Bugün Türkiye’yi ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında 10 anlaşma imzalandı. Anlaşmalardan biri de Varlık Fonu’na ait Borsa İstanbul’un yüzde 10’unun satılması.

10 anlaşma imzalandı: Varlık Fonu, Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu Katar’a sattı

Bugün Türkiye’yi ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında 10 anlaşmaya imza attı. Anlaşmalardan en dikkat çekici olanı, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesinin Katar’a satışı.

Erdoğan ve Al Sani'nin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi. Erdoğan ve Al Sani'nin huzurunda iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı.

Burada, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) arasında Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk payının QIA’ya devri için anlaşmaya varıldı.

Türkiye Varlık Fonu'nunda yapılan yazılı açıklamada, “TVF CEO'su Zafer Sönmez ile Katar Yatırım Otoritesi (QIA) CEO'su Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud tarafından bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen bir törenle imzalanan anlaşma, Borsa İstanbul'un yönetişimi için iki kurumun gelecekte yapabileceği işbirliğini de kapsıyor” denildi.

Varlık Fonu, hâlihazırda yüzde 90,6'lık payıyla Borsa İstanbul'un en büyük pay sahibi konumunda bulunuyor. Katar Devleti'nin yatırım fonu olan QIA'ya devredilecek paylardan sonra Varlık Fonu, Borsa İstanbul'un yüzde 80,6'lık payını elinde bulundurmaya devam edecek.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Borsa İstanbul’da 2015’te aldığı yüzde 10’luk payı, ABD’de İran yaptırımlarını delmek suçlamasıyla yargılanıp ceza alan Hakan Atilla’nın Borsa İstanbul Başkanı olarak atanması sonrasında Varlık Fonu'na satmıştı.

DİĞER ANLAŞMALAR

İmza atılan diğer anlaşmalar ise şöyle:

"İstinye Park Hisselerinin Devrine Dair Anlaşma", "İstanbul Haliç Altın Boynuz Projesi'ne Yapılacak Potansiyel Ortak Yatırıma İlişkin Mutabakat Zaptı", "Global Liman İşletmeleri ve QTerminals W.L.L Arasında Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri AŞ'nin Hisse Devrine ve Satın Alımına Dair Anlaşma", Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ve Katar Devleti Serbest Bölgeler İdaresi Arasında Serbest Bölgeler Alanında Ortak Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Katar Devleti Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Arasında Ortak Ekonomik ve Ticaret Komisyonu Kurulmasına Dair Ortak Deklarasyon", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Katar Devleti Maliye Bakanlığı Arasında Geliştirilmiş Ekonomik ve Mali İşbirliği Alanında Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Aile, Kadın ve Sosyal Hizmetler Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" ve "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Katar Devleti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Enstitüsü Arasında Diplomat Değişimine İlişkin Niyet Beyanı."