Birleşik Metal-İş üyesi 10 bin metal işçisi, MESS’in 3 yıllık sözleşme, esnek çalışma ve düşük zam dayatmasına karşı dün fabrikalarda eylemlere başladı

10 bin metal işçisi MESS’i uyardı

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan işçiler, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) 3 yıllık sözleşme, esnek çalışma ve düşük zam dayatmasına karşı uyarı eylemleri gerçekleştirdi. Her vardiyada dün üretime yarım saat geç başlayan işçiler, fabrika önlerinde bildiri okudu, sloganlarla işbaşı yaptı. İşçiler patronlarına, “Bu teklifler kabul edilemez, şimdi kârlarınızdan fedakârlık etme sırası sizde” diye seslendi.

Fabrika bahçelerinde ve yemekhanelerde okunan bildiride, MESS’le bugüne kadar 4 toplantı yapıldığı hatırlatılarak, bu toplantılarda sendikanın hiçbir talebinin dikkate alınmadığı ifade edildi. Bu yetmezmiş gibi kazanılmış hakların geriye götürülmek istendiğine dikkat çekilen bildiride, ücret zammına ilişkin henüz teklif vermeyen MESS’in sendikanın ücret teklifini revize etmesini istediği belirtildi.

'FEDAKÂRLIK SIRASI SİZDE'

Bildiride, “Tüm mal ve hizmetlere her gün yeni bir zam yapılıyor. Bugün aldığımızı ertesi gün aynı fiyata alamıyoruz. Ücretlerimiz gerçek enflasyon karşısında eriyip duruyor. Bunu MESS yetkilileri de söylüyor. Diyorlar ki ‘Biz zarar ediyoruz demiyoruz; ancak kârımız azalıyor.’ Biz de diyoruz ki eliniz biraz kasalarınıza gitsin. Şimdi kârlarınızdan fedakârlık etme sırası sizde” dendi.

3 yıllık sözleşme, ikramiye maddesindeki değişiklik ve esneklik talepleriyle metal işçilerinin yıllardır mücadeleyle kazandıkları hakların geriye götürülmek istendiğinin altı çizilen bildiride, şu ifadelere de yer verildi: “MESS toplu sözleşmeye ‘rekabet gücünün korunması ilkesi’ ile yaklaştığını belirtiyor. MESS’in rekabet olarak kastettiği, işçilere yeni haklar vermemek; yeni haklar bir yana, işçilerin kazanılmış haklarını da geriye götürmek ve işçiyi düşük ücretlerle çalıştırmak.” Bildiride bu tekliflerin asla kabul edilmeyeceği dile getirildi.