Gar Katliamı’nın altıncı yılında, saldırıda yitirilen 104 kişi birçok kentte anıldı. Ankara’daki anmaya müdahale eden polis 22 kişiyi gözaltına aldı. Gar önünde yapılan anmada konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, “İnsanlığa karşı suç işleyen siyasiler yargı önüne çıkarılmalı” dedi.

10 Ekim’i anmaya tahammülleri yok

Nisa KÜÇÜK

Ankara’da ‘emek, barış ve demokrasi’ talebiyle 10 Ekim 2015’te binlerce insanın bir araya geldiği Barış Mitingi’ne yönelik IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırının üzerinden 6 yıl geçti. Ülkenin dört bir yanında yurttaşlar, dün 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yitirilen 104 kişiyi anarak katliamı ve gerçekleştirenleri lanetledi. Ayrıca 10 Ekim’de katledilenler mezarları başında da anıldı.

İstanbul’dan Giresun’a, İzmir’den Samsun, Dersim ve Aydın’a kadar yurttaşlar, ülkenin pek çok kentinde 10 Ekim Katliamı’nda yitirilenler için bir araya gelirken Ankara’daki anma etkinliğine polis müdahale etti. Ankara Valiliği’nin anmaya saatler kala pandemiyi bahane ederek yalnızca sembolik bir anmaya izin vereceğini açıklamasına tepki gösteren yurttaşlara polis, biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Ulus Metro çıkışında gerçekleşen polis müdahalesi sırasında, aralarında eski Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent’in de olduğu en az 22 kişi gözaltına alındı. Alana giremeyenler daha sonra katledilenler için saygı duruşunda bulundu. Öte yandan müdahaleyi görüntülemek isteyen gazeteciler, polis tarafından engellendi. Gözaltına alınanlar dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.


Ankara Garı önünde gerçekleştirilen sembolik anmaya ise katliamda yitilenlerin yakınları ile DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim Barış Derneği temsilcileri katıldı. 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci, 10 Ekim’in ülke tarihindeki en büyük katliamı olduğunu söyleyerek “Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz” dedi. Sakinci, 16’sı firari, biri tutuklu 17 sanık yönünden yargılamanın devam ettiğini söyleyerek 24 Kasım’daki davayı hatırlattı.

BARIŞ EYLEMİNDEN KORKUYORLAR

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise 10 Ekim’de katledilenler için getirilen ‘Mabet Ağaçları’nın gece yarısı Ankara Valiliği’ni talimatıyla kaldırıldığını hatırlattı. Koramaz, “Ankara Valisi ağacın nesinden korkuyor? Ankara Valisi barış temelli eylemlerimizin nesinden korkuyor” diye sordu. Katliamın gerçekleştiği meydanı ‘barış, emek ve demokrasi’ meydanı yapacaklarını ifade eden Koramaz, şunları söyledi: “Ne yapacaklarsa yapsınlar her sene her ay bu meydanda olacağız. Altı yıl önce barışın sesini duyurmak için gelmiştik ancak ölümle yüzleştik. Bombalar patladıktan sonra arkadaşlarımıza yardım etmeye çalışırken, bize bugün gibi biber gazı sıkanların tanığıyız. Bu cinayet siyasi bir cinayettir. Bunun en önemli delili, o dönemin başbakanı Davutoğlu’nun ‘İki seçim arasındaki defterler açılırsa kimse insan içine çıkamaz’ sözleridir. Bu ihbar olarak kabul edilip, insanlığa karşı suçu olan tüm siyasiler yargı önüne çıkarılmalıdır.”

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Tehditlerin havada uçuştuğu bu süreçte kaybettiğimiz arkadaşlarımıza sözümüz emektir, barıştır, adalettir, halkların kardeşliğidir” diye konuştu. TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut da “Mücadelemiz bitmeyecek emek barış ve demokrasi bu ülkede elbet kazanacak” dedi.

İZMİR'DE ‘HAYAT ÇEMBERİ’ ANITI AÇILDI

İzmir’de ise 10 Ekim’de hayatını kaybedenlerin anısına ‘Hayat Çemberi’ adı verilen anıt açıldı. Alsancak Garı karşısındaki parka açılan anıtta, 1 cm kalınlığında 104 çelik siluet yer alıyor. 10 Ekim Katliamında hayatını kaybeden 104 insanı merkezine alıyor. 104 kişinin geldikleri bölgeler ve yaşlarına göre ayrıldığı anıtların, yaş arttıkça boyları da uzuyor. Yitip gidenlerin dünyasını simgeleyen çember bir hayat çemberi olarak ele alınıyor.

İstanbul’da da yurttaşlar, Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya geldi. Katliamda yaşamını yitiren Vahdettin Özhan’ın oğlu Hozan Özhan, Kadıköy İskele Meydanı’ndaki açıklamada şunları söyledi: “Yıldırma politikasına karşı biz hiçbir zaman yılmadık, yılmayacağız. Yitirdiğimiz canları toprağa gömdük. Hepsi birer çiçek oldu. Katiller yargılanacak, devletten hesap soracağız.”

***

Meclis katliamı araştırsın

HDP’li milletvekilleri, Ankara Katliamında sorumluluğu olanların ihmallerinin araştırılması için Meclis Araştırması kurulmasını ve 10 Ekim’in anma ve yas günü ilan edilmesini istedi.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, 10 Ekim Katliamı’nda kamusal ve siyasal sorumluluğu olanların ihmallerinin araştırılması, barış talebine yönelik bu katliamda yaşamını yitiren, yaralanan ve etkilenenlerin hatırasına uygun hafıza merkezlerinin açılması ve gerekli rehabilitasyonun sağlanması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da ‘10 Ekim Ankara Barış, Emek ve Demokrasi Mitingindeki Terör Saldırısında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi’ talebiyle Meclis’e kanun teklifi sundu.

***

Ağaçlara engel

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 9 Ekim’de Ankara Garı önüne, 10 Ekim Ankara Katliamı yıldönümü için yerleştirdiği Mabet Ağaç fidanları Ankara Valiliği’nce kaldırıldı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Mabet Ağaç fidanlarının kaldırılması üzerine yetkililerle görüştü ama bu görüşme sonuçsuz kaldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin de sürdürdüğü görüşmelerden sonuç alınamadı.

Fotoğraflar: Demet Aran