EYT düzenlemesine ilişkin taslak metinde, emekli olup aynı iş yerinde çalışmak isteyenlerle, emekli olup başka iş yerlerinde çalışmak isteyenlere yönelik önemli bir madde yer aldı. EYT kapsamında emekli olanların 10 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanmasının öngörüldüğü metinde, bu süreye geçirip aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere indirim uygulanmayacağı kaydedildi.

10 günlük süreye dikkat: EYT'de aynı iş yerinde çalışma şartı nedir?
Fotoğraf: Depophotos

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkındaki yasa teklifi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Taslakta emekli olup aynı iş yerinde çalışmak isteyenlere başvuru günü sınırlaması getirildi.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun aktardığı metne göre, EYT kapsamında emekli olanların 10 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Bu süreye geçirip aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere indirim uygulanmayacak.

İŞVERENİN DENEYİMLİ ELEMANI YİTİRMESİNE ENGEL OLUNMAK İSTENİYOR

Ayrıca emekli olup aynı iş yerinde çalışmaya başlayanlardan başka iş yerine geçenler de bu indirimden ikinci kez yararlanamayacak. Yani 10 günlük süre içinde aynı iş yerinde çalışan, başka iş yerine geçerse indirim söz konusu olmayacak.

NTV'nin aktardığına göre, bu düzenlemeyle işverenlerin deneyimli elemanlarını EYT nedeniyle yitirmesine engel olunmak istendiği belirtiliyor.

Teklifle ilgili öne çıkan başlıklar şöyle:

►9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler düzenlemeden faydalanacak.

►EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

►Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek.

►Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.

►Kadroya alınan işçiler ile işçi statüsüne geçirilenlerin aylık almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kalkacak.

►EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek.

►Teklifin bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınması, gelecek hafta da Genel Kurulda yasalaşması öngörülüyor.

►Toplamda 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

►Emeklilik başvuruları, e-Devlet üzerinden veya SGK'ye yapılabilecek.

►5 bin 500 liranın altında maaş olmayacak.