İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Ankara Katliamında yaşamını yitirenleri için basın açıklaması düzenlendi. Yapılan açıklamada, “Toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız” denildi

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenler İzmir'de anıldı

AYCAN KARADAĞ

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin ‘Emek, Barış ve Demokrasi’ mitingine 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD tarafından gerçekleştirilen, 103 kişinin yaşamını yitirdiği, 500’ün üzerinde insanın yaralandığı katliamın 4’üncü yıl dönümü İzmir’de anıldı. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen basın açıklaması Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlendi. Grup adına basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

"SİYASAL SORUMLULARI KİMLER OLDUĞU İVEDİLİKLE ORTAYA ÇIKARTILMALIDIR"

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında 10 Ekim Davası karara bağlandığını ve 9 kişi hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildiğini ifade eden Sarı, “Dosyaları ayrılan 16 firari sanık hakkındaki davanın üçüncü duruşması 21 Kasım’da görülecek. Katliamda ihmali olan kamu görevlilerinin ve sorumlulukları bulunan siyasetçilerin de yargılanması taleplerimizin reddedilmesi yapılan adli işlemlerin göstermelik olarak kalması sonucunu doğurmuştur. Saldırı sonrasında yaptığı 'patlama sonrasında oylarımız yükseliyor' sözleriyle hafızalarımızda yer eden dönemin Başbakanı, geçtiğimiz aylarda '7 Haziran-1 Kasım seçimleri arası dönemdeki defterler açılırsa birçok siyasetçi insan içine çıkamaz' açıklamasında bulunmuştur. Yargı mercileri tarafından bu açıklama hem bir ihbar, hem de itiraf kabul edilmelidir. Başta dönemin başbakanı ve içişleri bakanı olmak üzere dönemin siyasileri hakkında gerekli adli işlemlerin başlatılması gerekmektedir. Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için Türkiye’nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların arkasında hangi siyasetçilerin bulunduğu, Suruç ve Ankara Garı’nda yaşanan katliamların siyasal sorumluları kimler olduğu ivedilikle ortaya çıkartılmalıdır” diye konuştu.

"KARARLI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

İnsanlığa karşı işlenen suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağı olduğunu dile getiren Sarı, “İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz" dedi.

"101 canımızın, bizlere miras bıraktıkları barışı ve kardeşliği savunmak onlara ve halklarımıza borcumuzdur" diyen Sarı, "Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi, yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.