10 Ekim Katliamı’na ilişkin savcılık, sanık Erman Ekici’nin ‘insanlığa karşı suç’tan yargılanması talebiyle yeni bir iddianame hazırladı. Davanın avukatlarından Doğanoğlu, “Bu en önemli taleplerimizden biriydi. Böylece dava zaman aşımı baskısından kurtulmuş olacak” dedi.

10 Ekim Katliamı davasına yeni iddianame hazırlandı: ‘İnsanlığa karşı suçtan yargılansın’ talebi

BİRGÜN ANKARA

10 Ekim Katliamı’nda uzun süredir verilen hukuk mücadelesinin ardından sanıklardan Erman Ekici hakkında ‘insanlığa karşı suç’tan yeni bir iddianame hazırlandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce, ‘silahlı terör örgütü yöneticisi olmak’ suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Erman Ekici hakkında ‘kasten öldürmek’, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ ve ‘insanlığa karşı suç’tan yeni bir iddianame düzenledi. Mahkeme iddianameyi kabul ederse Ekici, yeniden yargılanacak.

SUÇ DUYURUSU VARDI

AA’nın haberine göre, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 2018 yılında 36 sanıklı davada, sanıklardan 19’una 7 buçuk yıldan 101 kez ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen sürede hapis cezası verdi, 16 sanık hakkındaki kamu davasını ayırdı. Yargılama sırasında Gaziantep’te 2016 yılında örgütün hücre evine yönelik operasyonda ölen Mehmet Kadir Cebael hakkındaki davayı düşürdü. O süreçte ‘terör örgütüne üye olmak’ suçundan hakkında dava açılan sanık Erman Ekici’nin eylemlerinin ‘silahlı terör örgütünü yönetmek’ suçunu oluşturduğuna kanaat getiren mahkeme, Ekici’yi 18 yıl hapis cezasına çarptırdı. Daha sonra 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Ekici’nin 10 Ekim’deki saldırıda da sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Ekici hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Savcısı Yarcan Mutlu, yürüttüğü soruşturma neticesinde Ekici hakkında ‘2’si çocuk 100 kişiyi kasten öldürmek’ ve ‘20’si çocuk 391 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs’ün yanı sıra Türk Ceza Kanunu’nun 77’nci maddesindeki ‘insanlığa karşı suç’tan iddianame düzenledi.

İddianamede ‘Ebu Talha’ adını kullanan Ekici’nin IŞİD adına faaliyet yürüttüğü, 10 Ekim 2015’te düzenlenen çifte intihar saldırısında da sorumluluğu bulunduğu belirtildi.

ZAMANAŞIMI OLMAYACAK

10 Ekim Davası Avukat Komisyonu’ndan Senem Doğanoğlu, iddianameyi BirGün’e değerlendirdi. Doğanoğlu, “Sürecin başından bu yana ‘insanlığa karşı suç’tan hüküm kurulmasını talep etmiştik. Çünkü TCK’ye göre insanlığa karşı suçlarda zamanaşımı işlemiyor” dedi.

Mahkemenin iddianameyi iade etmediği takdirde Ekici’nin yeniden yargılanacağını söyleyen Doğanoğlu, “Savcılık makamı sistematik ve planlı şekilde örgütselliğe dikkati çekerek, dini saik ile hareket edildiği üzerinde durmuş. Ekici, insanlığa karşı suçtan yargılanabilir. Bu bizim en önemli taleplerimizden birisiydi” diye konuştu.