10 Ekim davası: 330 talebin 178’i reddedildi

HABER MERKEZİ

10 Ekim Ankara Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden davasının 16’ncı duruşması Ankara Adliyesi’nde görüldü. Duruşmada IŞİD'in sözde Türkiye Emiri Kasım Güler, tanık olarak dinlendi.

Avukatların taleplerinin büyük bir kısmı reddedildi. Heyet, Kasım Güler’in bir sonraki celsede duruşma salonuna getirilmesi için Sincan Cezaevi Müdürlüğüne yazı yazılmasına, Yunus Durmaz’ın tape kayıtları için müzekkere yazılması ve talep edilen bazı dosyaların getirtilmesine, Ahmet Davutoğlu, Ümit Özdağ ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun dinlenmesi talebinin reddine karar verdi. Dava 6 Ekim 2022’ye ertelendi.

Mahkeme başkanı Kasım Güler’e kod adları sordu. Güler, İlhami Balı’yı Adana Cezaevi’nde birlikte tutuklu kaldığı dönemden tanıdığını ve Ahmet Güneş’i de tanıdığını söyledi. SEGBİS bağlantısı sırasında ses sorunu yaşanması nedeniyle bir sonraki celse için duruşma salonuna getirilmesine karar verildi.

IŞİD’den dosyası olan Gökhan Karademir Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesinden SEGBİS ile bağlandı. Mahkeme başkanı Karademir’e de kod adları sordu. Karademir, Ahmet Güneş ve Cebrail Kaya’yı tanıdığını Erman Ekici’yi tanımadığını söyledi.

Karademir, Suriye'den geçerken bir sorun yaşamadığını, sınırdan rahat geçtiklerini söyledi. "İlhami Balı ile geçişiniz var mı?” sorusuna Karademir, “Ebu Bab diye biri vardı onunla iletişim halindeydim” diye cevap verdi.

Tanık Gökhan Karademir’in dinlenmesinin ardından avukatlar beyanda bulundu. Avukat Murat Kemal Gündüz “Beyanların çoğu yalan. 2011 girdiğini söyledi tanık. İç savaş 2011 Mart’ta başladı. Rakka 2014’de düştü. Yunus Durmaz ile orda bulunmaları mümkün değil. Bu yüzden gerçeğe ulaşacak belgeleri talep edin” dedi.

EKSİK DOSYALAR İSTENDİ

Davada hiçbir zaman gizlik tanık dinlenilmesini talep etmediklerini söyleyen Avukat Senem Doğanoğlu, gizli tanık beyanları önemli bir delil ise bunun araştırılması gerektiğini belirtti.

Avukat İlke Işık, katliamın 7’nci yılına yaklaşıldığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Bu celsedeki taleplerimiz hariç, 330 tane talep sunmuşuz. Bunların 178 tane reddedildi, 150 tane kabul edildi. Dijital verilerle ilgili halen bir araştırma yapılmadı, tutuklu dosyada mahkeme hiç tanık dinlemedi. Tanık dinlememe noktasında büyük bir ısrar vardı.”

Savunmaların ardından söz verilen sanık Erman Ekici, kendisine gönderilen evrakların içerisinde birçok yerde “Ebu Talha” isminden söz edildiğini, kendisine bu ismi yapıştırıldığını ifade etti. “Ebu Talha” olmadığını iddia eden Erman Ekici, “Ankara olayıyla bir ilgim yok” dedi.