Son yirmi yılın DİSK afişlerinden oluşturulan sergi, bu yıl genişletilerek 1976’dan başlayan bir seçkiyle Taksim Metrosu’nda açıldı. Çerkezoğlu, “Türkiye’de 1 Mayıs’ın tarihi, sınıf mücadelesinin tarihidir” dedi.

1 Mayıs’ın tarihi direnişin sergisi
Fotoğraflar: BirGün

Kültür Sanat Servisi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 1 Mayıs Emek Haftası etkinlikleri kapsamında Taksim Metro İstasyonu’nda sergi açtı. Geçmiş 1 Mayıslarda yapılan afişlerin sergilendiği etkinlikte, “meydanları dolduralım” çağrısı yapıldı.

1 Mayıs 2023 Emek Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen, Fahrettin Engin Erdoğan, Orhan Taylan, Tan Oral, Emre Çağatay, Erkal Yavi, Sekip Davaz, Ruhi Kavasoğlu, Yılmaz Aysan, Ergün İşeri, Rauf Kösemen, Can Kaya ve İnan Dağdelen'in tasarladıkları ve 1976’dan bugüne kadar DİSK’in 1 Mayıslar için yayımladığı  afişlerinden oluşan sergi dün İstanbul Taksim Metrosu’nda açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yapılan “1 Mayıs Afiş Sergisi”nin açılışına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cevahir Efe Akçelik, TMMOB İKK Sözcüsü Seyfettin Avcı, DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Aslanoğlu ve Birleşik Metal İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Seyfettin Gülengül ve SOL Parti Meclisi Üyesi Alper Taş da katıldı.

YASAKLARIN GÖLGESİNDE

Serginin açılışında bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, önümüzdeki yıl Taksim 1 Mayıs Alanı’nda olacaklarına vurgu yaparak, 2023 1 Mayıs'ında başta İstanbul Maltepe miting alanı olmak üzere tüm yurtta meydanlarda olma çağrısı yaptı. Çerkezoğlu yaptığı konuşmada, “İstanbul'da da yine 1 Mayıs'ı yasakların gölgesinde karşılıyoruz. 1 Mayıs Meydanı, Taksim Meydanı bir kez daha 1 Mayıs'a yasaklanmış durumda. Tümüyle haksız, hukuksuz, mahkeme kararlarını çiğneye çiğneye 1 Mayıs yasağını sürdürüyor iktidar… Biz biliyoruz ki 1 Mayıs yasağı ve Taksim yasağı, bütün yasakların simgesidir. Ve 2023 1 Mayıs'ı Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak” dedi. Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün burada, geçen yıl da bünyesinde yaptığımız 1 Mayıs Afişleri sergimizin 2’ncisini açmak için dostlarımızla birlikteyiz. Burada 1976’da Orhan Taylan tarafından yapılan ve artık sadece Türkiye'de değil, dünyada 1 Mayıs'ın simgesi olan bu afişle başlayan ve 1976'dan bugüne kadar tüm 1 Mayıs afişlerini görüyoruz. Aslında Türkiye'de 1 Mayıs'ın tarihi, sınıf mücadelesinin tarihidir. Türkiye'de toplumsal mücadelelerin tarihidir. Bu topraklarda, bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üreten işçi sınıfının, halkın eşitlik  mücadelesinin de tarihidir."

HAFIZAYI KORUMALIYIZ

Serginin düzenleyiciliğini yapan ve geçtiğimiz yıllarda kendi tasarımlarından oluşan 20 yılın 1 Mayıs afişleri sergisini açan DİSK Genel Sekreter Yardımcısı Fahrettin Engin Erdoğan “Taksim 1 Mayıs Alanı’nı işçi sınıfına açarak özgürleştirmek nasıl ki ülkemizde demokrasi mücadelesi açısından önemliyse, 1976’dan günümüze DİSK’in yayımladığı afişleri sergilemek de toplumsal hafızanın korunması açısından o derece önemlidir” dedi.

Fahrettin Engin Erdoğan

Son 20 yılın DİSK afişlerinden oluşturulan afiş sergisi, bu yıl biraz daha genişletilerek 1976'dan başlayan bir seçkiyle Taksim Metrosu'nda 7 Mayıs Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.