Başkent’te 1 Mayıs coşkusu Tandoğan Meydanı’nda yaşandı. Ankara katliamının yaşandığı mitingden sonraki en kalabalık buluşma olan 1 Mayıs’ta on binler hep bir ağızdan “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganını attı.

10 Ekim’den sonra  en büyük buluşma

BirGün ANKARA

Ankara’da 1 Mayıs kutlamalarının adresi Tandoğan Meydanı oldu. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu Tertip Komitesi’nin öncülüğünde düzenlenen kutlamalara katılımın yoğunluğu dikkati çekti. Günün erken saatlerinden itibaren Atatürk Kültür Merkezi’ne yakın noktalarda toplanan emekçiler, burada oluşturdukları kortejlerle Tandoğan Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Pankartlardan ve sloganlardan rahatsız olan polis ekipleri, yürüyüş sırasında çeşitli engelleme girişimlerinde bulundu. Emekçilerin tepkisi sonucu polis ekiplerinin girişimleri sona erdi.

TAKSİM’E BİN SELAM

Yürüyüş sırasında ve alanda, “Yaşasın 1 Mayıs” “Taksim halka kapatılamaz” “Taksim’e bin selam” “Barbarlık yenilecek, işçiler kazanacak” “Krizin yükünü emekçi çekiyor” “Kurtuluş yok tek başına. Ya hep beraber, ya hiç birimiz” sloganları atıldı. Pankartlarda ise EYT’lilerin talepleri, emeklilerin sorunları, kriz mesajları, iktidara ve Saray’a yönelik tepki mesajları öne çıktı.

GEZİ UNUTULMADI

Onbinlerce emekçi, 1 Mayıs kutlamaları sırasında, Gezi Direnişi yargılaması sonucu haksız yere cezalandırılan ve tutuklanan isimlere destek verdi. Mahkum edilen Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin isimleri okundu, emekçiler de bu isimleri seslendirdi.

KAVGA SÜRÜYOR

Çeşitli müzik gruplarının ezgiler seslendirdiği kutlamalarda bir konuşma yapan KESK Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü, “Tek adam yönetimi ile mücadele” mesajı verdi. Köklü, “Tek adam rejimi bitmesin, diye haklarımıza saldırıyorlar. Güzel olan her şeye düşman olduklarını hatırlayalım. 25 Nisan tarihini unutmayın. Hakimler, Gezi Parkın’nda dayanışma örneği gösteren arkadaşlarımızı mahkum etti. Sarayda oturanlar iyi bilsinler ki bitmedi o kavga devam ediyor, devam edecek” dedi.

KOMİTEDEN MESAJLAR

Tertip komitesi adına konuşma yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise “İşsizlik fonundan patronlara aktarılan paralar”a vurgu yaptı. Görgün, “Bu düzen, çocuk işçilerin, çocuk gelinlerin, istismarın, anaların feryadının duyulmadığı bir düzendir. Halk salgınla, ödenemeyen faturalarla mücadele ederken şirketleri ihalelerle beslemeye devam ediyorlar. Bu düzenin çarkları sermayeye, ucuz emeğe rantlar yaratmak üzere dönüyor. İğneden ipliğe her gün yapılan zamlarla bu zamları yapanlar ‘Bekleyin’ diyorlar. Faturalar, borçlar, mutfak beklemiyor. Elektriği kesilmiş milyonlarca insan neyi bekleyecek? Hayır beklemiyoruz, itiraz ediyoruz. Herkes duysun ki geçinmek istiyoruz” diye konuştu.

7 TALEP ÖNE ÇIKTI

1 Mayıs Tertip Komitesi, açıklamanın ardından iktidardan yedi talebinin yer aldığı mesajı da dile getirdi. O yedi mesaj şunlardan oluştu:

• Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar tüm vergilerden muaf tutulmalı.
• Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler artırılmalı, en düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’lilerin emeklilik hakları verilmeli.
• Ücretlerin üzerindeki vergi yükü azaltılmalı, adil bir vergi düzeni kurulmalıdır.
• Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
• Anayasal hakkımız olan örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
• Varlıklarının özelleştirilmesinden vaz geçilmeli, eğitim, ulaşım, sağlık başta olmak üzere tüm kamu hizmetleri devlet eliyle ücretsiz verilmelidir.
• Kamu kaynakları ile büyütülen tarikat yurtları kamulaştırılarak gençlerin yurt ve barınma sorunları çözülmelidir.