Taksi krizi artarak devam ederken İBB’ye sadece bu yıl taksilerle ilgili 130 bin şikâyet iletildiği ve 6 bin 137 taksi şoförüne yaptırım uyguladığı bildirildi.

10 ayda 130 bin şikâyet

Oktay EVSEN

Megakent İstanbul’da taksi sorunu iktidarın engellemesi nedeniyle derinleşerek devam ediyor. Bakanlık temsilcilerinin oy çoğunluğuyla da Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantılarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 5 bin yeni taksi projesi engellenmeye davam ediyor. Geçen ayki UKOME toplantısında da İBB’nin 5 bin yeni taksi plakası ve yeni taksi sistemi teklifi tam 10’uncu kez reddedildi.

İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım, taksi denetimleri ve taksi sürücülerine yönelik şikayetlere ilişkin BirGün’e önemli bilgiler verdi. 2020 yılında İBB’ye taksilerle ilgili 99 bin şikâyet iletilirken bu yıl sadece 9 Kasım tarihine kadar 130 bin şikâyet iletildiğini belirten Yıldırım, “Hem araca hem de şoföre yaptırımlar uyguluyoruz. Bu yıl yaptırım uygulanan araç sayısı 9 bin 197. Yaptırım uygulamamızın birçok nedeni var. Yol ve yolcu seçme, yolcuya kaba davranılması, trafik kuralı ihlali ve kısa mesafe yolcu almama gibi şikâyetler incelenerek yaptırım uygulandı. Ayrıca yine sadece bu yıl 6 bin 137 taksi şoförüne de toplam 8 bin 6 adet yaptırım uyguladık” dedi.

10-ayda-130-bin-sikayet-944811-1.

İBB’NİN PARA CEZASI KESME YETKİSİ YOK

İBB’nin para cezası kesme ve emniyet birimleri olmadan denetim yapma yetkisi olmadığını da belirten Yıldırım, “Son dönemlerde taksi taşımacılığında yolcu sayısının artmasıyla şikâyet oranlarında da bir artış oldu. İstanbul Otogarı’nda Eylül ayında bir Toplu Taşıma Denetim ve Yönetim Merkezi kurduk. Taksilerde kameralar var ve bu kameralarla denetim yapıyoruz. Denetimi sadece merkezden yapmıyoruz sahada da ekiplerimiz emniyet ve zabıta ekipleriyle birlikte denetimler yapıyor. Bir ihlal tespit edildiği takdirde de işlem yapıyoruz” diye konuştu.

15 BİN TAKSİ KAMERAYLA ANLIK OLARAK İZLENİYOR

Yaklaşık 15 bin takside kamera sistemi olduğunu ve 3 bin 500 taksiye de bu sistemin 2022’de kurulacağını ifade eden Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sürücünün kamerası kapatması da suç teşkil ediyor ve bu başlı başına bir ruhsat iptali gerekçesi. Taksileri hem anlık olarak izliyoruz hem de 153 çözüm merkezine yapılan şikâyetlerin ardından kayıtları izleyerek işlem yapıyoruz. Eskiden bu denetim için bir ekip yoktu. Şuan bu denetim sisteminde çalışan 84 personel var ve daha fazla denetim yapıyoruz. Hatta sadece taksileri değil, minibüsleri ve dolmuşları da izliyoruz.”