10 Ekim Ankara Katliamı’nda IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda yaşamını yitirenler, katliamın dördüncü yılında anıldı

10 Ekim'de yitirilenler anıldı

BURCU CANSU

10 Ekim 2015 tarihinde, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin “Emek, Barış ve Demokrasi” mitingine IŞİD tarafından gerçekleştirilen, 103 kişinin yaşamını yitirdiği, 500’ün üzerinde insanın yaralandığı katliamın dördüncü yıldönümünde anma etkinliği yapıldı.

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB başta olmak üzere çok sayıda emek ve meslek örgütü ile CHP, HDP milletvekilleri Ulus metrosu yanına kurulan arama noktalarından geçerek alana girdi. Arama noktasında polisin “Pankartları açın, onaylamadığımız pankartları almayacağız” ve “Önlüklerle giremezsiniz” talimatları tepki çekti.

'KATİL DEVLET' SLOGANINA MÜDAHALE

“10 Ekim Katliamını Unutturmayız” pankartı arkasında yürüyen kitle Tren Garı’na kadar, “10 Ekim’i Unutma, Unutturma” , “Gün Gelecek Devran Dönecek Katiller Halka Hesap Verecek” , “Faşizme Teslim Olmayacağız”, sloganlarını atarak yürüdü. Yürüyüşte “Katil IŞİD, İşbirlikçi AKP” sloganı atan grubun önü çevik kuvvet tarafından kesilerek, “10 Ekim dışında slogan atmanıza izin yok” denildi. Tren Garı önüne gelen kitle, katliamda yaşamını yitiren 103 kişi için bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Ardından yitirilen 103 kişinin isimleri tek tek okunduğunda kitle “Yaşıyor” dedi.

TEZKERE TEPKİSİ

Anmaya çok sayıda CHP ve HDP Milletvekili katıldı. Anmaya katılan CHP Milletvekillerinin isimleri okunurken bazı kişilerden Yuh” sesleri yükseldi. Sınır ötesi operasyona izin veren tezkereye “Evet” oyu verdikleri gerekçesiyle CHP milletvekillerine tepki gösterildi. Tepkilerin yükselmesi üzerine 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Ortak bir acı var, diyoruz ve sizi sağduyuya davet ediyorum” dedi. Bunun üzerine tepkiler sona erdi.


BARIŞ MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ


Anmada emek ve meslek örgütleri adına ortak açıklamayı okuyan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Eşitlik, özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesinde yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımızın emanetine mutlaka sahip çıkacağız. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. And olsun ki onların bu meydanda verdiği can eşitliğe, özgürlüğe, barışa can olacaktır. Ant olsun ki onlara, barış,emek ve demokrasi mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Bundan tam dört yıl gerçekleştirilen katliamın travmasının hala devam ettiğini ve acının hiç dinmediğini ifade eden Koramaz, şunları söyledi:

“Hala biz 10 Ekim'i yaşıyoruz, hala biz bu meydanı kana bulayan o alçak saldırıyı yaşıyoruz. 10 Ekim katliam davası mahkemeye sunulduğu ilk günden itibaren, ‘bu davaya açılan soruşturma olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturulması için yeterli değil’ dedik. Katliamda ihmali bulunan kamu görevlilerinin ve siyasilerin mutlaka yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledik. Mahkeme bu konuda cesur bir adım atmadı.
Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 'Eğer 7 Haziran ile 5 Kasım arasında Türkiye'deki defterleri açarsak birçok siyasetçi insan içine çıkamaz' itirafında bulundu. Bu açıklamanın üzerine gidilmelidir.”

ANIT MEYDAN YAPILACAK

Koramaz, 10 Ekim katliamının gerçekleştiği meydanın acıları anlatma konusunda eksik kaldığını belirterek, “Emek ve meslek örgütleri olarak belediye ile görüştük, anıt konusunda görüş birliğine vardık. Uluslararası bir yarışma açacağız. Bu meydanın çevresi anıt mekan olarak belirlenecek” diye konuştu.
Anma, temsili anıta karanfillerin bırakılması ile sona erdi.

10-ekim-de-yasamini-yitiren-103-can-aniliyor-635273-1.

10-ekim-de-yasamini-yitiren-103-can-aniliyor-635274-1.

10-ekim-de-yasamini-yitiren-103-can-aniliyor-635321-1.