‘1 yazar 3 kitap! Bir miktar da iç döküş’

Mehmet Özçataloğlu

Edebiyat dünyasının içindeki unsurlardan hangisine sorsak, “eleştiri yok” diye şikâyet eder. Eleştirinin Fethi Naci ile bittiğinden dem vururlar. Bir Nurullah Ataç’ın daha çıkmadığından/ çıkamadığından yakınırlar. Yayıncı da yazar da ajans da… Hatta basılı veya dijital yayınlar da… Ortak nokta, tek ses “eleştiri yok.” Tüm bunların odağında ekonomik kaygının var olduğu bilinen bir gerçek olsa da edebiyatımız adına üzüntü verici, kabul edilemez bir durum bu. Oysa karşı karşıya geldiğimizde söylenen, eleştiri olmalı. Eleştiri bizim için değerli vs. vs. Şunun burası böyle olmuş dediğimiz anda ise… Olanlar/ olacaklar malum. Olsun. Eleştiri iğneli bir fıçıdır. İçine girmeyi göze alan bunları da göze almıştır zaten.

Bir de henüz kitap basılmadan dosya okutmak isteyenler var. Hevesle/ heyecanla gönderiyorlar ve biliyorum ki övgü bekliyorlar. Beklenti karşılanmayınca hayal kırıklığı ile bir teşekkür mesajı. Sonrasındaysa aynı dosya olduğu haliyle kitaplaşıp piyasada.

Bu kadar bir iç döküşü mazur görmenizi dileyerek geçiyorum kitaplara.

Züleyha Ersingün adını uzun süre önce duymuş olmama rağmen kitaplarını okuma fırsatım olmamıştı. Sonunda o fırsatı yakaladım. Yazara ait üç kitabı peş peşe okudum ve böylelikle kendi içinde de bir değerlendirme şansım oldu.

İlk kitap “Bilmiş Bade ve Takım Ada.” Bade, 8 yaşında, çizgi romanları, yapbozları ve tarçınlı kurabiyeyi çok seviyor. Sevimli mi sevimli bir kız çocuğu. Bir de Ada var. Bade’nin arkadaşı. Fakat Bade’yle kıyaslanınca farklı bir karakter. Zaten bu kitapta aslolan Bade. Ada ya da nam-ı diğer Takım Ada, Bade için takviye kuvvet. Bu kitapta kurgunun da önüne çıkan karakter oluşumudur bana göre. Yazar 8 yaşında bir kız çocuğunu olması gerektiği gibi oluşturmuş. Ne eksik ne fazla. Abartılı bir yanı dahi yok. Bunu her kitapta görmemiz olası değil ne yazık ki. çoğu zaman kantarın ayarı kaçabiliyor. Fakat Züleyha Ersingün bunu gerçekleştirebilmiş. Böylelikle biraz karikatürize de edilen karakter okuru rahatsız etmiyor. Hatta yaş grubu göz önüne alınınca kolayca özdeşim kurulabileceği de söylenebilir.

İkinci kitap “Tüm Soruların Cevabı Bende.” Boğaz’ın gözde bir semti. Eski bir konak. Bahçesinde bir manolya ağacı. Ve esrarengiz bir adam. bir de Taylan var. Soru sormayı çok sever. Öyle ki soru sormak için yaşıyor. Öylesine çok yani. Annesine, servis şoförüne, öğretmenine, apartmandaki komşulara, babasına, kedisi Mestan’a, oyuncak ayısı Yakup’a, apartman görevlisi Tuzsuz’a… Uçan kuşa sorusu var desek yeridir. Taylan’ı ve sorularını takip ederken konağa ve konağın gizemine çıkıyor yolumuz. Sonrasında da esrarengiz mesajlar ve sessizce takip edilen bir serüven. Kitabı bitirip de kapatınca bir kere daha anladım ki; soran, sorgulayan çocuktan korkmamalı. Bırakalım sorsunlar, yılmadan yanıtlayalım. Onlar, önlerindeki ışığa o soruların yanıtları ile ilerliyorlar.

Züleyha Ersingün imzalı üçüncü ve son kitap da Kaygı Kuşu Z.O.Ç.K.O. Özgüven eksikliği yaşayan kaygı kuşu Deniz’e bir sabah bir paket gelir. Kimden geldiği belli değil fakat bilinen Japonya’dan geliyor. Sonrasında başka ülkelerden başka başka paketler. Deniz’in kafası karışmış ve ürkmüştür. Arkadaşları Arda ve Eylül’ün de yardımıyla paketlerin sırrını çözerler ve öğrenirler ki; bu tüm dünyaya yayılan bir iyilik hareketiymiş.

“Doğrusu hiç bilmiyorum insan ne yazar, çölü yürüyerek geçen birine” satırından çok etkilensem de şu satırlar da uzun süre güldürdü beni: “Servise güçbelâ yetiştim. Kızıl saçları yüzünden “Çinko Kafa” dedikleri Anıl, yine arka koltukta uyukluyordu. Tüm servis de zavallıyı makaraya almıştı. Belki de bu çocuk bu alayları duymamak için uyuyor numarası yapıyordu. Ben servise bindiğimde hemen kesildi tabi alaylar. Benim olduğum ortamda kimse kimseyle alay etmezdi; çünkü herkes benimle alay ederdi artık.”

Bazen bir dokunuş, bazen bir tebessüm bazen de bir bakış… Kişinin hayatını tepeden tırnağa değiştirebilir. Olumlu ya da olumsuz yönde olabilir. Bu kitapta olumlu örneklerini okuduk.

Sözü toparlamak gerekirse Züleyha Ersingün imzalı, konusu ve kurgusu farklı üç kitap. Üçü de başarılı kitap.

♦ BİLMİŞ BADE VE TAKIM ADA, Züleyha Ersingün, Resimleyen: Öznur Sönmez, Yayınevi: Fom Kitap, 2019.
♦ TÜM SORULARIN CEVABI BENDE, Züleyha Ersingün, Resimleyen: Mavisu Demirağ, Yayınevi: Fom Kitap, 2017.
♦ KAYGI KUŞU Z.O.Ç.K.O., Züleyha Ersingün, Resimleyen: Mavisu Demirağ, Yayınevi: Fom Kitap, 2016.