Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 yılı programına göre Türkiye’de 10 bin kişiye düşen yatak sayısı 28,6 oldu. Bu oran 45,3 ortalamaya ulaşan OECD ülkelerinin çok gerisinde kaldı.

10 bin kişiye 28 yatak

HABER MERKEZİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’nda temel mali göstergelerin yanı sıra sağlık konularındaki hedef ve amaçlar da yer aldı.

Sağlık alanına ilişkin temel göstergeler, Türkiye’nin 10 bin kişiye düşen yatak sayısı bakımından OECD ve AB ülkelerinin çok gerisinde kaldığını ortaya koydu.

“Covid-19 aşısı” çalışmalarından ise programda yalnızca, “Aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir” şeklinde söz edildi.


ORTALAMANIN UZAĞINDA

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’na göre, Türkiye’de 10 bin kişiye düşen yatak sayısı 28,6 oldu. Türkiye, 10 bin kişiye düşen yatak sayısında 45,3 ortalamaya ulaşan OECD ülkelerinin gerisinde kaldı. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde ise 10 bin kişiye ortalama 50,5 yatak düştüğü bildirildi.

ANTİBİYOTİK TÜKETİMİ ARTTI

Sağlık Bakanlığı’nın, “Gereksiz ilaç kullanımının azaltılması ve akılcı ilaç kullanımının geliştirilmesi” hedefi de tutturulamadı. OECD ülkelerinde 2018 yılında ortalama 18 olan bin kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketim miktarının aynı yıl Türkiye’de 30,96 olduğu belirtildi. 2019 yılında ise bu sayısının 31,86’ya çıktığı kaydedildi.

AŞI ÇALIŞMALARI

Yurttaşların merakla beklediği, “Yerli aşı” ise programda kendisine kısa bir paragraf ile yer bulabildi. Covid-19 pandemisinin ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerinin kapasitesinin ve çeşitliliğinin, acil durumlara yanıt verme yeteneğinin önemini ortaya koyduğu belirtilerek, “Aşı, ilaç, koruyucu ekipman ve tıbbi cihazlarda yerelleşme politikalarına gereksinim daha belirgin hale gelmiştir” denildi. Türkiye’nin, “Yerli aşı” geliştirme çalışmalarına ilişkin ise “Pandemi sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir” ifadesine yer verildi.

BİRİNCİ BASAMAK VURGUSU

Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 yılı programında sağlık alanına yönelik yer alan hedeflerden bazıları ise şunlar oldu:

■ Aile hekimlerince sunulan sağlık hizmetlerini nitelik ve nicelik olarak iyileştirmek suretiyle ihtiyacın bu aşamada karşılanması sağlanacaktır.

■ Birinci basamak sağlık personeline yönelik hizmet içi eğitimler yeniden tasarlanacaktır.

■ Acil sağlık hizmetlerinde ambulansların etkin kullanımı sağlanacak ve hastaneler ile 112 Kontrol Komuta Merkezleri arasındaki koordinasyon güçlendirilecektir.

■ Acil sağlık hizmetlerinde ambulansların etkin kullanımı sağlanacak ve hastaneler ile 112 Kontrol Komuta Merkezleri arasındaki koordinasyon güçlendirilecektir.

■ İlaç geri ödeme listesi periyodik olarak gözden geçirilecektir.