Ankara Gar Katliamı davasında mahkeme, veri incelemelerinin 7 yıl sonra dosyaya girdiğini belirten avukatların MİT’e yazı talebini bir kez daha reddetti. Avukatlar, "Seçim sonrası yargının ve heyetin tavrını izleyeceğiz” dedi.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı davası: MİT'e yazı talebine bir kez daha ret
10 Ekim Katliam’ında 103 yurttaş yaşamını yitirmişti. (Fotoğraf: DPA)

Haber Merkezi

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te IŞİD'in bombalı saldırısı sonucu meydana gelen katliamla ilgili firari sanıklar yönünden birleştirilen dosyanın 19’uncu duruşması, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davaya, katliamda yakınlarını kaybedenlerin aileleri taraf olarak katıldı. Demokratik kitle örgütü temsilcileri ile HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da duruşmayı izledi. Dosya sanıkları ise, duruşmaya Ses ve Bilişim Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada avukat İlke Işık söz aldı. Işık, 6 buçuk yıldır dosyaya talep ve delil sunduklarını belirterek, bu taleplerin görmezden gelindiğini söyledi. İlke, “Bu dosyada hala sanıkların suç tasnifiyle uğraşıyoruz. 6 buçuk yıldır dosyaya talep ve delil sunuyoruz. 7 Haziran 2015 ve Kasım seçimlerini değiştiren gündür bu katliam. 14 Mayıs’ta bir seçim var ve seçimden sonra bu davanın seyrinin ne olacağını göreceğiz. Seçim sonrasında siyasi dengeler değiştiği taktirde yargının ve heyetin tavrını izleyeceğiz” diye konuştu.

MİT’TEN BİLGİ GELMİYOR

Davanın sadece IŞİD’lileri yargılamak üzerine kurulduğuna dikkati çeken İlke, "Erman Ekinci hakkında Milli İstihbarat Teşkilatı’na taleplerimize rağmen tek bir soru sorulmadı. Yıllardır bu dosyaya bilgi gelmesi için talep iletiyoruz ve soruyoruz. Emniyet Müdürlüğü’nün kullandığı en temel kaynaklar bu dosya için kullanılmıyor. Neden Erman Ekinci hakkında emniyet ve istihbarat kayıtlarından derli toplu bir şey alamıyoruz? Firari sanıklar hakkında da taleplerimiz oldu ama emniyet ve istihbaratla tek bir yazışma yapılmış değil, hiçbir bilgi gelmemesi için adeta uğraşılıyor” ifadelerini kullandı.

7 YIL SONRA DOSYAYA GELDİ

Avukat Senem Doğanoglu ise, birçok dijital materyal ile 2016’da gözaltına alınan Mehmedin Baraç’a dair 2022’de yapılan inceleme raporlarının 7 yıl sonra dosyaya gelmesini sordu. Senem, “10 Mart 2016 tarihinde el konulan kayıtları asla bu dosyaya getirtemedik, Mehmedin Baraç'ın kayıtları 7 yıl sonra bu dosyaya gelmesi elbette bir muamma. Biz biliyoruz nedenini. Mehmedin Baraç’ın kimin tarafından korunduğunu da. Kendisi gerek HÜDA-PAR gerekse AKP, IŞİD propagandası yapmış biri. Kayıtlar dosyaya 7 yıl sonra geldi ama gelen kayıtlar ise ekleri olmadan okunaklı olmayan bir şekilde geldi. İnfaz görüntüleri, halkın, sivil nüfusun ve gazetecilerin IŞİD tarafından katledilmesine yönelik 20 bin görüntü üzerinde bulunmuş. Mehmedin Baraç’ın da insanlığa karşı suç işlediği görülüyor. Bu dava yargılaması insanlığa karşı suçtur. Bunu hatırlayarak taleplerimizi değerlendirin ve yargılamayı yapın” diye konuştu.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Avukatların taleplerinin ardından mahkeme, SEGBİS ile katılan Erman Ekinci, Hakan Şahin, Resul Demir ve İbrahim Halil Alçay’ı dinledi. Sanıkların dinlenmesinin ardından ara karar için duruşmaya ara verildi. Avukatların firarı sanıklar hakkında ve diğer sanıklara dair her duruşmada sunulan MİT’e yazı yazılması talebi bir kez daha reddedildi.

Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 15 Haziran’a erteledi.