İktidarın eğitim alanındaki vaatlerinin birinde daha tersine yol katedildi. “2019’da bitirilecek” denilen ikili eğitimdeki öğrencilerin sayısı 6,2 milyona çıktı. MEB, çözümsüzlüğü, “Arsa teminindeki güçlüğe” bağladı.

10 öğrencinden 4’ü ikili eğitimde

Mustafa BİLDİRCİN

İktidarın eğitim alanındaki vaatlerinin birinde daha tersine yol katedildiği ortaya çıktı. AKP’nin beşinci Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, “2019 yılı sonunda bitirilecek” dediği ikili eğitimdeki öğrenci sayısı, 2019 yılına oranla 2021’de yüzde 4’e yakın arttı. Milli Eğitim Bakanlığı, ikili eğitimdeki öğrenci sayısının, “Şehir merkezlerinde arsa temininde güçlük yaşanması” nedeniyle arttığını bildirildi.


Türkiye’deki eğitim sisteminin kanayan yarası ikili eğitim, AKP iktidarlarında göreve getirilen hemen her Milli Eğitim Bakanı’nın, “Sonlandırılacak” açıklamasına karşın yıllar itibarıyla daha fazla sorun haline geldi. 2018 yılında yüzde 33,83 olan ikili eğitimdeki kapsamındaki öğrenci oranı, 2021 yılında yüzde 37,29 olarak gerçekleşti.

MEB RAPORUNDA DİKKAT ÇEKİLDİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021 yılına yönelik “İzleme ve Değerlendirme Bulguları” eğitimde konulan bir hedefe daha ulaşılamadığını gözler önüne serdi. Raporda, “Özellikle temel eğitimde olmak üzere ikili eğitim ilerleyen dönemde üzerinde durulması gereken bir konudur” denilerek ikili eğitime yönelik veriler paylaşıldı. Bakanlığın verilerine göre, 2018 yılında yüzde 33,83 olan temel eğitimde ikili eğitim kapsamındaki okullara devam eden öğrenci oranı, 2019 yılında iyileştirilemedi. Bakanlık, 2019 yılında ikili eğitim kapsamındaki öğrencilerin oranının 2018 yılına göre aynı kalmasını “kayda değer bir gelişme” oralar değerlendirdi.

BELLİ BÖLGELERDE YOĞUNLAŞTI

İkili eğitim kapsamındaki öğrenci oranı, 2021 yılında ise hedeflenenin aksine daha da arttı. 2021 yılı sonu itibarıyla her 10 öğrenciden dördünün ikili eğitim yapan okullarda olduğu öğrenildi. MEB 2021 Faaliyet Raporu’na göre, ikili eğitim kapsamındaki öğrencilerin oranı yüzde 37,29 olarak açıklandı. Bakanlık, “İkili eğitim yapan okulların belli bölgelerde yoğunlaşmasını” başlıca sorun olarak yorumladı. İkili eğitim kapsamındaki öğrenci oranındaki artışa ilişkin şu değerlendirme yapıldı: “Özellikle şehir merkezlerinde arsa temininde güçlük yaşanabilmektedir. Bu hedefin gerçekleşmesi için özellikle ikili eğitimin ve derslik başına düşen öğrenci sayısının görece yoğun olduğu İstanbul ve Şanlıurfa gibi illerdeki kalabalık okulların bulunduğu bölgelerde okul yapımı ve bu bölgelerdeki nüfus artışını önlemeye yönelik dış paydaşlarla ortak çalışmalar yapılması önerilebilir.”

MİLYONLARCA ÖĞRENCİ

MEB Örgün Eğitim İstatistikleri’ne göre, örgün eğitimde ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademelerinde toplam 16 milyon 859 bin 962 öğrenci bulunuyor. İkili eğitimdeki öğrencilerin yüzde 37 olarak açıklanan oranına göre hesaplandığında, 6 milyon 238 bin 185 öğrenci ikili eğitim yapan okullarda öğrenimine devam ediyor.

İkili eğitimdeki öğrenci sayısının azaltılmasında kritik önemde olan yeni okul inşaatlarına yönelik ihaleler ise bir türlü sonuçlandırılamıyor. İstanbul Valiliği’nin 2022 yılında iptal ettiği 80 okul ihalesinin iptal gerekçeleri ise “Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması, ihaleye teklif veren istekli çıkmaması, ihalenin niteliğinin veya miktarının değişmesi” ifadeleriyle açıklanıyor.

10-ogrencinden-4-u-ikili-egitimde-992903-1.