olduğunu belirterek AİHM’e gideceklerini söyledi.

1 Mayıs yasağı ihlal değilmiş
Fotoğraf: DHA

Kayhan AYHAN

Anayasa Mahkemesi (AYM), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) 1 Mayıs'ta Taksim yasağına karşı başvurusunu karara bağladı. Yüksek Mahkeme oy çokluğuyla yasak kararının 'hak ihlali' olmadığına hükmetti. Başkan Arslan ve 5 üye ise karara şerh koydu. DİSK avukatı Necdet Okcan, AYM'nin daha önce bu konuda verdiği bir çok ihlal kararı olduğunu belirterek, "Bu hukukilikten uzak bir karar. Taksim 1 Mayıs alanı olunca ulaşılamaz bir alan oluyor" dedi.


AYM, DİSK’in 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının 2016 yalında Taksim Meydanı'nda düzenlenmesine izin verilmemesine ilişkin başvurusunu karara bağladı. DİSK'in 'toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği' iddiasını 'kabul edilebilir' bulan mahkeme, yargılamanın sonunda ise oy çokluğuyla bu hakkın 'ihlal edilmediğine' hükmetti. Resmi Gazete'de yayımlanan AYM kararında 2015-2017 arasındaki terör saldırıları sıralandı, İstanbul Valiliği'nin kutlamalar için diğer meydanları adres gösterdiği açıklamasına atıf yapıldı. 2009 yılında ilk kez Taksim'e 1 Mayıs kutlamasına izin verildiğinin de hatırlatıldığı kararda yine de yasaklama kararının 'kamu düzeninin korunmasına yönelik önlemlerin bir parçası olduğu ve meşru bir amaç taşıdığı" sonucuna varıldığı belirtildi. Sonuç olarak Yüksek Mahkeme, 'toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edilmediğine' oy çokluğuyla hükmetti.

ARSLAN 'İHLAL' DEDİ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan ile üyeler Engin Yıldırım, Hicabi Dursun, M. Emin Kuz ve Kenan Yaşar ise karşı oy kullandı.

Taksim'deki kutlamaya izin verilen 2009 yılını hatırlatan Yüksek Mahkeme Başkanı Zühtü Aslan, karşı oy gerekçesinde özetle şu ifadelere yer verdi: "Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, bu hakkın kullanılacağı yer ve güzergahı seçme konusundaki tercih hakkını da içermektedir. Mülki amire verilen toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak yerleri ve güzergahı belirleme yetkisi mutlak değil. Devletin toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılanları ve hakkın kullanıldığı yerde yaşayan diğer bireyleri şiddet eylemlerine karşı koruma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu nedenle kamu düzenini bozacak nitelikte bir tehlike veya tehdidin bulunması ve bunun daha hafif tedbirlerle bertaraf edilememesi durumunda son çare olarak toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı sınırlanabilir."

KARAR HUKUKİ DEĞİL

Kararı BerGün'e değerlendiren DİSK avukatı Necdet Okcan, AYM'nin daha önce bu konuda verdiği bir çok ihlal kararı olduğunu belirterek, "Bu hukukilikten uzak bir karar. Bir kere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2007 1 Mayısı ile ilgili vermiş olduğu bir hak ihlali vardı. Daha sonra 2010, 2011, 2012'de Taksim'i serbest bıraktılar. Sonra birden tekrar yasak geldi. Arkasından Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde yasadan idarenin güzergah belirleme yetkisini kaldırdılar. AYM idarenin yasaklamalırına ilişkin bir sürü ihlal kararı verdi" dedi.

DİSK Avukatı Necdet OKCANDİSK Avukatı Necdet OKCAN



AİHM’E GÖTÜRECEĞİZ

"Herkes önceden izin almaksızın gösteri düzenleme hakkına sahiptir diyen Okcan, "Ama burada Taksim 1 Mayıs alanı olunca ulaşılamaz bir alan oluyor. Dolayısıyla AYM'nin verdiği kararda gerekçeler çok zayıf. Böyle yüksek bir mahkemeye üstten atanan isimleri de kamuoyu yakından takip etti. Dolayısıyla bu karar hukuki değil, politiktir. Biz bu kararı AİHM'e götüreceğiz" ifadelerini kullandı.

***

Çerkezoğlu’nun sosyal medya hesabı kapatıldı

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Instagram hesabının kalıcı olarak kapatıldığını açıkladı. Geçen haftalarda DİSK’in hesabının da kapatıldığını hatırlatan Çerkezoğlu, “İşçi sınıfı açısından kritik bir dönemde hesaplarımıza toplamda bir haftaya yakın bir süre ‘sansür’ uygulamış durumdalar. İşçi sınıfı ve DİSK ile derdiniz ne” diyerek tepki gösterdi. Çerkezoğlu, yaptığı itiraza Instagram’dan gelen yanıtı da paylaşarak, “Hesabım kalıcı olarak kapatılmış. Hangi topluluk kurallarına uymamışız, hangi gönderimizde bu kurallar ihlal edilmiş! Bu keyfi karar işçi sınıfının iletişim hakkına saldırıdır” dedi.