‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’, işsiz ve tutuklu gazeteciler gününe dönüşmüş durumda. Basın meslek örgütleri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayamadıklarını ifade etti

10 Ocak çalıştırılmayan gazetecilerin günüdür!

Türkiye’de gazeteciler; 1961 yılında özlük haklarını azaltmak isteyen gazete patronlarına karşı verdikleri mücadeleyi kazandıkları için de 10 Ocak gününü “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutluyor. Ancak on bini aşkın gazetecinin işsiz, 145’inin tutuklu bulunduğu Türkiye’de “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”, işsiz ve tutuklu gazeteciler gününe dönüşmüş durumda.

Gazeteciler ise bu günü 145’in üzerinde meslektaşlarının cezaevinde bulunduğu, baskı ve hak ihlallerinin tavan yaptığı bir ortamda karşıladı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Gazeteciler Derneği (ÇGD), Dışarıdaki Gazeteciler ve DİSK Basın-İş ve Basın Konseyi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla birer açıklama yayımladı.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, yılın ilk toplantısını 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Silivri Cezaevi ile diğer cezaevlerinde tutuklu gazetecilere destek vermek amacıyla Silivri’de yaptı. Burada konuşan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “Gazeteciler 57 yıl önce 10 Ocak’ta 212 sayılı yasanın hayata geçmesiyle yaşamsal ve sosyal haklarına kavuşmuşlardı. Geldiğimiz noktada 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, bugün için Çalıştırılmayan Gazeteciler Günüdür” dedi.
Olcayto: Gazetecilerin sorunu çalışamamak
TGC Başkanı Turgay Olcayto da “Bu gün gazeteciler için bayram değil, sorunların dile getirildiği bir gün oldu” dediği açıklamasında, son 10 yılda neredeyse her üç gazeteciden birinin işsiz kaldığına, 145 gazetecinin şu an mahpus olduğuna ve gazetecilere sürekli davalar açıldığına dikkat çekti. Olcayto, gazetecilerin mesleklerini yapamadığını, sendikalarda da örgütlenmenin çok az olduğunu vurgulayarak, iktidar ve muhalefet partilerine, “Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırın, gazetecilerin özgür kalmasını sağlayın, gazetecilik mesleğini suç gören anlayıştan vazgeçin” çağrısı yaptı.

TGS: Korkunun ecele faydası yok
TGS de “Güzel günler gelmez bize, biz güzel günlere yürümedikçe ” başlığı ile bir açıklama yayımladı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Patronlar ve hükümetler dayattıkları bu haysiyetsizlik düzeninin sürdürülemez olduğunu bildiğinden, bir araya gelişimizi engellemeye çalışıyor. Ancak korkunun ecele faydası yok: Mevcut medya düzenini mutlaka değiştireceğiz.”

ÇGD: 10 Ocak’ı kutlamıyoruz
ÇGD de “Biz ÇGD olarak 10 Ocak’ı kutlamıyor, OHAL rejimini reddediyor, tutuklu meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını; her türlü baskı, şiddet ve sömürünün ortadan kaldırılmasını talep ediyor; bunun için mücadele etmeye kararlılıkla devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz” denildi.

Tek tip gazeteci olmayacağız
Dışarıdaki Gazeteciler ise dün internet üzerinden “Hakikat” isimli tek sayfalık bir dijital gazeteyi #kutlamıyoruz etiketiyle paylaştı. “Tek tip gazeteci olmayacağız” başlığıyla yayımlanan gazetede, tutuklu Nedim Türfent, Zehra Doğan, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Akın Atalay’ın savunmalarından paragraflar yer aldı. Dışarıdaki Gazeteciler adına yazılan başyazıda, “Bugün Türkiye; dünyanın en büyük gazeteci cezaevi. Bugün kutlanacak bir şey yok” denildi.

DİSK Basın İş: Dayanışmayla güçlü kalacağız
DİSK Basın-İş açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi: “Bizler 10 Ocak’ı kutlanacak bir gün olarak değil, aksine özgür basın ve insanca çalışma koşulları için mücadelenin yükseltileceği bir gün olarak görüyoruz. Çalışan gazetecilerin, işsiz gazetecilerin, mahpus gazetecilerin sözün özü tüm gazetecilerin özgür olduğu, güvenli, güvenceli ve insanca yaşayacağı bir güne kadar dayanışmayla güçlü kalacağız.”


10 Ocak nedeniyle bir açıklama yapan CHP’li vekil Barış Yarkadaş ise şu ifadeleri kullandı: “İktidar partisinin başta THY olmak üzere tüm kurumları, BirGün, Sözcü, Evrensel, Cumhuriyet gazetelerini almıyor; reklam vermiyor. Gazetelere ekonomik ambargo uygulanmaktadır” dedi.