Normalleşme döneminin 1 Temmuz’da başlamasıyla işten çıkarma yasağı da sona erdi. Sosyal medya işten çıkarıldığını aktaran yurttaşların mesajlarıyla doldu. Havacılık sektöründe adeta işçi kıyımı yaşandı.

1 Temmuz İşten Çıkarılma Günü!

Emek Servisi

Salgın önlemlerinin 1 Temmuz’da sona ermesiyle birlikte işten çıkarma yasağı da sona erdi. Sendikaların tüm çağrılarına rağmen yasağın kalkması toplu işten çıkarmaların önünü açtı.

Önceki gün itibarıyla başlayan yeni normalleşme ile çok sayıda çalışan sosyal medya hesaplarından işten çıkarıldığını duyurmaya başladı.

İLK KIYIM HAVACILIK SEKTÖRÜNDE

İşten çıkarmaların ilk olarak yaşandığı kurumlar arasında, salgında en çok ekonomik kayıp yaşayan havacılık sektöründen geldi. Türk Hava Yolları (THY) da yasağın kalkmasıyla harekete geçti. THY, önceki gün 24 çalışanını işten çıkardı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda 24 işçinin iş akdinin maaşlarında yarıya kadar indirimi zorlayan protokolü imzalamamaları olduğunu açıkça yazdı. Yahya Üstün, açıklamasında “Pandemi sürecinde hem şirketimizi hem de çalışma arkadaşlarımızın istihdamını korumak amacıyla Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı ve yetkili sendika arasında bir protokol imzalanmıştır. Bu protokolü kabul etmeyen 24 çalışanın iş akdi 1 Temmuz itibariyle sonlandırılmıştır” ifadelerini kullandı.

THY’nin ardından Pegasus Hava Yolları’nda da dün itibarıyla aralarında yabancı pilotların bulunduğu toplam 40 çalışanın iş akdi feshedildi. Airporthaberde yer alan bilgilere göre işten çıkarılanlar arasında yer alan 13-14 kişinin sendikal faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları iddia edildi. Ancak işten çıkarmaların performansa dayalı değerlendirmeler sonucunda belirlendiği öğrenildi.

Yasakların kalkmasıyla ilgili BirGün’e açıklamalarda bulunan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, salgının etkileri henüz geçmemişken tedbirlerin ortadan kaldırılmasının işsizlikte tablonun daha da ağırlaştıracağına işaret etti. Özellikle küçük iş yerleri başta olmak üzere çok sayıda şirketin işten çıkarmalara başladığı belirten Çerkezoğlu, bu durumunun resmi verilere de yansıyacağına dikkat çekti.

Çerkezoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Yaşanan sağlık krizi, ekonomik ve toplumsal tahribata neden oldu. Ülkede salgının başladığı dönemde zaten ekonomik kriz vardı. Halk zaten işsizlik ve yoksullukla mücadele ediyordu. Salgın boyunca uygulanan politikalarla da halk değil, sermaye kesimleri korundu. Salgın boyunca yurttaşına en az gelir desteği sağlayan iki ülkeden biri Türkiye. Şimdi ise yeni sosyal politikalar yerine var olan sınırlı uygulamalar kaldırıldı. Türkiye tarihinin en büyük işsizlik ve istihdam krizini yaşıyor. Her 3 kişiden biri işsiz. Sınırlı önlemlerin ortadan kalkması bu krizi daha da büyütecek. Toplu işten çıkarmalar yaşanacak. Herkes daha fazla yoksullaşacak. İşten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin uygulaması devam etmeli. Salgın hâlâ devam ediyor, bu nedenle nakit ücret desteği sağlanmalı. Özellikle asgari ücret üzerinde vergi ve kesinti yükünün hazineden karşılanması yoluyla yani devletin taşın altına elini koyması koşuluyla çok ciddi bir katkı, yine bütün çalışanlar açısından yoksullaşmayı gidermek açısından bir katkı sağlanmış olacaktır. Yani daha fazla sosyal politika sosyal devlet.”