10 Ekim barış güvercinleri anıldı: Unutmayacağız, affetmeyeceğiz!

ZEYNEP KURAY

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu öncülüğüne, Kadıköy İskele Meydanı’nda, 10 Ekim Katliamı’nda hayatını kaybeden 102 barış güvercini anıldı. Yüzlerce insanın katıldığı anmada, katliamda yaşamını yitirenlere, “Hayalini kurduğunuz ülke ve dünya için mücadeleyi devam edeceğiz. Hesap verilene kadar katillerin peşini bırakmayacağız” sözü verdi.

10 Ekim Katliamı’nın 2. Yıldönümünde , hayatını kaybeden 102 barış güvercini anıldı. İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu öncülüğüne Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleşen anma etkinliğine, HDP Milletvekili Erdal Ataş, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan yanı sıra meslek örgütleri, siyasi partiler ve sosyalist örgütler katıldı. Katliamda hayatını kaybeden 102 barış güvercinin fotoğraflarının taşındığı anmada, “ 10 Ekim 2015 Ankara unutturmayacağız, affetmeyeceğiz”, “Ankara katliamını unutmadık, 2 yıl geçti sorumlular hesap verecek” yazılı pankartlar ile “ Katili tanıyoruz” dövizleri taşındı. “ 10 Ekim’i unutma, unutturma”, “ 10 Ekim’in hesabı sorulacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “ Katil devlet hesap verecek”, “ Katiler halka hesap verecek”, “ Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı anma etkinlikte sık sık polis tarafından müdahale anonsu yapıldı. Anma , barış ve devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Katliamda hayatını kaybeden 102 kişinin isminin okunduğu ve “ Yaşıyor” diye haykırıldığı anmada, yumruklar havada, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “ Şehît namirin” sloganları atıldı.

DELİ: ‘SADECE TETİKÇİLER DEĞİL TÜM SORUMLULAR YARGILANSIN’

Katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri adına açıklamayı Dicle Deli’nin babası Faik Deli tarafından yapıldı. 10 Ekim Katliamı’ndan bu yana barış ve demokrasinin yitirdiği ülkede adaletti talep etmenin önemli bir öncelik haline geldiğini hatırlatan baba Deli, Ankara katliamı davasında sadece tetikçilerin değil başta kamusal sorumluluğunu yerine getirmeyen hükümet ile devlet görevlilerin yargılanıp cezalandırılmasını istedi. 102 kişinin hayatını kaybettiği katliamda 500 kişinin de ağır yaralandığını hatırlatan acılı baba, “ Biz bu katliamı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bütün sorumlular hesap verene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Ankara Garı önünde ve İstanbul Üniversitesi’nde anmalara yapılan polis saldırısını da lanetleyen Deli, “ Bugün Kadıköy ‘de gerçekleştirdiğimiz anmaya da saldırmak için bahane arıyorlar. Ne yaparsanız yapın siz katilsiniz ve yaptıklarınızın cezasını çekeceksiniz” diye konuştu.

‘DEĞMEDİ YÜREĞİNE ZALİMİN KÖR HANÇERİ…’

Katliamında hayatını kaybeden Ata Önder Atabey’in ablası Özgür Atabey ise kardeşinin anısına yazdığı şiiri okudu. Abla Atabey, “Çok hayaller vardı, birlikte konuşurduk, siyaseti severdin, okurdun anlatırdın, kırmadan incitmeden , insanın taa yüreğine inerdin benim canım kardeşim . İşte canım yüreğine dokunduğun, enerji verdiğin, sohbetler ettiğin her can yandı, yandı canım kardeşim. Çocukları severdin, kıyamazdın onlara, çocuklar ölmesin, gülebilsin diye gittin Ankara’lara. Ezilenin yanında, ezene karşı durdun, mazlumun yana koydun. İşte bu yüzden canım değmedi yüreğine zalimin kor hançeri. Göndermeseydim seni, tutsaydım ellerini, bilemedik kardeşim barış diyen dilleri yok edeceklerini … Unutmuştuk bir kere katilin nefretini, oysa Suruç’ta bile hatırlatmıştı kendini…”

BEKO: ‘ KENAN EVREN GİBİ TEK BAŞLARINA GÖMÜLECEKLER!’

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu adına söz alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “102 barış güvercinimizi anıyorum. Bu güzel insanları aramızdan alanları lanetliyorum” diyerek sözlerine başladı. Ortadoğu ve Türkiye halklarının barış talebini ortaya koymak için Ankara'da bir araya geldiğini hatırlatan Beko, “İşçiler olmadan barış, demokrasi, özgürlük olmaz. Bunları ifade etmek için Ankara'da bir araya geldik” dedi. Ankara katliamının dönemin Başbakanı’ndan, İşçileri Bakanı’ndan, Adalet Bakanı’na, Ankara Valisi’ne devletin tüm yetkililerinin haberinin olduğuna işaret eden Beko, devlet yetkilileri adalet önünde hesap vereceğini vurguladı. Katiller ve arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmadan bu ülkede çok kan akacağını defalarca belirttiklerini ifade eden Beko, Türkiye'nin katliamlar ülkesi haline geldiğini kaydetti. 12 Eylül askeri faşist darbesini gerçekleştiren Kenan Evren'in öldüğünde cenazesine kimsenin katılmadığını hatırlatan Beko, “102 arkadaşımız milyonların kalbinde gömülü. 102 canımıza kıyanlar tıpkı Kenan Evren gibi toprağa tek başlarına gömülecektir” diye konuştu.

‘HAYALİNİ KURDUĞUNUZ ÜLKE VE DÜNYA İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ!’

Konuşmaların ardından ortak basın açıklamasını Ekin Çiftçi tarafından okundu. 10 Ekim'de Ankara'da yaşanan katliamın bu topraklarda yaşanan ilk katliam olmadığını ifade eden Çiftçi, 1977 Taksim 1 Mayıs'ındaki katliamın amacı ne ise 10 Ekim katliamının amacının aynı olduğunun altını çizdi. Gezi ve Kobanê direnişlerinin yarattığı umudun işçilerin, emekçilerin, halkların ortak mücadelesinin 7 Haziran seçimlerinde ete kemiğe bürünmesinin iktidarı rahatsız ettiğini söyleyen Çiftçi, 7 Haziran'dan sonra devletin saldırı dalgasının başladığını belirtti. Baskı, şiddet ve hukuksuzluğun arttığını kaydeden Çiftçi, bunun devletin gücü değil, güçsüzlüğünün işareti olduğunu söyledi. Çiftçi, katliamda hayatını kaybedenlere , “ Hayalini kurduğunuz ülke ve dünya için mücadeleyi devam edeceğiz. Hesap verilene kadar katillerin peşini bırakmayacağız”sözünü verdi.

10-ekim-baris-guvercinleri-anildi-unutmayacagiz-affetmeyecegiz-364234-1.10-ekim-baris-guvercinleri-anildi-unutmayacagiz-affetmeyecegiz-364235-1.10-ekim-baris-guvercinleri-anildi-unutmayacagiz-affetmeyecegiz-364236-1.