10 fotoğrafla Soma katliamı ve pişkin fıtratçılar
Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği ve ardından kimsenin sorumluluk almadığı maden katliamının üzerinden tam bir yıl geçti.

Soma'dan akıllardan ve kalplerden silinmeyen o anları derledik.

Maden ocağından sağ olarak çıkarılan madenci ve ona sarılan babası.
 

Faciada hayatını kaybeden madencilerin yakınları işçileri facia sonrasında çekilen fotoğraflarından teşhis etti. Madenden çıkarılan işçilerin çoğu tanınmayacak haldeydi. 

Maden ocağından çıkarılan maden işçisinin avucunun içinden "Oğlum hakkını helal et" diye bir not çıktı.


Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan Soma'da büyük bir protestoyla karşılandı, içinde bulunduğu araba tekmelendi ve plakaları söküldü. Kabalıkta protesto eden kişiye "yuh çekersen yumruğu yersin"dedi. Erdoğan halkın protestosundan kaçmak için yine halkın marketine sığındı. Markette de protesto sürünce Erdoğan'ın bir yurttaşa yumruk attığı iddia edildi. Korumaları tarafından da yurttaşa dayak atıldığı öne sürüldü.

Maden ocağından çıkarılan bir madenci, ambulansa alındığında görevliye "çizmeleri çıkarayım mı, sedye kirlenmesin" diye sordu. Yine madenden çıkarılan bir işçinin delik çorapları madencilerin yaşadığı sefaleti bir kez daha gözler önüne serdi.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madencilerin cesetleri çıkarılırken yakınları perişan haldeyken iki gün üst üste giydiği gömleği için üzülüyordu. Yıldız canlı yayında "Olayı duyunca hiçbir hazırlık yapmadan geldik. Arkadaşlarım soruyor neden iki gündür aynı gömleği giyiyorsun. Ben de durumumuz bu diyorum" dedi.

 
Dönemin Başbakan Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel Soma'daki madende çalışan bir yurttaşı korumalarla birlikte yerde tekmeledi. Yerkel çok uzun bir süre görevinden alınmadığı gibi bir de Başbakanlık müşavirliğine atandı.

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, maden faciasına ilişkin basın toplantısında "1800'lerde İngiltere'de yaşanan maden facialarını örnek göstererek, "Bunlar sürekli olan şeyler, bu işin fıtratında bu var' dedi.

 
Maden ocağı işletmesi Soma Holding'in sahibi Alp ve oğlu Can Gürkan facianın ardından hiçbir sorumluluk almadılar, tüm yükü diğer görevlilere attılar ve kendilerinin daha çok mağdur olduklarını iddia ettiler. Hükümet tarafından hesap sorulmadı.Katliamın üzerinden bir yıl geçti, hala iş güvenliği ve özel işletmeler konusunda tek bir adım atılmadı.
 
Hükümetin madende yaşananları örtbas etme çabası Taner Yıldız'ın katliamdan önce bir denetim sırasında Can Gürkan'la verdiği bu pozu akıllara getirdi. Madendeki koşulları öven Yıldız, tüm madenleri model olarak göstermişti.