1 metrekare bile yapılaşma istemiyoruz

Haber Merkezi

İstanbul Üsküdar'daki Validebağ Korusu için hazırlanan imar planları AKP grubunun oyları ile İBB Meclisi'nde kabul edildi. Yapı yasağı olan koruya, 100 metrekareyi geçmeyen tek katlı yapı inşa edilmesinin önünü açan plan notuna karşı çıkan CHP grubu, karara katılmadı. Hazırlanan plana tamamen karşı olmadıklarını ancak yüz metrekareyi aşmayan tek katlı yapı inşa edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Validebağ Gönüllüsü Arif Belgin “Bir şekilde içeriye dozerler girdiği an korunun doğallığı, güzelliği, yeşilliği bozuluyor. Biz içeride bırakın 100 metrekareyi, 1 metrekare bile yapı yapılmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sürecin daha bitmediğini, itiraz edeceklerini belirten Belgin “Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, 1999 yılında birinci derece sit alanı ilan edildiği zaman yapılmalıydı, ancak yapılmadı. 2009 yılında yapıldığında da içinden yol geçmesi öngörülüyordu. Biz Valideğbağ Gönüllüleri olarak buna karşı çıktık. Dava açtık ve kazandık. 2 yıl sonra Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Yargıtay tarafından iptal edildi. 2013 yılında yenisi hazırlandı. Neleri istediğimizi, istemediğimizi dilekçelerle belirttik. Şu an ilan edilen Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, genel hatlarıyla çok kabul edilemez değil. Endişelerimiz göz önüne alınmış. Ama bu 100 metrekare şartı çok kötü ve kabul etmiyoruz.

Önceki senelerde bunun plana ekleneceğini duyduk, tepki gösterdik. O zaman plana işlenmemişti. Şu an süreç bitmiş değil, daha Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilip askıya çıkarılma süreci var. İtirazlarımızı yapacağız, yeterli olmazsa dava açacağız” dedi.