Ankara Tren Garı önünde yaşanan 10 Ekim katliamının üzerinden üç yıl geçti. Katliamda yaşamını yitiren 103 kişinin aileleri, yaralananlar ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, "Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız, hesabını soracağız" diye haykırdı

10 Ekim Katliamı'nın üzerinden üç yıl geçti

BURCU CANSU / HÜSEYİN ŞİMŞEK

Ankara'da 10 Ekim'de yaşanan katliamın üzerinden üç yıl geçti. 10 Ekim katliamının üçüncü yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirilen anma töreni aileler için eziyete dönüştü. Katliamda eşlerini, oğullarını, kızlarını toprağa verenler, uzuvlarını kaybedenler, yaralananlar, katliama tanıklık edenler Ankara Tren Garı önünde bir araya gelebilmek için büyük çaba sarf etti. Anma etkinliği için Gar önünde toplanan yurttaşlara polis saldırdı.

Tren Garına çıkan tüm ana ve bağlantı yolları polis tarafından kapatıldı. TOMA ve yüzlerce çevik kuvvet ekibi de bu noktalarda yer aldı. Çevik kuvvet ekipleri ilk anda katliamın gerçekleştiği yere yalnızca listelerde adları olan yaralı ve hayatını kaybedenlerin yakınlarının alınacağını söyledi.

FOTOĞRAFLARLA 10 EKİM ANMASI

katliam-3-uncu-yilinda-10-ekim-anma-etkinligi-icin-toplanmalar-basladi-518904-1.

“Üç yıl önce arama yapsaydınız”

Katliama tanıklık edenler, yoldaşlarını anmada yitirenler de alana girip anmaya katılmak için direndi. Opera Köprüsü’nün üzerindeki polis noktasında onlarca insan polis saldırısına maruz kaldı. Tepkilerin ardından, “Girişler diğer kapıdan” denilerek kapı kapı dolaştırılan destekçiler, dört farklı polis aramasının ardından alana girebildi.

Arama noktalarında kalemlere, çakmaklara, şarj aletlerine ve aralarında Che Guevara’nın kitabının da bulunduğu onlarca kitaba el konuldu. Makyaj malzemelerine dahi el koyarak alana almayacağını belirten polis ekipleri, “Valilik emri”ni gerekçe gösterdi. Sırt çantaları da alana alınmadı. İtirazların sık sık yükselmesi polislerin “güvenliğiniz için arama yapıyoruz” savunmasına neden oldu. Aileler ise buna karşılık, “Üç yıl önce de arama yapsaydınız, canlarımızı yitirmezdik” dedi.

“Katil devlet hesap verecek”

Patlamanın yaşandığı saat olan 10.04’te hayatını kaybedenler için KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin de aralarında bulunduğu demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerden oluşan "10 Ekim bileşenleri" ile 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, Tren Garı önünde yitirilenleri andı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından katliamın yaşandığı alana karanfil bırakıldı.

Yaşamını yitirenlerin isimlerinin ve fotoğraflarının bulunduğu “Katilleri Tanıyoruz! Unutturmayacağız” yazan pankartı taşıyan kitle, “Katil devlet hesap verecek” sloganını attı. Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra anmada KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen, Mehmet Bozgeyik, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP ve HDP’den çok sayıda milletvekili de yer aldı.

“Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız"

10 Ekim mitingini düzenleyen kurumlar adında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını hesaplayanlar halklarımıza hesap vermedikçe öfkemiz de acımız da dinmeyecektir. Katillere koridor açan, saldırı olacağını gizleyenler, gaz sıkma emrini verenler, güvenlik tedbirleri almayanlar yargılanmadıkça adalet mücadelemiz sürecektir. Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız. Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız" diye konuştu.

katliam-3-uncu-yilinda-10-ekim-anma-etkinligi-icin-toplanmalar-basladi-518906-1.

Açıklamaların ardından anma programı sona erdi.

ANMADAKİ YURTTAŞLARA SALDIRI

Polis, 10 Ekim Katliamı anması için Gar önünde toplanan yurttaşlara saldırdı. O anların videosunu twitter hesabından paylaşan CHP'li Murat Emir, "Acıların yasına dahi tahammül yok.." dedi.