İstanbullular, AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı baskı ve itirazlar sonucu iptal edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi için bugün bir kez daha sandık başına gidiyor. Kent genelinde kurulacak 31 bin 124 sandıkta oy kullanacak olan 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 21 aday arasından tercihini yapacak. Tekrarlanan seçimlerde, 31 Mart’takinden farklı olarak tek oy pusulası […]

10 Milyon 560 bin İstanbullu oy kullanacak: Demokrasi için sandık başına

İstanbullular, AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı baskı ve itirazlar sonucu iptal edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi için bugün bir kez daha sandık başına gidiyor. Kent genelinde kurulacak 31 bin 124 sandıkta oy kullanacak olan 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 21 aday arasından tercihini yapacak. Tekrarlanan seçimlerde, 31 Mart’takinden farklı olarak tek oy pusulası sunulurken, toplam 44 bin 852 kişiye “oy kullanamaz” şerhi yazıldı.

AKP, CHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olmak üzere 4 parti ve 17 bağımsız adayın yarıştığı seçimlerin oy pusulası için bir önceki seçimlerdeki sıralama kullanılırken, yarıştan çekilen adaylar listeden çıkarıldı. Adaylar dün saat 18:00 itibariyle seçim kampanyalarını sonlandırdı.

Mühür basarken dikkat!

Oy verme işlemi bugün sabah saat 08:00’da başlayıp 17:00’da sona erecek. Ancak, oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

Yurttaşlar, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK’nin internet sitesinden (secmen-ist.ysk.gov.tr/), e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

Oyların geçersiz kılınmaması için mührün tercih edilen siyasi partinin adının altındaki yuvarlak alana basılması, mührün yuvarlak alanın yanındaki düz çizgilerin dışına taşmaması gerekiyor. Karalanmış, işaret konulmuş veya yırtık pusulalar geçersiz sayılacak.

***

YSK’den sandık görevlilerine mesaj

Ayrıca YSK tarafından sandık kurulu ve seyyar sandık kurulu başkanları ile bina sorumlularına bir mesaj gönderildi. Mesajda sandık kurulu başkanlarının dikkat etmeleri gereken hususlara dikkat çekilirken, sıralanan maddeler sandık müşahiti olarak görev alacak vatandaşlar için de önem arz ediyor. YSK’nin sitesinde yer alan mesajdaki maddelerin bir bölümü şöyle:

• Üzerinde YSK tarafından verilen mühürlü ve imzalı yaka kartı bulunan uluslararası gözlemcilerin, oy verme öncesi, oy verme ve sayım döküm işlemleri süresince sorularına cevap verilmesi, sandık sonuç tutanağının bir örneğini ilan edilen yerden veya müşahitlerden alabilecekleri ve ayrıca her türlü kolaylığın gösterilmesi gerekmektedir.

• Oy zarfları ile birleşik oy pusulalarını sayınız. Oy pusulalarının arka yüzünü ve oy zarflarının ön yüzünü sandık kurulu mührü ile mühürleyiniz. Bu hususları tutanak defterine geçiriniz.

• Görev yaptığınız sandıkta oy kullanacak görevlilerin görev belgelerinin oy kullanma işleminden sonra alınarak torba içinde ilçe seçim kuruluna teslim edilmesi gerekmektedir.

• Seyyar sandık kurulu ile ilişkilendirilen sandık kurulu, seyyar sandık kurulu gelmeden ve uygunluk teslim tutanağı ile geçerli ve geçersiz zarfları teslim almadan kendi sandığını açamaz.

• Sayım döküm işlemlerinin yapıldığı odanın kapısının açık tutulması ve sayım dökümü izleme hakkı olanlara işlemleri izlemeleri için gerekli kolaylığın gösterilmesi gerekmektedir.

• Sayım döküm işlemine başlamadan önce, sayım döküm cetvelinin boş ve yazısız olduğunu hazırda bulunanlara gösteriniz.

• Sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalanıp mühürlenen sandık sonuç tutanaklarının bir örneği geri dönüş zarfı içinde ilçe seçim kuruluna verilecektir. Sandık sonuç tutanakları sandık kurulu üyelerince imzalanıp bir örneği sandık çevresine asılır. Talep eden siyasi partiler ve müşahitlere imza karşılığı verilir.

• Oyların sayım ve döküm işlemi tamamlandıktan sonra sandık alanında seçim ile ilgili evrak bırakmayınız, Oy torbasını sandık kurulu başkanı ve siyasi partili üyeler arasından ad çekme ile belirlenecek en az iki üye ile birlikte ilçe seçim kuruluna en kısa sürede teslim ediniz.

***

Nüfus müdürlükleri hangi saatlerde açık?

İstanbul Valiliği, 22-23 Haziran 2019 tarihlerinde İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri’nin 08:30-17:00 saatleri arasında hizmete açık olacağını duyurdu.

Jandarma bölgesinde 1’i seyyar, 454 sandık ve 9 bin 976’sı cezaevinde olmak üzere toplam 142 bin 760 seçmen, polis bölgesinde de 155’i seyyar, 30 bin 670 sandık ve 10 milyon 428 bin 179 seçmen vatandaş bulunuyor.

***

Valilik’ten seçim önlemleri

İstanbul Valiliği, üst düzey güvenlik önlemleri alındığını açıkladı. Seçim Güvenliği Tedbirleri Planı’nı yürürlüğe koyan valilik, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit Başkanlığında Seçim Güvenlik Koordinasyon Merkezi, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir başkanlığında Seçim Koordinasyon Bürosu ile Vali Yardımcısı Bahattin Atçı başkanlığında (GAMER) Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi oluşturdu. İstanbul Valiliği tarafından il jandarma komutanlığından 5 bin 632, il emniyet müdürlüğünden 46 bin 524, Sahil Güvenlik Boğazlar Marmara Grup Komutanlığı’ndan da 350 olmak üzere toplam 52 bin 506 personel görevlendirildi. Tüm birimlerin; yeterli sayıda kara, deniz ve hava araçlarıyla seçim günü emniyet ve asayiş hizmeti sunacağı belirtilirken, il dışından 2 bin 64 emniyet mensubunun da İstanbul’da görevlendirildiği duyuruldu.