Google Play Store
App Store

TMMOB'nin yaptığı Covid-19 salgını dönemi üniversite öğrencileri uzaktan eğitim durum değerlendirmesi anketine göre her 10 öğrenciden en az 3'ünün yeterli teknolojik alt yapıya sahip olmadığı ortaya çıktı

10 öğrenciden 3'ü uzaktan eğitim için yeterli teknolojiye sahip değil

Covid-19 salgınıyla beraber çalışma alanlarımızda olduğu kadar yüksek öğretim alanında da önemli değişiklikler meydana geldi. Pandemi nedeniyle eğitime ara verilmesi sonucu uzaktan eğitim modeline geçen üniversitelerde, uzaktan eğitime erişim konusunda çeşitli sıkıntıların yaşandığı sık sık dile getirildi. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitim durumunu değerlendirmek için bir anket çalışması yaptı.

İstanbul merkezli olmak üzere 57 farklı üniversiteden 525 öğrencinin katıldığı ankette öğrencilere, eğitim gördükleri okullar, bölümler, internete erişim kaynakları, bu kaynaklara erişip erişemedikleri, kendilerine ait bilgisayar veya akıllı telefonlarının olup olmadığı soruldu.

10-ogrenciden-3-u-uzaktan-egitim-icin-yeterli-teknolojiye-sahip-degil-732502-1.

TMMOB'nin yaptığı anket sonuçlarına göre her 10 öğrenciden 3'ünde uzaktan eğitim için yeterli teknolojik alt yapının olmadığı görüldü. Ankete katılan her 10 öğrenciden 1’inin kendine ait bilgisayarı yok ve akıllı cihazları yeterli donanıma sahip değil.

10-ogrenciden-3-u-uzaktan-egitim-icin-yeterli-teknolojiye-sahip-degil-732503-1.

Ayrıca anket sonuçlarına göre her 10 öğrenciden 3’ü internete erişmekte problem yaşıyor. Öğrencilerin, yaşadığı yerde internet altyapısının olmadığını veya internetin uzaktan eğitim sistemine girebilecek hızdan uzak olduğu belirtildi.

10-ogrenciden-3-u-uzaktan-egitim-icin-yeterli-teknolojiye-sahip-degil-732504-1.

Yine çarpıcı bir şekilde, her 10 öğrenciden 4’ünün yaşadığı bölgede internete erişimin olmadığı ya da çok kötü olduğu da ortaya çıktı. Ankete katılan her 10 öğrenciden sadece 1’i üniversitesinden altyapı desteği alabiliyor.

Anket sonuçlarına ilişkin açıklama yapan TMMOB şu ifadeleri kullandı

Bilindiği gibi sermayenin her şeyi metalaştıran neoliberal politikaları, öğrencileri müşteriye, üniversiteleri ise sermayenin gereksinimleri doğrultusunda ticarethanelere dönüştürmektedir. Türkiye’deki mevcut yükseköğretim sistemi nedeniyle, maalesef üniversitelerimizin çoğu zaten yetersiz teknik ve akademik altyapıya sahiptir. Öğrencilerimiz ise beslenme, barınma, ulaşım gibi sorunlarla karşı karşıyayken, anket sonuçlarında da gördüğümüz üzere uzaktan eğitim sürecine erişmekte yeni bir sorun olmuştur.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu olarak yıllardır savunduğumuz ve her platformda dile getirdiğimiz eşit, parasız ve nitelikli eğitim talebinin haklılığı, pandemi sürecinde bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu dönemde tüm öğrencilerimize ücretsiz internet, ücretsiz bilgisayar ve tüm eğitim kaynaklarına ücretsiz erişim hakkı sağlanmalıdır. Final dönemi yaklaşan öğrencilerimizin sorunları çözülmeli, mağduriyetleri giderilmelidir.