10 Ekim Katliamı'na ilişkin yürütülen davada 9 sanığa verilen 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 9 sanığa da örgüt üyeliğinden değişik yıllarda verilen hapis cezaları onandı.

10 Ekim Katliamı davasında verilen cezalar onandı

Ankara Garı'nda, 10 Ekim 2015'te IŞİD saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamının yitirdiği katliamla ilgili, 9 sanığa 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 9 sanığa da örgüt üyeliğinden değişik yıllarda verilen hapis cezaları İstinaf Mahkemesi tarafından onandı.

İTİRAZ REDDEDİLMİŞTİ

103 kişinin ölümüne, yaklaşık 390 kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı saldırının ardından Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iki yıl önce verilen kararla yakalanabilen 19 sanığın dokuzuna “Anayasal düzeni ihlal” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme aynı sanıkları 101’er kez de “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Tüm sanıklar ayrıca 390 kişiyi öldürmeye teşebbüsten çeşitli hapis cezaları aldı.

Bu kararın yetersiz olduğunu ve soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini dile getiren 10 Ekim mağdurları, karara itiraz etti. Yaklaşık iki yıl sonra verilen ve yalnızca yedi sayfadan oluşan kararda, tüm itirazlar reddedildi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21’nci Ceza Dairesi tarafından verilen kararda, “Mahkemenin hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçesine göre, verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadığı” ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

Ankara Tren Garı kavşağında siyasi parti ve emek meslek örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen Barış Mitingine 10 Ekim 2015 saat 10:04’te IŞİD tarafından çifte canlı bomba saldırısı düzenlendi.

69 kişi olay yerinde, toplamda 103 kişi ve iki saldırgan hayatını kaybetti. 500’den fazla kişi de yaralandı.

Saldırıyla ilgili iddianame 13 Temmuz 2016’da kabul edildi. 36 kişi hakkında dava açan savcılığın iddianamesinde, saldırı talimatını IŞİD’in Türkiye sorumlusu İlhami Balı'nın verdiği ifade edildi.

İddianamede, Suruç saldırısını da aynı kişilerin organize ettiği belirtildi. İddianamede, Balı'nın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında “birden çok kasten öldürme” suçundan 100'er kez ağırlaştırılmış müebbet, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile “kasten öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından 5 bin 83 yıldan 7 bin 820 yıla kadar hapis cezaları istendi.

7 Kasım 2016’da görülmeye başlayan dava hala sürerken, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları her ayın 10’unda Ankara Garı önünde anma yapıyor.