10 Mayıs | Uçan Süpürge'de bugün ne var?

7 Mayıs’ta online açılışı gerçekleşen 23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde sınırsız, biletsiz filmlerin 14 Mayıs’a kadar gösterimleri sürüyor. ucansupurge.org.tr adresinden bugün şu filmler izlenebilecek:

BUGÜN NELER VAR?

Filmler ucansupurge.org.tr’de gösterilecektir. Program Türkiye Saati’ne (GMT +3) göre hazırlanmıştır.

>>12.00<<

Kıyıda 21’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729521-1.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Kader Akyüz’ün üstlendiği Kıyıda, son yıllarda tüm yakıcılığıyla bütün dünyanın gündeminde olan zorunlu göçü konu alıyor. Otuzlarında bir kadın siyasi nedenlerle Yunanistan’a sığınmacı olarak gitmek zorunda kalmıştır. Geride kalan annesi ve üç yaşındaki çocuğunu yanına getirebilmek için yasal bir yolu kalmayan genç kadının, ailesini kaçak yollarla Yunanistan’a getirebilme çabası anlatılır. ‘Yersiz Yurtsuz’ seçkisinde yer alan Kıyıda, yerinden edilip geride bırakmak zorunda kalmanın zorluklarını çarpıcı bir şekilde anlatır.

Serçe 12’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729520-1.

Danimarka yapımı Serçe, 2015’te Avusturya’da, 2019’da İrlanda’da geçen gerçek bir olaya dayanmaktadır. Yersiz Yurtsuz seçkisinde olan film, kendilerini güvenli bir ülkeye ulaştırmaya çalışan bir grup mülteciyi anlatır. Bir buzdolabı kamyonunda bir kaçakçıyla yola çıkan mültecilerin yolculuklarının kendisi bile hayatta kalma çabasına dönüşür.

Paydos 18’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729519-1.

Yapımcılığını, yönetmenliğini ve senaristliğini Öykü Orhan’ın üstlendiği Paydos, çocuklarına tek başına ebeveynlik eden bir işçi annenin, çocuklarına bakabilmek ve geçinebilmek için verdiği mücadeleyi anlatır. Bir gün beklenmedik bir şekilde çalıştığın fabrikadan kovulur. Çocuklarının durumu anlamaması için bulduğu çözüm yoksulluğun çıkmazını gösterir.

Zeytin Değirmeni 10’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729518-1.

Ağaç kuşa dedi ki: “Senin kanatların bende olsa, dünyanın sonuna kadar giderdim! Kuş ağaca dedi ki: “Senin köklerin bende olsa evimi aramazdım!”

Festivalin Yersiz Yurtsuz bölümünden Zeytin Değirmeni...

Akrebin Yolculuğu 120’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729517-1.

Gizemli bir adamdan aldığı bir anahtarla yollara düşen saat ustası Kerem, tamir edeceği saat kulesini bulur. Ancak bu saat kulesi kahramanımızı son derece esrarengiz bir kadınla tanıştıracaktır. Gizemli kadın saat kulesine bağlı yaşamaktadır ve Kerem'i aşırı derecede etkiler. Artık tuhaf olaylar başgöstermeye başlayacak, ve bu esrarlı kasaba anbean zaman kavramını yerle bir edecektir.
Bu yıl Onur Ödülü’nün de sahibi olan Şahika Tekand ile Akrebin Yolculuğu filminde yer alan Oyuncu Mehmet Aslantuğ’un film sonrasında söyleşisi gerçekleşiyor.

>>17.30<<

Hutsulka 90’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729510-1.

Ukrayna yapımı deneysel türdeki HutsulkaKsenya, bizi 1939’a genç Yaro’nun hikayesine götürür. Yaro’ya babasından bir Ukraynalı’yla evlenmesi şartıyla miras kalmıştır. Ancak Hutsul kızı Ksenya ile tanıştığında bu planı gözden geçirmek zorunda kalır. Her Biri Ayrı Renk seçkisinde olan HutsulkaKsenya FIPRESCI jürisinin değerlendireceği filmlerden.

>>19.30<<

Berlin’deki Kelebekler: İkiye Bölünmüş Bir Ruhun Hikayesi 30’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729511-1.

talya yapımı animasyon film 1933 Weimar Cumhuriyeti Dönemi’nde Berlin’e taşınan Alex’in kendi cinsel kimliğinin arayışını konu edinir. Alex, tarihteki cinsiyet geçiş süreci tamamlanan ilk transseksüel olur. Ancak cinsel özgürlüklerin başkenti Berlin Nasyonal Sosyalizmin yükselişiyle tüm zamanların en baskıcı ülkesine dönüşür.

Kraliçe Lear 84’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729512-1.

Toroslar'da bir avuç köylü kadın, 2000'li yılların başında bir araya gelerek bit tiyatro topluluğu kurar. Arslanköy Tiyatro Ekibi adını verdikleri topluluk sayesinde hayatları değişen kadınlar, yaşamlarını sahneye taşımaya başlar. Bu sefer kendilerine farklı bir amaç edinen kadınlar, Shakespeare'in Kral Lear oyununu ücra dağ köylerinde sahnelemeyi planlar. Suyun bile zor ulaştığı köylerde oyun sergilemek için yola koyulan kadınların dünyası bu süreçte Kral Lear'ın dünyası ile iç içe geçer. Film sonrası Yönetmen Pelin Esmer ile Bahar Şimşek söyleşisi gerçekleşiyor.

Boşluk 16’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729513-1.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Elif Eda Karagöz’ün üstlendiği Boşluk, bir genç kadının ilişkisini sorgulamasına odaklanır. Kendisi tutsak gibi hissettiği ve bitirmek istediği ilişkisinin ayrılık konuşması provasını hiç tanımadığı bir postacıyla yaparken kendisini araftan umulmadık bir yere taşır.

Orada 17’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729514-1.

Yönetmenliğini Zeynep Köprülü’nün üstlendiği Orada, Fransa’da çok istediği tiyatro ekibiyle birlikte oyunculuk yaparken babasının ağır hastalığı üzerine Türkiye’ye çağrılan Aylin’in hikayesini anlatır. Bürokratik engellere takılan Aylin, Türkiye’ye dönerse Fransa’ya geri dönemeyecektir. Aylin tiyatroya duyduğu tutku ve istekle ailesinin onu seçim yapmaya zorlayan baskısı arasında büyük bir ikileme düşer. Kabuğunu Kırmak seçkisinde yer alan Orada filmi; aile ilişkileri, kendi yolunu çizmek ve tercihlere dair tartışmayı zihinlerde açıyor.

Öteki Taraf 29’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729515-1.

Feng-Lou, erkek kardeşi ile küçük bir evde yaşar. Feng-Lou bir gün kızından ayrılma tehlikesiyle karşı karşıya kalır ve kızını saklar. İşlerin giderek garipleştiği bu aile hikayesinde, bir gün kızı eve giren bir siyah kelebeği kurtarır ve erkek kardeşi Kun-Jie aniden ölür. Bu filmde, aileyi bir olay yeri olarak sembolik anlatımlarla görürüz.

Sınav Exam 15’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729516-1.

İran yapımı Sınav, genç bir kızın sınava gitmek üzereyken babası tarafından kokain kuryeliğine zorlanması ve sonrasında okulda içinde kaldığı zorlu durumu konu alır. Kısa kurmaca türündeki bu film, erkekliğin ideolojik aygıtlarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Öteki 16’

Yapımcılığını, yönetmenliğini ve senaristliğini Kübra Bekmez’in üstlendiği Pembesiz Mavisiz seçkisindeki belgesel film, toplumun cinsiyet meselesi üzerinden dayattığı normları gösterir. Trans erkek olan Toprak ve Ecmel’in bu dayatmalarla, toplumun onları “iyileştirme” ve “düzeltme” baskısı ve ötekileştirmelerle mücadelelerinin hikayesini izleriz.

Erkek Olacaksın 90’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729522-1.

Kadına karşı şiddet neden var? Bu sorunun cevabını, geçmişinde sıkışıp kalmış eski kadın satıcısı Rafael ve acısını provokatif performanslara dönüştüren, bir seks işçisinin oğlu sanatçı Abel Azcona ile yanıtlamaya çalışıyoruz. Paralel olarak bir sınıf öğretmeninin sınıfı ile bir yayıncı ekibi aynı tema üzerinde senaryolar tartışırken, etkin birkaç erkeğin tepkileriyle farklı açılardan erkeklik konusu ele alınıyor.

>>21.00 – 23.30 <<

Fransızca Öğretmeni 92’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729523-1.

ABD, Brezilya, Türkiye ortak yapımı olan Her Biri Ayrı Renk seçkisinden Fransızca Öğretmeni, günün FIPRESCI’de yarışan bir diğer filmi. Bir Fransızca öğretmeninin; babası, kendinden çok genç yaştaki sevgilisi ve kızıyla olan sorunlu ilişkilerine tanıklık ederiz. Geçmişle şimdinin çarpışmasıyla, karmaşık aile meseleleri nesillerarası bir dramayla yüzeye çıkar.

Yeminli Bakire ve Genç Kadın 43’

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729524-1.

Bedrie Arnavut bir kadın olarak kimliğini aramaktadır. Ataerkil Arnavutluk’ta kendi kararlarını kendi alabileceği bir hayat sürmek istemektedir.

10-mayis-ucan-supurge-de-bugun-ne-var-729533-1.
Gösterimlere katılmak için afişe tıklayın